ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-4 20:24

shakugan2005 發表於 2023-7-4 20:15
安泰就有南西北總站

就係想講安泰
安泰南西北條條都經都經安泰,邊個得閒理佢總站南西北
總站上車都係係認幾號線去邊度上車,唔通拎指南針出嚟?
213X唔到安泰北係咪要轉車11X去安泰北?;P

EpicHan0119 發表於 2023-7-4 20:33

ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-4 20:24
就係想講安泰
安泰南西北條條都經都經安泰,邊個得閒理佢總站南西北
總站上車都係係認幾號線去邊度上車, ...

都係想講安泰
613 以前叫安泰西, 宜家叫安泰邨西, 一樣都係咁西, 個地方西有咩問題?

12Lane 發表於 2023-7-4 21:01

shakugan2005 發表於 2023-7-4 20:05
其實荔枝角,長沙灣,深水埗本身已經比地鐵搞到亂哂龍,再加多個南昌但最近既唔係南昌街/南昌村,所以叫 ...

最清楚咪睇app睇地圖睇豬紙或者問司機囉。
唔知成日咁執著牌爛鬼顯示版做咩。

ricky 發表於 2023-7-4 21:39

nchmt 發表於 2023-7-4 18:00
尖沙咀東- 尖沙咀 東部 長沙灣西 - 長沙灣 西部   理解困難?

「尖東」係共識好多年,一般香港人都知邊度,但長沙灣西明顯係「新地名」:L

Peter03145212 發表於 2023-7-4 21:44

「尖東」係共識好多年,一般香港人都知邊度,但長沙灣西明顯係「新地名」
...

咁海達同深旺道的確係位於長沙灣西,咁佢嚟命名有咩問題,照你咁講啫係要改名,咁改做西長沙灣好冇

GJ4256 發表於 2023-7-4 21:50

「尖東」係共識好多年,一般香港人都知邊度,但長沙灣西明顯係「新地名」
...
https://youtu.be/dmJL6LWtoB4
其實長沙灣西以前都有人講,不過同而家城巴所指嘅長沙灣西明顯唔係同一個地方

12Lane 發表於 2023-7-4 21:52

...
姑勿論佢係咪真係西。
但呢個case明顯長沙灣係地名,東南西北係方位喎。
你係咪對中文有咩誤解?

Peter03145212 發表於 2023-7-4 21:57

其實真係唔明點解有人咁執着塊電牌做乜,老實講啲人搭巴士只會記住兩樣嘢,一係路線號碼,二係邊個站落車,邊會有人會理個電牌寫乜

ricky 發表於 2023-7-4 22:01

12Lane 發表於 2023-7-4 21:52
姑勿論佢係咪真係西。
但呢個case明顯長沙灣係地名,東南西北係方位喎。
你係咪對中文有咩誤解?

嘥氣,問當地居民,大部分都話自己住「南昌」,直頭跟九巴叫「海達邨」咪算囉,城巴硬要兩個名,反令人誤會。

Peter03145212 發表於 2023-7-4 22:03

ricky 發表於 2023-7-4 22:01
嘥氣,問當地居民,大部分都話自己住「南昌」,直頭跟九巴叫「海達邨」咪算囉,城巴硬要兩個名,反令人誤 ...

城巴的確係叫海達邨總站叫海達邨,你係咪盲架
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 點解城巴叫深旺道/海達總站做「長沙灣西」?