hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 貼紙背後
開啟左側

貼紙背後

樓主| KG1428 發表於 2016-9-12 20:13 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-9-12 16:12
我唔覺得沙中線的新車站會有閃燈囉。

如果有心整﹐東鐵及西鐵線車站已經有閃燈啦。
以我所見,不會閃
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
toyl 發表於 2016-9-13 01:36 | 顯示全部樓層
hklam 發表於 2016-9-12 20:05
有著有唔著

P.S. 圖唔記得出處 , 只知 facebook

唔著可以係因為架車設個閃燈係以上環做終點站。
正如深夜尾幾班觀塘綫分別以觀塘同彩虹做尾站時,之後車站都唔會著燈。
roylai133 發表於 2016-9-13 09:48 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-9-12 17:13
我預期係紅磡站2線會上下倒轉﹐西鐵線會上何文田站(所以何文田同油麻地有一段很長的距離)﹐之後不再屈上 ...

但M車預計最後一架係2023年退役,
即係南北綫如期通車, M車都仲存在, 港鐵應該唔會喺一架就退役嘅車換LCD Mon吧

hklam 發表於 2016-9-13 19:07 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2016-9-13 01:36
唔著可以係因為架車設個閃燈係以上環做終點站。
正如深夜尾幾班觀塘綫分別以觀塘同彩虹做尾站時,之後車 ...

兩圖都是著黃燈
所以上環做終點站不是原因
hklam 發表於 2016-9-13 19:10 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-9-12 16:12
我唔覺得沙中線的新車站會有閃燈囉。

如果有心整﹐東鐵及西鐵線車站已經有閃燈啦。

海洋公園站 及 金鐘第三粒
兩者都係實色
唔會著燈
111 發表於 2016-9-17 02:29 | 顯示全部樓層
hklam 發表於 2016-9-13 19:07
兩圖都是著黃燈
所以上環做終點站不是原因

抽車個閃燈圖係跟終點站set的, 應該話係跟抽車既行程set
一係張相係車廠影
一係就係有人手多accept左個journey setting,
搞到車頭出左去黃埔, 所以先會著到去黃埔
hklam 發表於 2016-9-18 00:04 | 顯示全部樓層

解釋唔到 #10
111 發表於 2016-9-18 22:51 | 顯示全部樓層

咪就係一抽車set左destination去堅尼地城
一抽係set左destination去上環
就係咁簡單,真係咁難明?
kei_hk 發表於 2016-9-19 14:00 | 顯示全部樓層
111 發表於 2016-9-18 22:51

如果係講#10第2張圖﹐部車應該係行緊荃灣線﹐金鐘去中環 (留意閃燈箭咀﹐是紅線向中環的)。

而轉線的閃燈車站﹐東涌線係好正常無問題。
但係港島線只係閃中環及上環﹐這便有問題。

除非﹐當時根本未通車﹐只係有人手多整走層 "膠布"﹐令到大家見到上環打後的車站。

hklam 發表於 2016-9-19 21:27 | 顯示全部樓層

111 發表於 2016-9-18 22:51

兩張圖都係黃燈黎架師兄

圖 1
將軍澳線 K-train 去北角
黃燈閃北角至堅尼地城
destination 係北角

圖 2
荃灣線 M-train 去中環
黃燈閃中環至上環 , 冇閃至堅尼地城