天空之神 發表於 2023-7-4 19:05

咁西九龍站同九龍站呢?

點解城巴要用西九龍站,而唔係九龍站東(西九龍站) ?

Ming@5119 發表於 2023-7-4 19:29

其實寫返長沙灣(深旺道)同長沙灣(海達)係如實反映個總站嘅地理位置。但為咗電牌整少塊轉頁而夾硬寫做長沙灣西,其實就唔係好make sense…

Peter03145212 發表於 2023-7-4 19:32

Ming@5119 發表於 2023-7-4 19:29
其實寫返長沙灣(深旺道)同長沙灣(海達)係如實反映個總站嘅地理位置。但為咗電牌整少塊轉頁而夾硬寫做長 ...
其實兩個總站嘅地理位置係喺長沙灣西,咁用長沙灣西命名有咩問題

kitarolo 發表於 2023-7-4 20:03

Peter03145212 發表於 2023-7-4 19:32
其實兩個總站嘅地理位置係喺長沙灣西,咁用長沙灣西命名有咩問題

但相對於 2B/2F/30/72 總站
唔係應該叫 長沙灣(南) 嗎?

shakugan2005 發表於 2023-7-4 20:05

12Lane 發表於 2023-7-4 18:06
海達邨?where? 長沙灣我反而知喎。東南西北咪講緊方向,有冇讀小學?
唔好再問埋D 6uo問題sell片啦,唔係 ...

其實荔枝角,長沙灣,深水埗本身已經比地鐵搞到亂哂龍,再加多個南昌但最近既唔係南昌街/南昌村,所以叫咩都係唔清楚嫁啦

shakugan2005 發表於 2023-7-4 20:06

kitarolo 發表於 2023-7-4 20:03
但相對於 2B/2F/30/72 總站
唔係應該叫 長沙灣(南) 嗎?
果度有城巴?

ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-4 20:08

正常冇人拎指南針出嚟去揾東南西北
除非有官方或大型鐵路站加持嘅廣泛應用,例如灣仔北或荃灣西等
否則巴士總站一般出於分辨多過一個位置而形成嘅東南西北其實意義不大,亦唔太實用

shakugan2005 發表於 2023-7-4 20:09

天空之神 發表於 2023-7-4 19:05
咁西九龍站同九龍站呢?

點解城巴要用西九龍站,而唔係九龍站東(西九龍站) ?

明明係港鐵唔識分東同西在先,將一個係九龍站東面既站當係西九龍站

shakugan2005 發表於 2023-7-4 20:15

ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-4 20:08
正常冇人拎指南針出嚟去揾東南西北
除非有官方或大型鐵路站加持嘅廣泛應用,例如灣仔北或荃灣西等
否則巴士 ...

安泰就有南西北總站

Peter03145212 發表於 2023-7-4 20:19

shakugan2005 發表於 2023-7-4 20:09
明明係港鐵唔識分東同西在先,將一個係九龍站東面既站當係西九龍站

咁不如叫東九龍站好冇
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 點解城巴叫深旺道/海達總站做「長沙灣西」?