ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-5 02:30

s3n370 發表於 2023-7-5 00:57
呢板supposed係口味近似同對巴士總站較熟悉嘅巴迷,
都可以對路線牌顯示嘅地方名有唔同嘅聯想及解讀時,
...

西客要自行解讀,長沙灣西skip咗個西字去睇都得,解讀成經長沙灣(市中心)先去長沙灣西又得
用118個例子,要去海達邨附近嘅自然知咩係海達邨
用海達同經深水埗/旺角轉頁,其實已滿足到最主要target audience,長沙灣或長沙灣西根本唔需要更唔會引起誤會
反而36A同286C就適合用長沙灣同海達轉頁

104用咁咗咁多年都唔使深水埗白田
南昌都唔使深水埗南昌
海達去長沙灣道或南昌去長沙灣道都成1km,已經超出唔少香港人要行嘅合理步行範圍
同樣道理104唔使區名,238X亦唔使區名,因為離大眾認知嘅該區最旺嘅地方頗遠亦唔會途經

ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-5 02:44

12Lane 發表於 2023-7-5 00:31
轉頁唔係萬能,但塞晒所有字入去都唔見得係好事,正如你所講發生過嘅深水埗白田,自己就覺得都幾矯枉過正 ...
咁呢啲從來冇清晰界線
如果962X叫擲界,咁54區線停新墟條界仲遠咗又點計?

屯門呢個區名比較特別,因為幅員實在太大,幾乎有成個九龍咁大
如果九公嚟講,經屯門轉車站轉頁已經有埋區名個意思,根本就唔需要加屯門呢個區名
(就連58X都有經屯門市廣場轉頁,另外如果設計個轉車站logo(e.g.雙層巴士加兩個螺旋箭咀),logo+屯門已經代表到經屯門轉車站6隻字嘅意思)
支持轉頁精簡,前題係是但睇一頁都唔會有太大誤會,但屯門咁大好容易引起誤會
962X/54區線都叫擲界可接受,但例如952/B3A都冇屯門轉頁
地點牌精簡易明係必要

269C得一條線東九龍去曬成個天水圍,唔要市中心淨係出天水圍不為過
而69C都可以出天水圍北/天恩轉頁
296C經過曬深水埗鬧市,當年出深水埗已經足夠

講人性化,其實睇紅小同村巴就知
係巴士公司鍾意簡單複雜化,特別係90年嗰間

YUU 發表於 2023-7-5 05:33

12Lane 發表於 2023-7-4 22:44
拿, 你用呢點講我反而覺得勉強講得通。下次就唔好自己EDIT左個POST頭咁鬼祟,個POST開左四個鐘,前面講完 ...

而家連海麗都加咗長沙灣西轉頁,一個名三個總站🤡

HY1012 發表於 2023-7-5 08:19

「長沙灣」你識, 「西」你識
點解「長沙灣西」你就唔識

toyl 發表於 2023-7-5 08:38

ricky 發表於 2023-7-4 22:01
嘥氣,問當地居民,大部分都話自己住「南昌」,直頭跟九巴叫「海達邨」咪算囉,城巴硬要兩個名,反令人誤 ...

香港人依家好多都當鐵路站名做地名架啦!佢地去到台北都一樣用兩條路交介命名車站當地區叫
你見太子、佐敦都變咗區名,如果當日旺角、油麻地維持 Argyle, Walterloo 的話,結果可想而知

EX-TL 發表於 2023-7-5 10:41

長沙灣西係地方名, 大角咀西係地方名, 旺角西係地方名, 尖沙咀東係地方名, 灣仔北係地方名.

呢幾個地方都係因為填海而得來, 新填地的叫法用上附近原有地方名加方位表達, 可追溯至上世紀.

富昌邨當初規劃時名叫長沙灣西邨, 就是說屋邨位於「長沙灣西」, 而不是要區分出與長沙灣邨的分別.

簡而言之, 只係巴士公司簡化左地區名, 去方位化, 但用上陌生的「長沙灣西」, 反令人產生誤會和奇怪.

個人認為城巴出「長沙灣西」沒有問題, 只係如實反映路線去到的地方, 不顯示「西」或「長沙灣西」亦無傷大雅, 因為一帶發展已漸見成熟, 可直接顯示新建築物名稱代替加入地區名.

kp3011 發表於 2023-7-5 10:53

要嘈都係嘈邊忽西應該要叫長沙灣南就真

EX-TL 發表於 2023-7-5 10:56

kp3011 發表於 2023-7-5 10:53
要嘈都係嘈邊忽西應該要叫長沙灣南就真

那裡是「西九龍填海區」, 所有新地名都係XX西.

kp3011 發表於 2023-7-5 11:02

EX-TL 發表於 2023-7-5 10:56
那裡是「西九龍填海區」, 所有新地名都係XX西.

明明美孚先係長沙灣西

EX-TL 發表於 2023-7-5 11:07

kp3011 發表於 2023-7-5 11:02
明明美孚先係長沙灣西

美孚係荔枝角灣, 以前有泳棚.
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 點解城巴叫深旺道/海達總站做「長沙灣西」?