ricky 發表於 2023-7-4 22:18

Peter03145212 發表於 2023-7-4 22:14
塊牌有轉頁㗎,阿Ricky哥

無用,第一個名最重要。

12Lane 發表於 2023-7-4 22:21

ricky 發表於 2023-7-4 22:17
你地好多仲唔明。第一個牌已經係「長沙灣西」,即係長沙灣西係城巴代表的名稱。我係質疑根本唔使咁多名稱 ...
即係叫長沙灣(海達)就會知道佢係經定唔經麗閣邨?
20同79x都有「長沙灣西」同 「海達」,你唔睇豬紙唔睇app又識唔識分邊部經麗閣邨?

ricky 發表於 2023-7-4 22:22

12Lane 發表於 2023-7-4 22:15
乖啦,人地識轉頁架。
人地寫埋「經:油麻地」添
你會唔會又投訴有個新地名叫「經冒號油麻地」?

呢區嘅人以為個個都係巴士迷同埋地理通,巴士公司講一個站名,就一定明白。有人提尖東、安泰(南)、安泰(西)都得,點解呢個唔得。不過,安泰(南)(西)都係一條屋邨,差距唔大;尖東幾十年前都咁叫,又唔係巴士公司創造。叫「長沙灣西」就真係奇奇怪怪。

12Lane 發表於 2023-7-4 22:22

ricky 發表於 2023-7-4 22:18
無用,第一個名最重要。

係呀第一個名梗係重要,我盲中中喺沙公唔識上車我見到長沙灣我至少知佢出市區。

12Lane 發表於 2023-7-4 22:23

ricky 發表於 2023-7-4 22:22
呢區嘅人以為個個都係巴士迷同埋地理通,巴士公司講一個站名,就一定明白。有人提尖東、安泰(南)、安泰( ...

長沙灣 呢個名唔駛地理通都識啦大哥

ricky 發表於 2023-7-4 22:25

12Lane 發表於 2023-7-4 22:21
即係叫長沙灣(海達)就會知道佢係經定唔經麗閣邨?
20同79x都有「長沙灣西」同 「海達」,你唔睇豬紙唔睇 ...

118時已經有「長沙灣西」,但當時一條線,同埋118有九巴車,無咁覺。

12Lane 發表於 2023-7-4 22:23
長沙灣 呢個名唔駛地理通都識啦大哥
加東南西北已經好大分別。呢區嘅人好多覺得自己識,唔理人地識唔識,一有人提出質疑,就群起出嚟。

12Lane 發表於 2023-7-4 22:27

118時已經有「長沙灣西」,但當時一條線,同埋118有九巴車,無咁覺。

唔好分散重點先
你講到 長沙灣西 轉頁 海達
同埋長沙灣(海達)
個分別其實喺邊先?或者有冇大到咁有迫切性改先。都唔再講九巴塞到個頭牌滿一滿遠少少都睇唔到。

12Lane 發表於 2023-7-4 22:30

加東南西北已經好大分別。呢區嘅人好多覺得自己識,唔理人地識唔識,一有人提出質疑,就群起出嚟。
...
你覺唔覺係你自己為拗而拗根本前後矛盾你一時又話寫長沙灣西會令你唔知佢經唔經麗閣邨,但九巴寫長沙灣(海達)你又會突然識分佢經唔經麗閣邨?
然後而家又話果區人唔識長沙灣西 轉頁 海達,但寫長沙灣(海達邨)又突然間好識。

咁寫長沙灣西(海達)又得唔得呀?

真係咪玩啦大佬

shakugan2005 發表於 2023-7-4 22:38

九巴118係去長沙灣深旺道唔係長沙灣西,係城巴118先去長沙灣西
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 點解城巴叫深旺道/海達總站做「長沙灣西」?