hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 爬上荃錦公路的雙層巴士
開啟左側

[1990s] 爬上荃錦公路的雙層巴士

S3BL470@98A 發表於 2017-2-1 10:30 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2017-2-1 10:26
咁 一 定 係 高 過 3N 同 吉 偈 S3N , 上 斜 就 死 得 .
去 到 最 後 期 批 FZ , GA 牌 S3N 雖 則 係  ...

FZ牌及GA牌S3N是用開放式車尾,採用歐一引擎,不是舊板LTA10。
所以,FZ牌及GA牌S3N上斜是唔夠康水龍及康都快。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +2 收起 理由
andrewyl + 1 + 2 謝謝提醒 ! 醒唔起改用佐歐一偈..

查看全部評分

簽名被屏蔽
1320 發表於 2017-2-1 11:37 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2017-2-1 00:35
340匹馬力既ISL偈E400上荃錦公路會否更適合?

E400 而家係10.5m , 如果CUT 短一排變9.8m
咁就更有風格
The Designer
低地台AD 發表於 2017-2-1 11:47 | 顯示全部樓層
其實九巴試過派龍仔行一轉同試車,結果架車水滾,E400都係唔好諗啦...
HW8373 發表於 2017-2-1 14:57 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2017-2-1 09:17
學城巴E400咁加鎖波掣仲實際啦,行車會更安全(但......九巴橙牌E400跟70xx好似唔同波箱喎。。。唔緊要,V ...

以前 Voith G系列波箱個設計除左將 1 波拆成兩個波之外
重有內置減速器有效範圍長過一般 Voith 波箱
平時 Voith 好似減速減到 15 定 20 就會無左
D864G 好似話可以一直收到就黎停低咁濟
聽過當年 4 波康都平路可以齋用棍已經剎停部車

而家 E200 都係用返普通 Voith 波箱就夠玩
枝棍仔控制個波箱減速範圍好似都係同一般 Voith 差唔多
但 E200 淨重只係 8-9 噸咁上下
咁既設備都應付到減速需要

E400 13 噸就咁加個鎖波掣加枝棍既話
九巴應該未必夠膽搏

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
tunghang 發表於 2017-2-1 15:30 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2017-1-12 14:59
你當年有冇坐過73X掛牌EG7754上城隧?
有你就知乜野叫做0跌速上到城隧頂

而家歐三ATR用波掣跌速都好快,L,U廠個堆冇邊幾架有ATENU咁好力,K廠既仲虧
EN1504-201 發表於 2017-2-1 23:05 | 顯示全部樓層
HW8373 發表於 2017-2-1 14:57
以前 Voith G系列波箱個設計除左將 1 波拆成兩個波之外
重有內置減速器有效範圍長過一般 Voith 波箱
平時 Voith 好似減速減到 15 定 20 就會無左
D864G 好似話可以一直收到就黎停低咁濟

D864G唔係將一波拆成兩個波,而係加多一組減速齒輪,將所有波段齒比倍大1.36(重有D854G同D854.2G)
即係話,一波係5.8*1.36=7.89,二波係1.43*1.36=1.94,三波係1*1.36=1.36,四波係0.7*1.36=0.95,出嚟嘅效果就似係將D863嘅一波拆成兩個波

假設有兩部尾牙齒比一樣嘅康都,一部用D863,另一部用D864G
喺同一車速下(當係30km/h),D863行緊二波,D864G行緊三波,兩者波箱overall齒比都係1.36:1
不過,D864G嘅波箱主軸轉速會係D863嘅1.36倍咁快,加上retarder扭力大致上同渦輪轉速嘅平方成正比,所以理論上D864G個retarder扭力可以去到D863嘅1.36*1.36^2=2.5倍...好似有啲過份,係咪我理解錯咗?
Anyway,可以肯定嘅係D864G個retarder嘅最低啟動車速會比D863低,同埋DIWA.2系列波箱(851.2、854.2、D854.2G、863、864、864G)個retarder係可以用到停定,去到DIWA.3開始又冇咗呢個功能

呢個G系波箱似乎只係喺DIWA.2年代先有,之後都冇再出現,一來太大件,二來將DIWA波縮到咁短係失去咗原意,索性用Ecomat 4HP咪重好?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
HB00610 + 1 高質

查看全部評分

S3BL470@98A 發表於 2017-2-2 00:55 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2017-2-1 11:37
E400 而家係10.5m , 如果CUT 短一排變9.8m
咁就更有風格

新巴E400長度是有縮短,由10.5米縮減到10.3米,就是改用短前跨。
簽名被屏蔽
Oliver_ME16 發表於 2017-2-2 03:07 | 顯示全部樓層
EN1504-201 發表於 2017-2-1 23:05
呢個G系波箱似乎只係喺DIWA.2年代先有,之後都冇再出現,一來太大件,二來將DIWA波縮到咁短係失去咗原意,索性用Ecomat 4HP咪重好?

ZF頂唔頂得順咁heavy duty o既工作環境?
我怕波箱油燈日日著喎
我...
EN1504-201 發表於 2017-2-4 05:25 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2017-2-2 03:07
ZF頂唔頂得順咁heavy duty o既工作環境?
我怕波箱油燈日日著喎

係喎,淨係掛住睇齒比,唔記得Ecomat唔似DIWA咁耐得操勞
同埋雖然我唔知個實際數字,但落長命斜時DIWA個retarder聽落比Ecomat嗰個有安全感,特別係如果Ecomat轉咗落二波油壓段,聽落十足空波衝落斜...
HB00610 發表於 2017-2-5 11:34 | 顯示全部樓層

EX5627 發表於 2017-1-10 23:08
想問吓係咪只有MCW底盤至適合爬山? 如果换上康明斯偈上BL或DM可行嗎?

首先, BL條陣受唔到LTA10

第二, 兩架車都放唔到Voith 4波波箱。