hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴2A脱班碌車問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴2A脱班碌車問題

cruisesnet 發表於 2016-8-25 00:07 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2016-8-25 00:03
由舊碼頭出發,和由市政大廈出發,時間相差不多。
以前碼頭總站未搬前,如果在行人天橋看見送車尾,而菲 ...

吾使天樂里, 市政大廈果個站已追到

3ASV3-JE1672 發表於 2016-8-25 04:14 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-8-24 22:34
我冇講過新城唔會脫班..尤其是2X下繁係雙向都唔掂個種
基本上可以話脫班架啦
但呢度唔係講2X我冇講出黎姐

哦,咁呢啲都只係個別一兩條線嘅事件啫,
不足以影響新城高尚純潔嘅形象,
城巴 102 係筲總準時開車,好過對家咪補返數囉
我又無拎住支槍對住你,
仲咩咁心急對哂號呀,排下隊先入座都未遲啦等埋你架

哦,咁我咪引哂成句出黎囉...
其實同你地班人講基本上晒口水..因為我覺得你地根本唔熟悉甚至冇搭過2A又或者俾人話我幫巴士公司

有分別?
哦,原來「唔熟悉」三個字有咁嘅含意架?真係恕我見識少喇...
「冇搭過」更加係包含緊「條路面環境差」呢個意思... 失敬失敬
搞到我以為你話緊其他版友對 2A 呢條線 (包括沿途路況呀、班次呀、車務呀...),甚至成個灣北都唔了解,如同無實地視察過咁添...
不過你啲文標點符號又唔多個,兩點又唔知係咩黎,無句號又隔哂行咁,
我以為你呢句已經完左架喇,所以你成篇文應該係痴埋做同一段?

呢個 post 標題大大隻字寫住 2A,跟住你又講到返工搭 2A,
又知道 2A 車務係點咁,仲以為你對 2A 有返咁上下了解添,原來黎黎去去都只係講緊灣北...
之但係你又係咁提住灣北好塞好塞,結果我自己唔同時候搭車經過,再加埋其他版友所講,灣北真係無你講到咁誇張
紅隧倒塞又係唔知發生緊咩事,一定係你吸車嘅副作用啦
去到最後,結論原來係灣北加埋軒尼詩道都有塞,唔該哂
一早話左係個龍門自己郁咯,邊關你事啫

即係咁..乜2A繁時開幾多車非繁就要開番咁多車架咩?
我又學到新野啦
唔怪得九巴102炮台山就唔駛上啦

甜橙張豬紙寫明由 0955/0855 至當日尾班車,2A 每日都係做緊 6-9 分鐘一班架
繁時要等耐啲就預左,
非繁都要等成十幾廿分鐘先有車又點計?
因為 2A 一到非繁就會無左一半車,所以要等多一倍時間?
定其實 2A 根本全日都唔夠車去做生意?
我呢啲唔熟新巴車務嘅,真係有待你慢慢解話...
你都講到明唔搭九巴啦,咁梗係唔駛上啦
反正就算係城巴 102 開到炮台山,都一樣有 full 到上唔到車嘅時候

最後講多次嘞,係個龍門自己郁,所有野都唔關你事架

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 我又無拎住支槍對住你

查看全部評分

ahken 發表於 2016-8-25 12:18 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-8-24 14:06
原來咁遠GA...我平時鷹君行到去鵝頸都係7MINS左右....

D巴士公司職員會叫閣下行多D先去搭車架,7 mins算好少了⋯⋯

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
9032~HW1045 發表於 2016-8-25 12:33 | 顯示全部樓層

可以要星期五晚先有時間影,請稍候
stevechau 發表於 2016-8-25 13:44 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-8-24 22:34
我冇講過新城唔會脫班..尤其是2X下繁係雙向都唔掂個種
基本上可以話脫班架啦
但呢度唔係講2X我冇講出黎姐

"有樣野我講錯左既..冇睇到地圖我錯..我重點講既係灣北個站..個條仲係叫會議道
鴻興道支燈同杜老誌道支燈先順燈..所以先會塞死會議道(灣碼個站)...回#57

附加一提..除左會議道阻慢回車..軒尼詩道個樽頸位咪又係塞到咩咁
史釗域道堆車係咁出黎變左大路都唔駛郁..唔通2A識飛咩"

都係果句, 自從搬左碼頭同巴總之後, 而家已經好少塞死(可能大家對塞死既定義唔同)
不過去到下繁會議道既車流較慢真係無得搞, 只係至少點都比出面塞入紅隧既車流好得多咁解~

至於落橋位轉入軒尼詩道就真係死症黎既...
stevechau 發表於 2016-8-25 13:46 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-25 12:18
D巴士公司職員會叫閣下行多D先去搭車架,7 mins算好少了⋯⋯

OK LA...而家收工如果唔係要坐104出MK, 我都係行去SOGO坐112 JE...咪又係15MINS左右行到~
mingfai31 發表於 2016-8-26 12:00 | 顯示全部樓層

3ASV3-JE1672 發表於 2016-8-25 04:14
哦,咁呢啲都只係個別一兩條線嘅事件啫,
不足以影響新城高尚純潔嘅形象,
城巴 102 係筲總準時開車,好 ...

好似唔係引唔引晒成句既問題囉
我係回覆緊人..呢句野係回覆個堆人佢地既background先會用呢堆字
你呢D就真係叫對號入座..我又冇講邊個
而你係咁QUOTE我既野..話番我對號入座轉頭真係好笑
家下你好明顯對緊我講野..掉番轉頭黎講野我又真係第一次見
對號入座唔係咁用架..中文技巧好少少先再用呢個詞啦
下次記得唔好QUOTE我句野啦

唔熟悉好明顯講緊2A(既路況)啦..中文唔係下下都要寫晒個主語出黎架嘛
更何況該帖下面我都有解釋番出黎..睇上面唔睇下面咪就係叫以偏蓋全..
講左三次啦..我都嫌自己長氣啦
同埋我唔知你識唔識咩叫opening啦
我同你好似教育程度有落差

好彩#85都有講下繁灣北會塞姐..如果唔係好似得我一個見到好似撞鬼咁
2個字已經叫好塞囉
琴日8479炒車個陣我係炮台山塞左3個字先到北角(當時我又係搭緊2A)
咁唔叫好塞?
仲有你所得出既結論係岩呀(定唔知係你引用我)
咁我就真係睇唔明邊度有龍門啦
另外想問下我1623灣北開個次唔係塞車?
定係想話我眼睛業障重呀?

班次方面佢的確係開緊9分呀..我西行搭每次都係符合豬紙班次
一半車就你自己吹..我只係話非繁車數比繁時少
至於102方面九巴就炮台山上唔到車後10-15分先有後車..再上唔到
城巴102上唔到車既話就0-3分後車就到..仲可能有大量空位個種
這就是差別

ahken 發表於 2016-8-26 12:08 | 顯示全部樓層
3ASV3-JE1672 發表於 2016-8-24 19:48
係喇係喇,講親新城壞話嘅都係誤導都係以概偏全架喇,
明明等都唔駛等就一大堆車衝埋自己度,
脫咩班啫, ...

柴小巴士公司是最好的! 不容置疑!
不過其他區就慘啦...... 

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
rusf101001 + 1 + 10 柴小最好,港島受罪

查看全部評分

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
CRH5 發表於 2016-8-26 13:11 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-26 12:08

新城大法好,柴小保平安
NWFB/CTB Dafa is Good!

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
rusf101001 + 1 + 10 柴小最好,港島受罪
ahken + 1 + 10 新城大法好,柴小保平安

查看全部評分

mingfai31 發表於 2016-8-27 01:34 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-26 12:08

唔好意思..想問下閣下呢..咩叫做"柴小巴士公司"?
成日見人UP出黎但我真係唔明..

BTW我住西灣河我覺得最好
尤其是720同2X夠晒快
有快有密線住西灣河真係好
最緊要合理價錢..唔好似對面海呀嘛