hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城流水線問題
開啟左側

[問題] 新城流水線問題

cruisesnet 發表於 2016-8-25 13:49 | 顯示全部樓層

首先要remind一下柴小點解會有"專利權"尼樣野
Choi 發表於 2016-8-25 15:29 | 顯示全部樓層
又唔條條流水都咁差,如果收23個價位嘅話。
新造的人、如鷹展翅上騰。
wingho_cwh 發表於 2016-8-31 18:57 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2016-8-25 15:29
又唔係條條流水都咁差,如果收23個價位嘅話。

去到果種水平應該要改改個名,叫「掠水線」好過「流水線」
都係果句,城新呢兩三年既特點係寧願趕客趕到可以用一個較少既班次塞晒班客上車,「提高使用率」就算,根本不能期望佢會有好服務。。其實既然佢個價位已經慢慢去到唔能夠令佢有合理利潤既時候,不如加價好過玩客

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
nwfb1601 + 1 叫「掠水線」好過「流水線」
neoplan720p + 1 叫「掠水線」好過「流水線」

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
ahken 發表於 2016-9-1 10:45 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2016-8-31 18:57
去到果種水平應該要改改個名,叫「掠水線」好過「流水線」
都係果句,城新呢兩三年既特點係寧願趕客 ...

我不嬲唔反對要加價黎做番好服務水平

我會覺得如果佢每程車加一蚊, 但make sure唔脫班有ETA的話我係樂意俾(當然未計佢D路線有幾不堪先, 再加一蚊俾佢睇下有冇好D?)

好過而家好似半天吊咁, 唔上又唔落, 交牌又唔係唔交牌又唔係咁既狀態

舉個例: 2號, 其實以前有20號已經係一個好既選擇, 而家得番720呢條快線 (<---咦, 咁似香港之前既房屋政策冇居屋既!?)

2號雖然有提過速, 但效果仍然唔理想, 如果我地肯俾$1 (有ETA同唔點脫班) + $1 (正式提速) + $4.1 (本身2號價)=$6.1 黎開番20號的話, 我會好BUY的 (先不論差4毫子就搭到720呢個問題), 我諗巴士公司D職員都冇咁specific諗到呢D方案; 另一方面, 既然都一家親, 好應該積極爭取番同政府傾取消Quota制, 因為已經冇必要, 我敢肯定其實香港點解越來越塞車都係拜交通服務不周所賜(先排除各老闆車, 我講緊普通市民改以渣車/電單車代步), 呢樣野巴士公司甚至政府有關部門既職員都未必會諗到, 呢個一向係惡性循環, 如果持續唔解決呢個問題, 搞電子道路收費仍然都係治標不治本既做法, 更何況係已經過時又綁手綁腳既Quota制......

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 不嬲正苦就鐘意玩惡性循環 衰過無政府.

查看全部評分

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
Choi 發表於 2016-9-1 10:58 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-25 12:27
係啦,柴小巴士公司D流水線真係⋯⋯

連真正嘅「柴小線」82M(前84M)都半生不死時,難道你對非柴小流水線有盼望?
新造的人、如鷹展翅上騰。
cruisesnet 發表於 2016-9-1 11:16 | 顯示全部樓層
今朝開學日柴小又大脫班,
8點35-8點55尼段時間,
成個炮台山去到灣仔既,
得一班619, 2班25, 一班23,
最後8點50再來班18同18P,
某流水線又消失了

ahken 發表於 2016-9-1 12:00 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2016-9-1 11:16
今朝開學日柴小又大脫班,
8點35-8點55尼段時間,
成個炮台山去到灣仔既,

我仲要望到九記619尾班慢碌幫手清客早知上佢.......

利申, 一早改搭紅頂都唔幫襯柴小巴士公司

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
nwfb1601 發表於 2016-9-1 20:21 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2016-8-25 00:09
702又係攞來衰

又一城加返個總站未得

打電話呢樣0野,我懷疑一路都有做。

有次我係西九龍中心搭702 去又一城,我坐0個部 1173 係石硤尾
追到前車 E500;之後我係又一城落車,一擰轉頭就見到 1173 私
牌走人。

而前車 E500 就繼續做回程。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +2 收起 理由
rusf101001 + 1 + 2 好心改雙向la

查看全部評分

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
38.HKT.138 發表於 2016-9-10 23:55 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2016-9-1 10:58
連真正嘅「柴小線」82M(前84M)都半生不死時,難道你對非柴小流水線有盼望?
...

老友,您呢個比喻堅正,余堅係笑左
不過我又諗到樣野,係成座寶馬山一夜之間俾柴小翻轉時,
以$3.7昆人釘529上十字架,換條85又慢又脫班,筲箕灣至炮台山又少左條流水線,特平既$3.2北角去筲箕灣消失埋。
幾好波,賣大包都要賣俾柴小學生/客。
但係北炮一帶呢,85中意3個字一班又得,半個鐘又得,一個鐘都得~
結果齊齊上"唔收得"20分鐘一班$4.4既27 又得左
25C資源放回25A,君不見25A有以前2線交叉上落既服務水準,係近期試電子鐘先穩定返啲。咪住先,當年邊個8月24號已經偷步開兩線去打人地一早已放棄左既25M

自己的屎自己食,柴小公司有排都找唔清條數

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里
PS8851@182 發表於 2016-9-11 00:16 | 顯示全部樓層