hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組港島 2X/99/720/722
開啟左側

建議重組港島 2X/99/720/722

樓主| S3BL100 發表於 2017-1-11 10:24 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-1-11 01:05
除左踢99去柴小之外,會唔會考慮下一併改快77做鰂魚涌至筲箕灣 - 南區快線?
...

會搞到銅鑼灣無車返田灣山

而且 99 變左柴小半直通後,沿途去耀東流水一個鐘已經少左四班。
雖然多左 721 721P 源頭分走灣仔去鰂魚涌至耀東的乘客,不過銅鑼灣打後返耀東的流水,應該無空間再減,2A 會做唔掂

最多只能夠將 77 東行永興街出,已經係最盡

其實我覺得南港島線通車後,最難處理的兩條線係 71 99 兩條。
71 如果唔係因為要做瑪麗醫院,真係可以即斬

而 99 跌客但又跌得唔夠多,雖然理論上可以減班,但減左就會影響耀東流水客,不過又唔可以直接取消用來淨做東區

所以我先諗到改走 99 再釋放資源,用另一種方法做耀東流水客,同時換真係更有用既野俾耀東同鰂魚涌…

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-1-11 10:31 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-1-10 23:06
當日因為18X開辦
720來回都要停金鐘

18X 東行都唔停中上環

呢條線真係算吧啦,好似我上幾個月既建議,由其他地方抽兩部車,停完石塘咀後經西隧直飛去荃灣,變 930C 做東區往來荃灣仲好

而 720 雖然唔入灣仔碼頭會快好多,但中上環夠唔夠客直飛?我覺得好難。
反而灣仔基本盤應該大好多,尤其是灣仔銅鑼灣兩個站之間,搭地鐵唔就腳,但而家 2X 塞到天后先上東廊,
721 721P 正正係要做呢班客,我唔覺得值得為左灣仔碼頭同中上環而放棄呢個位

樓主| S3BL100 發表於 2017-1-11 11:18 | 顯示全部樓層
HW8373 發表於 2017-1-11 01:26
原 2x 西灣河-灣仔集成客
唔想搭 2x 行過去集成一帶就要搭 720 行返轉頭
到底 2x 向前行定 720 向後行比 ...

咁其實灣仔北都係陪塞居多,2A 2X 8 8P 真係無必要全部都走到咁遠,要抽走一條的話首選係路程最短的 2X

另外 721 721P 可以考慮菲林明道後加 $5.8 分段,應該會合理好多

其實如果唔係因為有條 99 可以利用的話,我係諗過就咁 2X 720 二拆三,
拆出來條 721 西灣河上落,不過就做唔到耀東,而呢個似乎係最被忽略的位,
722 唔係好快之餘,其他小區有既特快線,佢都無

亦有諗過就咁一條學 721P 咁行就算,不過會有一段仔筲箕灣道做唔到,而且對愛秩序灣會好兜,差過直行電車路去到鰂魚涌上橋;
再者,如果咁拆的話,722 會變到有少少尷尬;耀東會有兩條線去灣仔金鐘,但去中上環又唔係快

既然有條 99 可以利用,我覺得有條件可以沿路都拆兩條,一條做灣仔金鐘,而另一條飛金鐘、回程做灣仔北,聯合班次反而唔係重點

其次我覺得鯉景灣都值得擺尾站的,咁岩有 99/721P 呢個契機,就擺左條 721P 落去。
始終呢個位離地鐵好近又唔係,而家嘉亨灣坐 720 又要兜個大圈先上東廊

新線走去代 18X 入西環就唔好啦,淨係筲箕灣耀東西灣河應該唔夠客,一定比灣仔呢個全日位差九條街

至於 99,根據 youtube 行車片推算,其實拉去小西灣後,一單應該比而家短 10 分鐘。
當然係有少少屎忽數成份,執 8X 19 雞,但唔使爬柴斜;不過既然英皇道東行都有 8X 19,
呢條輔助線就算甩班,影響都唔係好大

不過鰂魚涌得兩繁先有得做,開拓柴小南區客源可能仲實際,況且鰂魚涌康山要 721 似乎好過留 99;
而北角炮台山又未跌到可以摺線,西行落一落北角仲快,做埋亦無不可
asv2 發表於 2017-1-11 11:22 | 顯示全部樓層

721 東行走線,換取 720 722 唔再行金星不失為係好辦法但車源就真係太理想

而家既 720 同 722,派得足車果日已經要慶祝
再各自減車去造就 721 我覺得實際唔可行
除非你有 Hidden Agenda 係用 590/A 補數

另外好懷疑加埋 2X 落去找數得唔得,
一來,路線上 721 氹唔到區會西行係 WORK
二來,現時 2X 班次穩定性已經算係灣碼三寶最弱

至於 99 建議,我覺得可以進取啲,
跟 788 行永泰道出,用新城邏輯搞條 $7 西行 "X8X"
同埋可以話深入柴灣工業區,放棄同地鐵爭柴灣站一帶既客
東行,建議一入返英皇道,收費上跟足 8X/19 啦

Ravenclaw 發表於 2017-1-11 20:31 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-1-11 10:18
我睇唔到夾硬拉長條線,搞到 720 721 721P 722 加埋疏晒,對於吸引乘客有咩好處

除非你想屎忽數做埋朝早 ...

你想吸引咩客?
kmb71k 發表於 2017-1-11 23:50 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-1-10 21:24
得罪講句,
你有無認真睇過份建議?

佢而家條721根本唔見得好
筲箕灣碌到落七姐妹先至上東廊
仲衰過條舊720A
因為去金鐘比現在720或舊720A更慢
而家仲要搵埋720 722找數
真係盞俾人問候

係玩就玩大D
720 722東廊不停站直到中環先至有站
條721筲箕灣經耀東太古城直達灣仔金鐘
或者改為金鐘至筲箕灣循環線, 金鐘>灣仔>太古城>西灣河>愛秩序灣>耀東>太古城>灣仔>金鐘
繁時照舊西灣河進出東廊
唔好再諗住經鰂魚涌
因為一定慢+趕客

以上回應,是否可行?是否合適?
brianso198 發表於 2017-1-12 06:36 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-1-11 23:50
仲衰過條舊720A

如果用第一個方案既話西行就做唔到西灣河最多人個位, (西灣河西行叫人坐2/2X去灣仔講得通?)
如果用第二個方案就輪到西灣河上耀東及耀東落筲箕灣既乘客受罪,
人地初初個目的係做乜?
我同意抽車問題大,
特別722係得早繁先有11部車行如果變做8部車變左要連繁時都變埋15分鐘一班,
不過閣下個方案唔見得可取...

kay 發表於 2017-1-12 06:58 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-1-11 23:50
仲衰過條舊720A

金鐘舊餅本身唔係大
如果有線專做金鐘或者放棄金鐘
比720/722直達中環唔係仲好?

唔信你咪去海富中心麥記坐返半日
睇下幾多人搭720金鐘落車,架車仲有幾多人未落

如果金鐘多人,東行720唔會hea到行政府總部算
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| S3BL100 發表於 2017-1-12 12:00 | 顯示全部樓層

雖然我明你可能覺得中環唔係全日位,唔係太值得專心做,
但如果同時做到中環特快同埋灣仔內街特快的話,理論上會吸到最多乘客,潛在客源最多

如果中環特快開太疏,就可能倒客落地鐵,就算灣仔食正全日位,最後做到既客都係少左

想拆完都要有合理班次,就盡量唔好拉到條線太長

另一方面,如果你話做軒尼詩道果條線由碼頭開,經交易廣場出返金鐘的話,
淨係總站到金鐘呢段路都有排塞,分分鐘去到金鐘已經無定向班次

咁對於吸引灣仔客都係無好處

樓主| S3BL100 發表於 2017-1-12 12:14 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2017-1-11 11:22
721 東行走線,換取 720 722 唔再行金星不失為係好辦法但車源就真係太理想

而家既 720 同 722,派得足車果 ...

其實 2X 同 2A 8 8P 幾條線都係,灣仔北去到天樂里一段都唔見左好多時間

如果係 2X 沿途去灣仔,電車路同愛秩序灣有快過 721 的 720,而西灣河亦有 721P,
但同時全世界去中環都快左,而回程灣仔上車返屋企亦快唔少,我唔會太擔心區會唔同意

至於 99,我的確有諗過來回跟 788 上東廊,
最後選擇跟 8P/82X 係因為覺得可以做到最多客。
當然再改快跟 788 亦無不可,到時 8P 8X/19 同 99 的關係會好微妙…