AV296 發表於 2023-7-9 22:37

teddybus 發表於 2023-7-9 17:34
Already stated in #74
「四小龍海麗喺長沙灣站以西 」

等等先,#1 唔係話深旺道 (118) 或者海達邨 (20) 咩? 唔明白點解#74係關事

我知#9係關海麗,但我個回應係想指海達邨/深旺道叫"長沙灣西",無論乘客定地鐵L定歷史L角度睇,都係錯到離哂譜,唔明上面點解有人話可接受

至於甘泉街總站,1970年啟用到而家都係叫做"長沙灣", 睇唔出點解要改做荔枝角

12Lane 發表於 2023-7-10 01:06

AV296 發表於 2023-7-9 16:43
睇到第一版好多資深版友嘅言論,以事論事,我覺得呢樣野都可以討論嘅,又唔使一野定性為小學生6uo式問題。
...
你入遲左黎啦。
你望下樓主個編輯時間,就知道佢將成個topic轉晒。比人鬧完再反手改文改番做一個相對正常嘅觀點,咪引到你入黎囉。
成個脈絡已經亂晒,由佢編輯左果一刻嘅討論(約第四頁)開始睇算啦。

12Lane 發表於 2023-7-10 01:22

AV296 發表於 2023-7-9 22:37
等等先,#1 唔係話深旺道 (118) 或者海達邨 (20) 咩? 唔明白點解#74係關事

我知#9係關海麗,但我個回應 ...

講到最尾就係大家都想將自己個標準擺落去,但實際上根本冇答案,唔同年代個定義都唔同,長沙灣可以係指N年前一個深水埗以北、昂船洲東北偏東對岸嘅海灣;到發展工業區,亦都有人理解長沙灣係工業區嘅位置;到起地鐵站又係另一回事。根本唔存在咩野地鐵L講法,長沙灣本身就係舊有地名,冇官方地界,只係大家約定俗成,香港好多地名如是。用番N年前海灣個定位,個海灣係好長,邊個話一定係定死係長沙灣工業區/總站果個位?長沙灣唔係一個點,係一條海岸線,而家爭論緊果個位叫長沙灣南定係西都唔見得係錯,甚至你中意叫昂船洲東都得添,地理上都一樣岩。一千個人一千種叫法,最簡單就係睇app,睇豬紙,問司機。呢幾樣都唔做走去抽秤一個地名顯示牌係咪準確,係咪親民,仲要係咪會引人誤會,會唔會太矯枉過正?

asv98.kw131 發表於 2023-7-10 02:17

ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-5 02:44
咁呢啲從來冇清晰界線
如果962X叫擲界,咁54區線停新墟條界仲遠咗又點計?

78X 79X 679 979 就有「粉嶺」轉頁;P

當然,如果唔顯示地區啲客就可能唔確定係咪有撞名嘅地方,所以我支持加返地區名嘅。
呢啲路線其實改做「粉嶺 軍地」、「皇后山」、「經 馬尾下」就得,咁就唔怕啲人誤會去到粉嶺港鐵站,亦都唔怕唔熟地理嘅人懷疑係咪有撞名嘅地方而唔敢搭。
(而且可以慳返「經 軍地」轉頁)

selfcloser 發表於 2023-7-10 07:50

不如叫長沙灣西南偏西2.45度

AV296 發表於 2023-7-16 22:36

12Lane 發表於 2023-7-10 01:22
講到最尾就係大家都想將自己個標準擺落去,但實際上根本冇答案,唔同年代個定義都唔同,長沙灣可以係指N ...
唔好意思,愚問一句,請問有無機會可以真係睇一睇我個回覆?

我個回覆個重點,唔係想拗邊度係長沙灣,我都理解有唔少叫法,唔同年代個定義都唔同,有唔同標準,我從來無反對或者爭論呢樣野
我係想指出,無論邊一個標準、邊一個定義,20號嘅長沙灣西都係格硬嚟,甚至係誤導乘客。

我叫地鐵L,係指以地鐵站定義區域嘅人,包括上述部分資深板友。但即使根據佢地定義,點解有個現成嘅「南昌」唔用,要用遠少少嘅長沙灣? 唔關咩一千個叫法嘅事,海達邨居民,幾可形容自己住長沙灣西?
無論長沙灣係指荔枝角站一帶,抑或係長沙灣站一帶,海達邨要形容為長沙灣嘅西面,始終有少少格硬。我知地圖上睇的確係西面,但個問題係唔係個個都咁熟地理;長沙灣道都係被形容東西行,興華街西被形容南北行嗰陣,明顯「西」唔係適合嘅。嗱,我無話海達邨唔係長沙灣站西面,不過以common sense嚟講,你係咪會講奧運站喺九龍站西面? 係咪會講沙田喺大埔東面? 以師兄標準,203C 深水埗大坑東,同埋281A 沙田廣源都應該無問題

20號去「長沙灣西」,客觀上會令人有一個觀感係能夠去到長沙灣,呢批人落車之後,竟然要行返三個字先去到目的地 (無論邊個定義下嘅長沙灣),你同我講無問題? 唔係鍾唔鍾意,而係一個對乘客嚟講係誤導。一個錯嘅名,唔係要巴士公司改,而係要乘客自己遷就,咁不如直接顯示東行/西行算啦,橫掂連討論顯示牌係咪準確同誤導,竟然可以被質疑矯枉過正

我打咁長,唔係想城巴改,我都知呻下係無咩用,話之佢改做葵涌東 (以各位資深板友嘅標準,呢個絕對係合適叫法),只係想帶出一樣野,就係好討厭italk嗰種咩野都留言小學雞嘅風氣,明明呢個topic係值得討論,就算樓主當初觀點唔係幾好,有無需要咁嘅態度,去完結一個本來值得討論嘅議題? 如果樓主目的係灌水呃ipower,呢啲留言唔見得有幾高質,其實一樣係灌水。香港人本身返工已經夠辛苦,作為巴膠,放工講番自己鍾意嘅野,係咪有咁嘅必要問候人地呢?

再重覆多次,我唔係想攞我主觀標準定義長沙灣,係想指出無論係咩標準之下嘅長沙灣,20號咁改名係誤導之餘又格硬,真係為乘客好嘅,有更清晰、更準確嘅南昌。一個客觀上唔合適嘅牌,嚟italk討論竟然有人質疑矯枉過正,真係悲哀

AV296 發表於 2023-7-16 22:46

12Lane 發表於 2023-7-10 01:06
你入遲左黎啦。
你望下樓主個編輯時間,就知道佢將成個topic轉晒。比人鬧完再反手改文改番做一個相對正常 ...

我記得之前click入嚟睇,都係講20號長沙灣西,然後成班人下面留言小學雞嘅野。有咩深仇大恨我唔知,不過嗰排唔得閒無覆 (應該關sell片? 咁佢唔抵幫)
#73 某位資深板友仲要覆東京街西使唔使改名,睇到我眼都突埋

12Lane 發表於 2023-7-17 10:53

AV296 發表於 2023-7-16 22:36

我都解釋左點解覺得叫長沙灣西冇大問題,你既論點我都睇晒,但我/其他版友似乎都直接間接回應過同一堆論點,例如我覺得「長沙灣西」可以區分出和長沙灣的分別,就如天水圍北會令人知道非傳統意義嘅天水圍;閣下就覺得恰恰相反,只要頭牌出現長沙灣就覺得會誤導人係去傳統意義嘅長沙灣。明顯兩個論點南轅北轍,冇討論空間。既然你唔認同嘅,咁咪由得個分歧喺呢度結束。我真係冇咩興趣再深究咩野大埔東同廣源邨,越講只會越多exceptional case。閣下覺得南昌更適合,我冇意見,更適合同冇咁適合係唔會有共識;我亦都尊重你嘅意見,會否矯枉過正,大家都講左自己論點,就留待大家判斷。

討論態度同討論內容係兩樣野,首先樓主次次開個無聊topic之後sell片,呢樣令人對樓主有刻板印象,你可以企喺道德高地話應該對事唔對人。ok fine,咁可能大家反應係大左,但樓主一開始明顯唔係好似閣下咁講到咁深入,依稀印象係樓主話應該叫海達,然後有人回覆左本身個站係叫海達,佢話頭牌係長沙灣西,大家就話轉頁都有show海達。然後佢就用左一堆唔清唔楚嘅論點去解釋,講多錯多,又自相矛盾,連討論焦點都模糊左。我認為閣下嘅論點唔係無道理,但我諗同樓主比人圍攻應該唔係同一個脈絡。

herman15hk 發表於 2023-7-17 11:50

AV296 發表於 2023-7-16 23:36

咁不如叫政府定左個新填海區的地區名先,四小龍同南昌一帶咁多年都係比人叫到混亂
四小龍話叫自己荔技角;南昌站一帶 本來係深水埗碼頭/深水埗東京街,起完海達邨就變左做長沙灣

AV296 發表於 2023-7-17 11:55

12Lane 發表於 2023-7-17 10:53
我都解釋左點解覺得叫長沙灣西冇大問題,你既論點我都睇晒,但我/其他版友似乎都直接間接回應過同一堆論點 ...

等等先,呢到係討論區,有分岐嘅議題,點解唔認同人地講咩就要終止討論? 呢個世界就係咁,一個有爭議嘅議題,就有人唔認同,如果唔認同就由得個分歧喺呢度結束,咁睇嚟italk未必適合你。

我用大坑東同廣源邨做例子,係想指出如果各位資深板友都係覺得長沙灣西無問題,咁點解九巴當時咁改又引嚟唔少諷刺同批評? 「長沙灣西 海達」嘅合理性,其實同「沙田廣源」或者 「沙田顯徑」或者 「大埔科學園」差唔多,你就一句exceptional case輕輕帶過,話自己無興趣講;而唔係諗返自己論點有咩問題,如果真係抱持呢個咁崇高嘅態度,italk呢啲凡夫俗子嘅平台,絕對唔適合師兄。

我同意「長沙灣西」同長沙灣做到區別,咁同誤唔誤導無關係㗎。兩個論點本身唔係南轅北轍,即使有人知道架車終點唔係傳統上嘅長沙灣,但一般地理無咁強嘅人,佢地去長沙灣,見到架車大大隻字寫住「長沙灣西」,自然都會聯繫到經過傳統上嘅長沙灣,但明明20號完全唔關呢到事。

方位嗰度嘅問題,係,你地有回應過,但我睇咗幾版,都無一個合理嘅解釋。我地試下一個小二數學題 (sorry有啲簡陋):

紅色點喺成個圖形嘅東, 南, 西, 定係北? 無錯,西絕對係正確嘅答案,但9成人都會答「南」,呢個就係所謂 「合唔合適」。我認同大家唔同論點唔同意見,但最起碼呢啲common sense,係客觀上嘅定義,唔係一句「既然你唔認同嘅,咁咪由得個分歧喺呢度結束」就解決到。

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13
查看完整版本: 點解城巴叫深旺道/海達總站做「長沙灣西」?