hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 觀塘延線港鐵客流未來預測
開啟左側

觀塘延線港鐵客流未來預測

Man@MFHK 發表於 2016-7-23 12:01 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-7-23 11:56
運吉行政指令收回堆線, 直接比九巴做唔奇

無肉食無前景, 生意人同你蝕? ...

無肉食無前景,咁老九又係慈善機構會肯接手?
Volvo B8L
053h4 發表於 2016-7-23 13:04 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
jpoon 發表於 2016-7-23 16:24 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-23 09:20
觀塘線運載力高係常識, 一抽八卡車的鐵等於多少部巴士呀?
保巴唔係咁保法囉. ...

請問以而家港鐵票價標準,何文田站去九龍灣收幾錢呢?有冇可能平得過101呀?(我已經冇講灣仔天樂里一帶過海,港鐵有冇可能平過10蚊先)
仲有就係101去九龍灣站其實唔慢,就算早繁20分鐘都得(除非有重大交通意外)
同埋啟德站去新蒲崗距離比101遠,我就唔信101 D客仔會畀港鐵搶晒啦
最後我嘅結論係,九龍過海或者會畀沙中線搶唔少客,但港島返九龍港鐵冇乜競爭優勢
再講觀塘線運載力,你知唔知而家繁時觀塘線載客量係幾多先?黃大仙、彩虹上繁差唔多係極難上車,等三班車係等閒事
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2016-7-23 16:25 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-23 09:21
即係兩個站都行得到, 唔好睇少D客唔肯行, 鐵路穩定過巴士己經夠.

講緊觀塘線延線,重點梗係討論黃埔站同何文田站啦,講紅磡南道呢個不嬲都有得揀巴士定鐵路嘅地區都唔知為乜
http://jpoon9394.blogspot.com/
Kaix 發表於 2016-7-23 17:18 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2016-7-22 23:06
南區就更加唔使講啦,想四卡車做晒成個南區?條線擺明志在搵遊客錢順便做埋通勤客啫。

數據呢?? 冇數據冇資料支持你自己論點,擺明係單憑感覺判斷

南區人口只有30萬,同大埔區相若,比北區仲要少,
南港島線東段人口更只得10萬,加埋香港仔田灣都係得15萬,
唔明點解d人咁睇得起南區

南港島線東段乘客量係以南區市民為多數,
海洋公園去金鐘亦只收$5.2,點樣「擺明志在搵遊客錢」??

Kaix 發表於 2016-7-23 17:48 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2016-7-23 06:26
你肯定早繁荃灣線南行右邊門好多空位?以我經驗,旺角站都未必上到,更何況係油麻地囉
...

你係咪香港人?? 開門方向另一邊半空係常識吧

以香港人死性,開左邊門的旺角站係冇可能將右邊門都迫得滿

而且紅磡區個10萬人口唔足以令油麻地站出現轉車人潮,
荃灣線南行月台平均每度車門只會多1個人等車,
都已經等於115一半客量
Kaix 發表於 2016-7-23 18:12 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2016-7-23 16:24
再講觀塘線運載力,你知唔知而家繁時觀塘線載客量係幾多先?黃大仙、彩虹上繁差唔多係極難上車,等三班車係等閒事

其實真係需要東西九龍線,
令觀塘道可以4個站10分鐘直線到達彌敦道,
不用再繞道北九龍,亦分流觀塘線壓力,
同時亦可以將部分東九過海客由將軍澳線分流去沙中線/荃灣線
E3Tsubasa 發表於 2016-7-23 20:12 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2016-7-23 18:12
不用再繞道北九龍,亦分流觀塘線壓力 ...

其實南區3卡咁大反彈可參見下表之比較    路線    卡數  站數                        主要乘客    長度
迪士尼線 4卡 1站 (欣澳為TCL站) 遊客/員工    3.3
南港島線 3卡 4站 (金鐘為TWL站) 遊客/居民    7
另,中九龍線真係好緊要(利申:受益)

jpoon 發表於 2016-7-23 23:24 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2016-7-23 17:48
你係咪香港人?? 開門方向另一邊半空係常識吧

以香港人死性,開左邊門的旺角站係冇可能將右邊門都迫得滿

你究竟有冇繁忙時間搭過架?上繁旺角站都上爆晒啦,油麻地仲邊度上到車?仲有就係油麻地同打後到尖沙咀嘅站都係右邊門開,去尖沙咀嘅都會企右邊門果邊啦同埋邊個話開門方向另一邊半空係常識?另一例子係天后/銅鑼灣/灣仔/金鐘,你試下下繁搭下睇下係咪真係另一邊空?

hokachung 發表於 2016-7-24 07:22 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2016-7-23 18:12
不用再繞道北九龍,亦分流觀塘線壓力 ...

可惜彌敦道沿途早已高樓林立,人煙稠密,難以覓地如金鐘站般擴建車站
而且彌敦道地底有觀塘綫、荃灣綫行車隧道,新建隧道需建於地底深處避開
令東西九龍線成事機會不大