hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 當年今日 : 中華航空CI611空難(2002)
返回列表 發新帖
開啟左側

當年今日 : 中華航空CI611空難(2002)

kychung 發表於 2006-5-28 00:53 | 顯示全部樓層

突然醒起一條問題
響742呢D比較舊ge機種度係需要有flight engineer呢個職位
其實要做呢個職位駛唔駛好似正式機師咁要有pilot licence?
如果要ge話咁又係去到邊個level ge licence?(PPL?CPL?ATPL?)
入呢個職位要有乜野qualification(如果無經驗)?同埋會有乜野training?

p.s.呢個職位比起機師黎講一路都似乎比較神秘
唔知係咪同呢個職位開始式微有關
南粵急行 rail.kychung.com
cruisesnet 發表於 2006-5-28 07:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-5-27 23:56 發表

其實如果真係咁做都無壞
一黎條航線如果夠客ge話
可以靠加密班次(假如唔會唔夠機用)
咁樣對乘客都會方便D
相反如果平時飛744唔多夠客ge話
用細些少ge機黎飛(其實346同773都唔算少好多)可以減輕成本
值得 ...

100% AGREE WITH YOU
記得岩岩出747時,各航空公司都為左面子而買,
最後好多都要賣番出去,好似而家既AA同DELTA都係
eg8739 發表於 2006-5-28 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2006-5-28 07:39 發表

可能第時 380會出現同一情況...
"二手市場湧現大批A380"
中華845
shunhei75 發表於 2006-5-29 09:55 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2006-5-27 18:39 發表

又唔可以咁講啵...AA同DL賣番出去既原因唔係比面而買,係因為佢地係出之前訂既...而747-100A(唔係100B呀,好大分別)既PW-JT9D引擎天生「弱能」先係佢地賣機既主要原因
CO1151@73Y>CO99@772ER>
ArnoldC 發表於 2006-5-30 05:40 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2006-5-27 21:39 發表
1977年個單既原因係因為控利塔既無線電系統係大霧既環境下唔清楚宜令到atc放錯指令..atc聽錯pm已經離開runway宜叫klm 起飛..

NO!

Tower did not give clearance to the KLM plane,
but a muddle up in hte communication (tower & pm trying to speak at the same time)
mislead the KLM captain,
who was close to his working hours limit,
to commence take off.
cruisesnet 發表於 2006-5-30 07:37 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2006-5-29 09:55 發表

又唔可以咁講啵...AA同DL賣番出去既原因唔係比面而買,係因為佢地係出之前訂既...而747-100A(唔係100B呀,好大分別)既PW-JT9D引擎天生「弱能」先係佢地賣機既主要原因

佢地之後出左新既機型都冇買.
好明顯係冇需要<-我都係睇書講的
gordon 發表於 2006-5-31 00:26 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2006-5-25 16:39 發表
原帖由 volvo_chan 於 2006-5-25 15:19 發表
值得一提, 現今華航平均機齡為5.2年, 比國泰航空(CX)的10.1年和長榮航空的7.8年平均機齡還要低, 成為全球最年輕機隊之一,
如果華航可以將批AB6淘汰, 咁就好啦!!!

...

問題係華航批AB6都唔係好舊, 記得九八年華航一張新飛機訂單中, AB6亦榜上
有名, 而且AB6停產, 都係2007年的事.

今年會有間平均機齡17年, 並以香港為基地的甘泉航空投入服務, 到時就睇係
呢兩架來自SQ的B744可以用幾耐了.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
AVD1 發表於 2006-6-1 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-5-25 15:19 發表
值得一提, 現今華航平均機齡為5.2年, 比國泰航空(CX)的10.1年和長榮航空的7.8年平均機齡還要低, 成為全球最年輕機隊之一,
如果華航可以將批AB6淘汰, 咁就好啦!!!

PS : 唔講唔覺, 原來CX機隊平均機齡比CI舊接近5年, CX機舊原因是有批機齡達11-17年的744客機, 而華航飛機舊的說法相信已經消失了.

睇左 E 度先
CX Website

CX 就話 7 年姐 ~~~
相差 3 年
其實 CX D 機 算唔算舊 呢 ?

LJ7006 = MF5119 = AVD1
kychung 發表於 2006-6-1 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2006-6-1 21:11 發表

睇左 E 度先
CX Website

CX 就話 7 年姐 ~~~
相差 3 年
其實 CX D 機 算唔算舊 呢 ?

睇下計唔計貨機啦
CX都仲有742貨機用緊
南粵急行 rail.kychung.com