hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組港島 2X/99/720/722
開啟左側

建議重組港島 2X/99/720/722

樓主| S3BL100 發表於 2017-1-12 12:20 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2017-1-12 06:36
如果用第一個方案既話西行就做唔到西灣河最多人個位, (西灣河西行叫人坐2/2X去灣仔講得通?)
如果用第二個 ...

其實 722 因為本身已經較疏,我暫時只係建議減兩部,但拉直條線後班次應該唔會有明顯分別

同埋到時 722 沿途都會有其他路線輔助去灣仔,同埋食埋金鐘:耀東會有 721P,康山至鰂魚涌會有 721

fb.com/scientisthk2usa/
asv2 發表於 2017-1-12 14:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-1-12 12:14
其實 2X 同 2A 8 8P 幾條線都係,灣仔北去到天樂里一段都唔見左好多時間

如果係 2X 沿途去灣仔,電車路 ...

2X 既問題,係你個 721/P 完全放棄左西灣河區去灣仔
今日既西灣河街無可能放返巴士入去西行,
東行跟 102 亦即係玩死左新成街,
加上灣仔增值去 $6.5 東區區會實咬住你

而且車數亦唔夠頂,
18X 玩大話骰嗌六開八到今天區會都有印象

而且 2X 全天候銅鑼灣短棍,
下繁失班問題一定再一次爆大鑊,
分分鐘你改玩單循環
堅拿道 U-Turn上橋返西灣河仲好賣

東區區會到而家都念念不忘 18X 一役
2X 係筲箕灣西灣河橋頭堡,唔會輕易放過

kmb71k 發表於 2017-1-12 19:55 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-1-12 06:36
特別722係得早繁先有11部車行如果變做8部車變左要連繁時都變埋15分鐘一班,
不過閣下個方案唔見得可取...

所以我覺得唔好改維持現狀就最好
金鐘客本身已經唔多唔大
佢條721碌到七姐妹先至上東廊
即係趕筲箕灣西灣河太古城一帶既人搭鐵
唔將同鐵既車程時間拉近, 仲要反之停埋鰂魚涌七姐妹
條線肯定係輸

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| S3BL100 發表於 2017-1-13 01:21 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2017-1-12 14:33
2X 既問題,係你個 721/P 完全放棄左西灣河區去灣仔
今日既西灣河街無可能放返巴士入去西行,
東行跟 102  ...

721 西行要經鰂魚涌先上橋,但上完橋後一站直去灣仔警署;
而西灣河太安樓其實仲有 721P,只係要兜鯉景灣一個圈再走

如果係講灣仔落客站位,2X 軒尼詩道官立小學其實係同出面灣仔警署對應。
真係空白的係北海中心,但其實 2X 轉循環後,南洋酒店或者馬師道落車,係咪 cover 到,其實見仁見智

當然,西行 $5.6 變 $6.5 的問題,我暫時無其他解決方法

721 東行,如果跟返 2X 行法,入愛秩序灣兜個圈再返落總站,咁就可以做返新成街既客,我唔會有意見

而 2X 問題,淨係會議道都可以搞到無車返總站,就算有車,一係拎去救其他線,一係都要塞一輪先出得返軒尼詩道。
相比之下,循環線版本係咪咁差,我覺得又未必

況且當日都係因為由灣碼搬去灣北,2X 同 8P 先要開銅鑼灣短棍;
需要的話,下繁加筲箕灣私去灣仔起載班次都可以,總之應該有其他解決方法

我承認成件事係做左取捨,但係回程灣仔配套好過而家唔少,係咪唔值得縮 2X 去換,我覺得有討論空間。

樓主| S3BL100 發表於 2017-1-13 01:26 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-1-12 19:55
所以我覺得唔好改維持現狀就最好
金鐘客本身已經唔多唔大
佢條721碌到七姐妹先至上東廊

金鐘客多到值得趕中環客同灣仔客?維持現狀真係最好?

去金鐘慢左既極其量係得愛秩序灣至半條筲箕灣道之間,但來往中上環快左,灣仔返屋企快左又更就腳,呢D好處又唔使理?

RobynnNKendyFan 發表於 2017-1-13 03:45 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-1-10 22:59
721同721P建議放中碼,出站先向左行,去到2號碼頭U-TURN,開始由頭掃到落天星食客,跟著交廣怡和繼續去金鐘 ...

其實如果想陰 720/722 的話
點解唔擺去 Four Seasons 呢類死位 ge
反青沙撐獅隧
kay 發表於 2017-1-13 07:44 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-1-13 01:26
金鐘客多到值得趕中環客同灣仔客?維持現狀真係最好?

去金鐘慢左既極其量係得愛秩序灣至半條筲箕灣道之 ...

算吧啦
次次見親佢,都只係話呢樣唔得個樣唔得

但又唔見得佢有實質好建議去大返我地

剩係學區議員係度不斷ban人建議呃分都幾好搵

不過asv2講左樣野

如果2X既然做循環
不如南行堅拿道天橋底後直接返西灣河

另一邊就搵車係盧押道調頭

2X1為
原線->銅鑼灣->堅拿道天橋->東廊至西灣河->原線
2X2為
原線至西灣河->東廊->盧押道->原線至總站

但如果比新巴,應該只會做2X1,唔會做2X2了

2X2如果入得盧押道,可以行埋灣仔道返去

如果銅鑼灣崇光希慎計,唔入灣仔情況下,兩邊走時間一樣,行堅拿道可能仲快過興發街
壞處係東行要過馬路等車
世界很簡單 人類很複雜
asv2 發表於 2017-1-13 11:23 | 顯示全部樓層
回應返阿 KAY 同 S3BL100
其實以今日既路況
要好好考慮銅鑼灣同灣仔金鐘分家

灣仔金鐘

金鐘同灣仔各自都唔夠客自己做一條
新巴大可以學 789 咁搵一條做金鐘灣仔
只係用唔用堅拿道走要再研究

建議既721,係灣仔區成個定線
我覺得完全無問題,直頭完美添
告士打道西行灣仔金鐘
之後熙信,灣電,杜老誌,馬師道
只係咁樣的話,東區路線同用車註定都係分贓不勻

折衷到底,720 722 照樣飛起金鐘同金星俾 721
720 全日飛起埋太古城,直飛西灣河
722 唔要鰂魚涌改入太古城
反正睇落呢架 721 都係食自己居多
721 愛蝶灣起步,經筲箕灣總站
電車路直去,跟 722 上橋
循環線,金鐘東定時點唔落地就走
720 721 722 全組係演藝免費互轉

講得衰 D,咁樣成條大數個個都郁晒
區議員根本唔容易指得出邊班客輸左
咁樣反而容易過關
否則,只要有一個明顯輸家,無論客數再少,都係過唔到

銅鑼灣

2X 8 8P 做左將近廿年銅鑼灣加灣仔
今時今日應該專心做銅鑼灣專線
把握南港島線食走左部份銅鑼灣客,希慎門口無咁逼
直接轉打單循環,天后,維園,希慎,堅拿道,返東區
灣仔客,交畀 8X/19 721 789 處理啦

只係賴低左興發街 $4.4
呢個 8P/8X 歷史遺留既問題

反建議,橫掂 96 頂唔住地鐵
99 食 96 兼轉特快去藍灣半島
入銅鑼灣,興發街走,北角都唔要,入埋柴灣
77 99 銅鑼灣一帶 $7 客免費互轉
東行銅鑼灣 $5.8,興發街 $4.4,柴灣 $3.1
南行天后起 $5.3,希慎 $4.7,南區內 $3

brianso198 發表於 2017-1-13 13:10 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2017-1-13 11:23
其實以今日既路況

其實樓主咁樣改721/721P其中一個想法係區內問題,
77除非日間單位數字班次否則啲區內客會嘈,
但以77客量根本無必要頻密班次兼會搞到怡和街多咗堆車。

唔諗掂呢個問題99係好難改得成。
同埋根據返720/722,經太古城同鰂鱼涌上東廊時間未必差好遠,(西行720會快少少但東行太古城個定線隨時兩者無分別)
排除觀感因素我有啲唔明點解兜鰂魚涌等於趕客。

開得返2M/84是但一條固然好但唔見得巴士公司肯做。

反而721/721P難搞嘅地方在於西灣河及太古城同康怡啲位,
如果721P兜完鯉景灣加太古城就太慢如果721P唔埋鯉景灣又補唔到位。

樓主| S3BL100 發表於 2017-1-13 13:23 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2017-1-13 11:23
其實以今日既路況

如果係你的方案,我諗到第一個問題係鰂魚涌無車出中上環。
雖然可以加 720 721 722 免費互轉,但如果回程師兄你條 721 想跟小弟方案做晒半條軒尼詩道的話,就唔會同 720 722 同站

對比起西灣河出灣仔,尾站 2X 變成兜鯉景灣停多個站的 721P,或者兜太古城的 720 或鰂魚涌的 722,我覺得呢個係大好多的問題

而且 722 好似早繁有一定數目渡輪客中環碼頭轉車去鰂魚涌返工

如果免費互轉的話,其實我的方案一樣可以西行加免費互轉,
但鰂魚涌、康山、耀東、筲箕灣道、愛秩序灣都會同時有金鐘同中上環車,似乎更難有明顯輸家

再者我其實好想砌一條耀東灣仔特快,而家 2A 慢、722 金星就轉左出去,2X 又無耀東份,721P 除左做埋區內流水外,正正就係要針對呢個問題。