hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中線新界九龍段可望早通車
開啟左側

沙中線新界九龍段可望早通車

hokachung 發表於 2017-1-22 01:48 | 顯示全部樓層

oman 發表於 2017-1-21 17:02
有冇位比架車調頭先?如果唔係都無用

馬鞍山綫班次唔會好似荃灣綫咁密,沿用大圍站嘅交叉渡綫足以應付現有班次
就好似西鐵綫一直都係用尖東站嘅交叉渡綫一樣
就算顯徑站只開放一個月台,亦可以好似觀塘綫延綫咁,一班去何文田(大圍)、一班去黃埔(顯徑)
lsc04d11 發表於 2017-1-22 16:50 | 顯示全部樓層
新界西可鑽石山轉一次就去九龍東,九龍灣至鑽石山短短唔坐,博鑽石山有得坐全程返去都正嫁。搭得我諗都係月票客,否則繼續巴士
但都唔少野嫁
DIH 發表於 2017-1-22 18:19 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-1-22 16:50
新界西可鑽石山轉一次就去九龍東,九龍灣至鑽石山短短唔坐,博鑽石山有得坐全程返去都正嫁。搭得我諗都係月 ...

重有短途九龍客,可以避開龍翔道/觀塘道/太子道無定向喪心病狂間歇性全條幹線塞車症,應該頗受上班族歡迎。
條線1967年已經有研究,即係當年已經有需求,而家其實已經延遲50年。

dennis28a 發表於 2017-1-23 02:33 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-1-21 10:02
會唔會係你想多左?

搞清楚問題,沙中綫動工果下,一早對外宣稱沙紅段係 2018 年通車。
係去到 2014 年因為唔同因素,要延後 11 個月,去到 2019 年尾通車。

根本上對外講「提早通車」係絕對錯誤,其實比原訂 2018 年仲遲半年。

好簡單以高鐵做例子,而家宣稱 2018 年第三季,如果到時真係追番進度,「提早」一季通車。
到時候你會唔會形容又講高鐵「提早通車」?

當年將軍澳綫 1999 年動工,預計 2002 年底落底,結果 2002 年 8 月通車,咁就真係叫提早通車啦。
惡意回復是不道德的行為。
kei_hk 發表於 2017-1-23 10:11 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-1-23 02:33
搞清楚問題,沙中綫動工果下,一早對外宣稱沙紅段係 2018 年通車。
係去到 2014 年因為唔同因素,要延後  ...
本黎係 2017 或者 2018 一定要得,到後期改到 2019 年年底,家陣又「提早通車」?
擺明係為施政報告做番少少政續工程

我係針對你話同施政報告有關﹐唔係講整體工程有無延誤。

延誤個個人都知﹐如果真係為施政報告﹐這便直接在施政報告講﹐唔需要之後才另外整新聞出來講。

MTR 本身其實都有定期交代工程進度(係唔係如實報告﹐係另一回事)﹐所以而家唔講提早通車﹐接下來一兩個月都會有不同渠道講出會比預期早番些少通車。
而家講 "提早"通車﹐我只會視為時間上的巧合。

paul2357paul 發表於 2017-1-26 08:21 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-1-21 02:14
開一個顯徑站就可以話「沙中綫新界段率先提早通車」

至弊宜家龜龜對條沙中綫就連提早開住少少站快D回本既誘因都冇呢。
回本期長D咪長D囉,反正最後都係由番市民找數。
ATS48 發表於 2017-1-26 12:52 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-1-22 18:19
重有短途九龍客,可以避開龍翔道/觀塘道/太子道無定向喪心病狂間歇性全條幹線塞車症,應該頗受上班族歡 ...

應該吸得最多本身經大老山隧道去觀塘既新界東巴士客..
另外都方便左九龍東既人經東西線+東涌線 去 柯士甸/奧運/南昌/青衣...鑽石山去新界西北/東涌 就始終應該會巴士快D..

但係到南北線開通過海之後..應該有好多九龍東既金鐘客/南港島線 客 會用觀塘線加南北線(九龍塘轉車)去金鐘...唔再用荃灣線..亦唔會用東西線(鑽石山轉車)...(因為東西線要再響紅磡轉車先過到海)

我本身都住鑽石山..我諗第日通曬車之後 去灣仔/銅鑼灣 好難取捨..到底用番觀塘線+荃灣線+港島線..定係用東西線+南北線+港島線好...始終金鐘轉車冇舊線咁方便..
暉仔
DIH 發表於 2017-1-26 13:04 | 顯示全部樓層
ATS48 發表於 2017-1-26 12:52
我本身都住鑽石山..我諗第日通曬車之後 去灣仔/銅鑼灣 好難取捨..到底用番觀塘線+荃灣線+港島線..定係用東西線+南北線+港島線好...始終金鐘轉車冇舊線咁方便..

去灣仔可以會展出,銅鑼灣都係用返東隧吧。
鑽石山去金鐘以外的港島線車站都係搭返原有地鐵最方便。

沙中線第一期通車應會減少九龍塘至尖沙咀一段人流,過埋海就會放鬆埋尖沙咀至金鐘一段荃灣線,
到時,原有地鐵各線可能會冇咁擠迫,但就會有大量客流轉移到南北線。
ATS48 發表於 2017-1-26 14:31 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-1-26 13:04
去灣仔可以會展出,銅鑼灣都係用返東隧吧。
鑽石山去金鐘以外的港島線車站都係搭返原有地鐵最方便。

北港島線 通埋就可以響會展轉 將軍澳線去銅鑼灣北站不過應該行東隧轉一次車仲快..

而家朝早鑽石山都好難上到車
暉仔
jpoon 發表於 2017-2-3 05:49 | 顯示全部樓層

oman 發表於 2017-1-21 17:02
有冇位比架車調頭先?如果唔係都無用

用返而家設施就得啦,就好似西鐵去紅磡咁都係響尖東站同紅磡站之間一段換綫啦,唔一定要過埋顯徑站先調頭咖喎
http://jpoon9394.blogspot.com/