hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [93P,多圖,極詳盡] 觀塘綫延綫通車紀實 ...
開啟左側

[93P,多圖,極詳盡] 觀塘綫延綫通車紀實

dogdog002 發表於 2016-10-25 17:27 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2016-10-24 17:41
除咗用色較暗呢個問題
我覺得係個天花同照明系統嘅設計好怪

西鐵天水圍朗屏元朗錯過都唔知錯

係都要用光管反射去天花再射番落黎

一來唔夠光二來又嘥電
dogdog002 發表於 2016-10-25 17:30 | 顯示全部樓層
DEL
dogdog002 發表於 2016-10-25 17:47 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2016-10-24 02:25
真心想知嗰個奇怪嘅角落係咪有咩特別用途

另外何文田站嘅通道比黃埔站嘅更窄

成個站根本就係人地屋企既「商場」
一大埋位留晒俾佢地起華麗大堂

平民就要行後行搭B2上去轉小巴

或者勁窄既老鼠通道去A出口

港鐵而家除黃埔之外好鍾意挑戰人類步行既極限,特別係西港島綫

hokachung 發表於 2016-10-25 23:02 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-10-25 17:47
港鐵而家除黃埔之外好鍾意挑戰人類步行既極限,特別係西港島綫

以前啲出口係最快送你上地面就算,想去遠啲就貴客自理
宜家啲出口會諗埋點樣畀你去遠啲,所以有咁多長通道出口,當然你唔鍾意行無人逼到你行
其實起長通道出口要做多好多消防野,當然要洗多唔少錢,如果街坊咁唔想要嘅話,相信港鐵都好樂意配合,例如鴨脷洲漁安苑

如果炮台山站、鰂魚涌站係呢幾年規劃嘅話,應該都會有個升降機出口直上寶馬山。
宜家?明明鰂魚涌站大半個站插左入寶馬山,寶馬山都係得個睇字咋
ksmbh 發表於 2016-10-25 23:50 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2016-10-24 17:41
除咗用色較暗呢個問題
我覺得係個天花同照明系統嘅設計好怪

夜晚黑無人既話
個站長走廊仲要唔用暖色用灰加綠

感覺都陰森

alexleechaksum 發表於 2016-10-26 02:04 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-10-25 23:50
夜晚黑無人既話
個站長走廊仲要唔用暖色用灰加綠

其實用唔同綠色係幾創新
但係太深色
感覺好陰沉
但係主要問題應該都係照明都通道過窄
搞到壓迫感好大
西營盤站都係用冷色系嘅紫色
但係通道設計同照明補足番...

Btw初頭睇工程進度嘅圖嗰陣仲以為隻灰色係保護貼未撕走

另外黃埔站琴日睇過
發覺係用啞色嘅焗漆板
配埋啞色嘅華康儷中宋站名
簡直係「絕配」

alexleechaksum 發表於 2016-10-26 02:10 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-10-25 17:27
西鐵天水圍朗屏元朗錯過都唔知錯

係都要用光管反射去天花再射番落黎

睇睇下發覺好似唔係咁
而係光管同假天花係低過最頂嘅弧形假天花板
因為盞燈係俾燈罩罩住
燈罩背面係照唔到
所以更加暗
238X 發表於 2016-10-27 23:51 | 顯示全部樓層

今日食完晏專程搭入黃埔體驗下,
油麻地上車 5 分鐘就去到黃埔,月台同西大堂地面亦相當近,
感覺黃埔真的跟市區拉近了

但黃埔個「船艙」似乎指示不足,
我喺嗰度兜咗十分鐘 (我 A 出 D 入) 先搵得返個入口
【附帶一提:D1 出口已啟用】

另外,好多車內廣播好細聲,得舊車西行報何文田站係大聲

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
KMB-ATE1 發表於 2016-10-27 23:55 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-10-27 23:51
今日食完晏專程搭入黃埔體驗下,基本 OK,
但黃埔個「船艙」似乎指示不足,
我喺嗰度兜咗十分鐘 (我 A 出 D ...

D1 其實係通車當日 AEON 開門果陣已經啟用 ..
KXEnviro | @KX675
238X 發表於 2016-10-27 23:57 | 顯示全部樓層

KMB-ATE1 發表於 2016-10-27 23:55
D1 其實係通車當日 AEON 開門果陣已經啟用 ..

但喺 AEON 入面幾難搵

我係問咗人,見到指示牌,但最後都係出咗街,
要喺 D2 入返去,行返落去先知個窿大約喺邊

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知