hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴2A脱班碌車問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴2A脱班碌車問題

3ASV3-JE1672 發表於 2016-8-27 04:24 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2016-8-26 12:00
好似唔係引唔引晒成句既問題囉
我係回覆緊人..呢句野係回覆個堆人佢地既background先會用呢堆字
你呢D就真 ...

做咩啫你?
我已經特登隔左兩行,
講到明頭五行係一段喇喎
做乜分拆左尾二嗰兩句再砌埋落去下一段度?
我冇講過新城唔會脫班..尤其是2X下繁係雙向都唔掂個種
基本上可以話脫班架啦
但呢度唔係講2X我冇講出黎姐
你繼續吹啦..又砌人生豬肉?

紅色嗰句個「你」講緊邊個架?
有人話過你講過新城唔會脫班咩?
邊個對號入座緊?

對號入座唔係咁用架..中文技巧好少少先再用呢個詞啦
下次記得唔好QUOTE我句野啦

呢句都係留返你自己用罷啦,
好聲好氣講野你都起哂鋼...
其實呢,呢度個回覆功能係會自動將被回覆嘅文引用再擺上頂架,
即係我想唔 quote 都唔得架

唔熟悉好明顯講緊2A(既路況)啦..中文唔係下下都要寫晒個主語出黎架嘛

係係係,「唔熟悉」呢三隻字一定係對應路況嘅,
「我唔熟悉新巴車務」,意解「我唔熟悉新巴車務嘅路況」
綠色嗰句...
再引返你句野出黎先:
因為覺得你地根本唔熟悉甚至冇搭過2A又或者俾人話我幫巴士公司

呀生,你個「我」字係咩黎?
你句野無省略到主語喎,
定... 其實你唔係講緊主語?

更何況該帖下面我都有解釋番出黎..睇上面唔睇下面咪就係叫以偏蓋全..
講左三次啦..我都嫌自己長氣啦
同埋我唔知你識唔識咩叫opening啦
我同你好似教育程度有落差

好似話「引言」係可以令讀者睇完就會知作者寫文章嘅目的同埋文章嘅正題,
咁「引言」的確係做到你所定義嘅「以概偏全」嘅作用喎...
依你咁講法,
你段所謂嘅「opening」未講清楚你篇文嘅正題,與之有誤差?
人地要睇哂成篇先會知你篇文嘅正題,甚至你寫篇文嘅目的?
我真係唔知你識唔識咩叫opening喇...
我同你教育程度真係有落差,
對主謂賓定狀補嘅認識完全唔同,
對「引言」嘅定義又完全唔同,
你篇篇文入面嗰兩點我又完全唔知係咩黎,
山寨嘅中文技巧係咪就係咁?

好彩#85都有講下繁灣北會塞姐..如果唔係好似得我一個見到好似撞鬼咁
2個字已經叫好塞囉
琴日8479炒車個陣我係炮台山塞左3個字先到北角(當時我又係搭緊2A)
咁唔叫好塞?
仲有你所得出既結論係岩呀(定唔知係你引用我)
咁我就真係睇唔明邊度有龍門啦
另外想問下我1623灣北開個次唔係塞車?
定係想話我眼睛業障重呀?

#85 所講嘅「會塞」,同你口中所講嘅「好塞」程度上有落差喎...
好,從中可以得出 8479 每日都會炒車,所以 2A 條路每日都會好塞
仲未搵返個龍門?咁咪回帶囉
一開始你講到自己係幾咁熟灣北,
又話灣北幾咁塞, 又塞到郁唔到, 又紅隧倒塞...
跟住到成日經過灣北嘅版友講兩句,你又加多句話其實詩尼詩道都有份塞
繼續吹,個龍門都會郁埋黎配合你架
反正你都用左一系列嘅「我冇講過」黎澄清哂啦,
你講嘅野仲邊會有錯吖!
一定係我引用你呀
簡單問一句,我幾時否認過灣北有塞車?
一路都講緊程度上嘅差異喎...

班次方面佢的確係開緊9分呀..我西行搭每次都係符合豬紙班次
一半車就你自己吹..我只係話非繁車數比繁時少
至於102方面九巴就炮台山上唔到車後10-15分先有後車..再上唔到
城巴102上唔到車既話就0-3分後車就到..仲可能有大量空位個種
這就是差別

所以我最尾咪用左問號囉,
問緊係咪因為咁先會導致 2A 非繁班次上會同豬紙所列有咁大分別呀,
反正非繁少一半車都符合你所講嘅「非繁車數比繁時少」...
所以咪話新城係全世界服務最好嘅巴士公司囉,
筲總點都會有其他線嘅車俾你拉去做 102
九巴?
車都無多部係筲總,又點會有車俾你拉吖!
mingfai31 發表於 2016-8-28 02:02 | 顯示全部樓層
係喇係喇,講親新城壞話嘅都係誤導都係以概偏全架喇,
明明等都唔駛等就一大堆車衝埋自己度,
脫咩班啫,新城根本就無脫班呢回事,係咪?

樓上是你在#78第一段QUOTE我既回覆
QUOTE左我好明顯就你問緊我啦..你咁快就失憶啦?
紅色個句咪講緊你囉
明明全部你都係QUOTE緊我但你就係咁話人對號入座
係咁係度賊喊捉賊

做咩啫你?
我已經特登隔左兩行,
講到明頭五行係一段喇喎
做乜分拆左尾二嗰兩句再砌埋落去下一段度?

好啦..回#91..乜有講過一定要先回第一段既咩?
我樓上就係回左第二段先呀..係咪唔得?

我略略講一講我#87既段落大意
第一段係兩樣野..一樣係我冇對你既號..第二講緊你冇睇晒我#18既下文..淨抽最頂一句就係度以偏蓋全..
第二段係講番#18..
第三段我有兩個例子..8479係講緊短路程塞左十幾分呢野係叫做好塞..另一個例子係星期六非繁1623班次個路面程況都係惡劣
第四段就講緊我個人經歷..我對得住我良心講野..唔信就算
我只係講緊我自己回覆既野..而個堆都係你有講過
邊度有分拆到?

其實呢,呢度個回覆功能係會自動將被回覆嘅文引用再擺上頂架,
即係我想唔 quote 都唔得架

論壇左下方有REPLY掣可以俾你用..你自己唔善用功能用左引用冇人幫到你..你自己問題

係係係,「唔熟悉」呢三隻字一定係對應路況嘅,
「我唔熟悉新巴車務」,意解「我唔熟悉新巴車務嘅路況」

呀生,你個「我」字係咩黎?
你句野無省略到主語喎,
定... 其實你唔係講緊主語?

好似話「引言」係可以令讀者睇完就會知作者寫文章嘅目的同埋文章嘅正題,
咁「引言」的確係做到你所定義嘅「以概偏全」嘅作用喎...
依你咁講法,
你段所謂嘅「opening」未講清楚你篇文嘅正題,與之有誤差?
人地要睇哂成篇先會知你篇文嘅正題,甚至你寫篇文嘅目的?
我真係唔知你識唔識咩叫opening喇...
我同你教育程度真係有落差,
對主謂賓定狀補嘅認識完全唔同,
對「引言」嘅定義又完全唔同,
你篇篇文入面嗰兩點我又完全唔知係咩黎,
山寨嘅中文技巧係咪就係咁?

咁..可能唔係主語囉..當我唔識呢類型詞語
總之#18下面解釋左係講緊路況
另外文章既OPENING只係開場白..唔一定好似信件咁一定要講目的(書黎講引言的確叫OPENING..但文章黎講唔會叫做引言囉)
參考資料yahoo search"作文開頭"第一個

#85 所講嘅「會塞」,同你口中所講嘅「好塞」程度上有落差喎...
好,從中可以得出 8479 每日都會炒車,所以 2A 條路每日都會好塞
仲未搵返個龍門?咁咪回帶囉
一開始你講到自己係幾咁熟灣北,
又話灣北幾咁塞, 又塞到郁唔到, 又紅隧倒塞...
跟住到成日經過灣北嘅版友講兩句,你又加多句話其實詩尼詩道都有份塞
繼續吹,個龍門都會郁埋黎配合你架
反正你都用左一系列嘅「我冇講過」黎澄清哂啦,
你講嘅野仲邊會有錯吖!
一定係我引用你呀
簡單問一句,我幾時否認過灣北有塞車?
一路都講緊程度上嘅差異喎...

8479此帖上面講左..講緊何謂之塞就可以俾你吹到每日出黎..唉
我而家搵番我堆帖所講既塞係咩時間同邊度:
#18 講緊史釗域道盞燈..好明顯係軒尼詩道..1623就係非繁啦
#28我有問過人"就算灣北順..咁軒尼詩道呢?"意指軒尼詩道有塞車
#49有講到下繁641灣碼個站..即會議道東行..即灣北..冇兩個字唔駛走
#61先講到紅隧倒塞..包括菲林明道U-TURN位同鴻興道..後面有附加6半-7..即下繁
你自己睇回文睇到錯亂晒..我一開始#18(我係呢個討論串既第一個回覆)已經係講緊軒尼詩道
根本就係你幫我搬龍門..我由頭到尾都冇郁過龍門
另#78你有講過繁時要塞8-12分鐘
我當10分鐘..菲林明道開始計既會議道至鴻興道長750米
750米用10分鐘行即係得4.5km/h..仲慢過步速
咁我諗我同你所理解塞車既程度真係有D差異囉..可能你要0km/h先叫塞車咁我吹你唔漲既
但好明顯一般大眾既想法慢過步速一定係叫塞車(註:我怕你唔知咩叫步速..人行既速度大約5km/h)
要令你失望添..冇用到"我冇講過"..但我有用到"你有講過"既
所以我最尾咪用左問號囉,
問緊係咪因為咁先會導致 2A 非繁班次上會同豬紙所列有咁大分別呀,
反正非繁少一半車都符合你所講嘅「非繁車數比繁時少」...

所以我有解答俾你囉.."佢西行的確開緊9分"
請不要這麼訝異

所以咪話新城係全世界服務最好嘅巴士公司囉,
筲總點都會有其他線嘅車俾你拉去做 102
九巴?
車都無多部係筲總,又點會有車俾你拉吖!

咁又講下城巴102車務
我自己有數過車..城巴102一至五下繁筲箕灣總站開出既時段係1700-1830
該時段有接近20部102係筲總開出
另有約10部於北角港運城起載
下繁有接近30部城巴102係北行緊
九巴呢?該時段南行係接近冇係廠或其他線調過車加班..照沿用非繁車數
總結九巴102非繁同繁時車數接近一樣
城巴102又幾時有抽筲總車行呢?77/99都需要比非繁時更多既車數
城巴102有約10部車都係廠出做下繁
九巴呢?得城巴有車多出黎下繁加班?
我知道九巴都有加車落102既..110尖咀總站收左線咪私一兩部做102囉
根本繁時冇車做就係非繁做番堆數出黎

夠唔夠詳細?
由頭到尾你都係唔想認以偏蓋全姐
你有邊個帖我講新城野你冇走出黎針我
3ASV3-JE1672 發表於 2016-8-28 06:25 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-8-28 02:02
紅色個句咪講緊你囉

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
紅色個句咪講緊你囉
明明全部你都係QUOTE緊我但你就係咁話人對號入座
係咁係度賊喊捉賊

段文呢,就一個「你」字都無嘅,再加上又係一句問句,
即是話你唔係句中嘅主角,只係問嘅對象,而句野亦唔係肯定句,
所以有人話過你講過新城唔會脫班咩?
做乜衝出黎講「我冇講過新城唔會脫班」?
照你咁講,如果有人問「新巴係咪有脫班?」
回答者係咪應該答「我話新巴有脫班。」?
答非所問喎,點算?
分清「句中嘅主角」同「問嘅對象」兩個角色先啦,
賊喊捉賊。

紅色句野講緊我所以我回應就係對號入座?咩事?

好啦..回#91..乜有講過一定要先回第一段既咩?
我樓上就係回左第二段先呀..係咪唔得?

我略略講一講我#87既段落大意
第一段係兩樣野..一樣係我冇對你既號..第二講緊你冇睇晒我#18既下文..淨抽最頂一句就係度以偏蓋全..
第二段係講番#18..
第三段我有兩個例子..8479係講緊短路程塞左十幾分呢野係叫做好塞..另一個例子係星期六非繁1623班次個路面程況都係惡劣
第四段就講緊我個人經歷..我對得住我良心講野..唔信就算
我只係講緊我自己回覆既野..而個堆都係你有講過
邊度有分拆到?

無呀,你回完第一段又唔隔行,鬼知你原來玩緊前後顛倒?
紅字:呢個係論壇嘅 default 回覆功能,即是話緊你知我回覆緊你篇文
你睇下,有你個大名同發文時間喺段引文嘅頂部位置架
就唔似得啲人引用到連人地個名都消失埋咁嘅
「淨抽最頂一句」,如果你唔鍾意呢個功能嘅話,不妨同呢度 admin 講,因為我都幫唔到你
明明「對號入座」同「引哂你成句句子」係出現喺兩段唔同嘅段落入面,
而你就將兩樣野拉埋黎講,唔叫分拆叫咩?

咁..可能唔係主語囉..當我唔識呢類型詞語
總之#18下面解釋左係講緊路況
另外文章既OPENING只係開場白..唔一定好似信件咁一定要講目的(書黎講引言的確叫OPENING..但文章黎講唔會叫做引言囉)
參考資料yahoo search"作文開頭"第一個

咁就唔一定信件先要開頭講低目的嘅,論說文都要架,
當中包含寫作目的嘅首段亦係叫做引言。
反而日記呀, 抒情文呀, 記敍文之類就唔駛講低目的喇,
但我估你篇文唔會係歸類於上面嗰三種文體卦,
見你第一句咁似係立論...

yahoo search 嗰度,我唔知係咪同一個網頁啦,
不過我就揾到下面呢兩段,我覺得佢講得幾啱:
高考中考生們往往在開頭上存在這樣幾種不足:

2、故弄玄虛,轉彎抹角,入題太慢
二、作文開頭的要求
1.要向主題*攏:
梁啟超:"文章最要令人一望而知其宗旨所在,才易動人。"

同我 91 樓所講嘅野好似分別不大...

8479此帖上面講左..講緊何謂之塞就可以俾你吹到每日出黎..唉
我而家搵番我堆帖所講既塞係咩時間同邊度:
#18 講緊史釗域道盞燈..好明顯係軒尼詩道..1623就係非繁啦
#28我有問過人"就算灣北順..咁軒尼詩道呢?"意指軒尼詩道有塞車
#49有講到下繁641灣碼個站..即會議道東行..即灣北..冇兩個字唔駛走
#61先講到紅隧倒塞..包括菲林明道U-TURN位同鴻興道..後面有附加6半-7..即下繁
你自己睇回文睇到錯亂晒..我一開始#18(我係呢個討論串既第一個回覆)已經係講緊軒尼詩道
根本就係你幫我搬龍門..我由頭到尾都冇郁過龍門
另#78你有講過繁時要塞8-12分鐘
我當10分鐘..菲林明道開始計既會議道至鴻興道長750米
750米用10分鐘行即係得4.5km/h..仲慢過步速
咁我諗我同你所理解塞車既程度真係有D差異囉..可能你要0km/h先叫塞車咁我吹你唔漲既
但好明顯一般大眾既想法慢過步速一定係叫塞車(註:我怕你唔知咩叫步速..人行既速度大約5km/h)
要令你失望添..冇用到"我冇講過"..但我有用到"你有講過"既

下,我完全睇唔出如何「講緊何謂之塞」喎
炮台山到北角要塞三個字就係好塞,
咁灣北應該要塞幾耐先會叫好塞?
既然你都識講 8479 唔會每日炒,咁 2A 嘅路況又點會每日一樣?

軒尼詩道嗰度,當我頭暈眼花記錯哂啲時序啦,
但你所描述嘅灣北擠塞情況同我同其他版友所描述嘅灣北擠塞情況仲有一段距離喎...
或者可能係因為我地無你嘅吸新城車神功,所以我同其他版友所認識嘅灣北先會好少塞到死左...
繼續簡單問一句,我幾時否認過灣北有塞車?
一路都係講緊你所指嘅「好塞」同我同其他版友所指嘅「塞」兩者程度上嘅差異呀...
4.5km/h 係平均速度啫,你撇除哂部車所有停低同加減速嘅時候?
實際行起上黎每一個移動唔會得 4.5km/h 架,
你輕輕踩油門都過 4.5km/h 啦
同埋步速大約 5km/h ,即係 +/-0.5km/h 以內嘅誤差都係可接受啦?
(你知咩叫 absolute error 絕對誤差架可?)
仲未計行人路未必係暢通無阻,咁作為行人又點知架巴士行得慢過標準步速?
又點樣好明顯咁諗到係你所定義嘅嗰種情度嘅「塞車」?
或者可能當部車 keep 住有得行嘅情況下你會當係「好塞」啦,我都吹你唔漲嘅...

你無用到我無所謂呀,我上面話「用」,
即係解呢個動作已經做左,
所以你呢個 post 有無用到都唔會影響到我

係呀,我喺呢個主題入面有講過野架
我講左野就會認嘅,唔似啲人一見唔對路就猛咁話自己無講過呢樣無講過嗰樣咁...

咁又講下城巴102車務
我自己有數過車..城巴102一至五下繁筲箕灣總站開出既時段係1700-1830
該時段有接近20部102係筲總開出
另有約10部於北角港運城起載
下繁有接近30部城巴102係北行緊
九巴呢?該時段南行係接近冇係廠或其他線調過車加班..照沿用非繁車數
總結九巴102非繁同繁時車數接近一樣
城巴102又幾時有抽筲總車行呢?77/99都需要比非繁時更多既車數
城巴102有約10部車都係廠出做下繁
九巴呢?得城巴有車多出黎下繁加班?
我知道九巴都有加車落102既..110尖咀總站收左線咪私一兩部做102囉
根本繁時冇車做就係非繁做番堆數出黎

夠唔夠詳細?
由頭到尾你都係唔想認以偏蓋全姐
你有邊個帖我講新城野你冇走出黎針我

詳唔詳細又關事咩?
我咪話左單係睇 102 一條線就可以斷定新城係全世界服務最好嘅巴士公司,沒有之一囉
做咩啫?
最尾嗰句:我都唔知呀,我點知你仲有喺邊個帖度有講新城野呀

mingfai31 發表於 2016-8-28 23:23 | 顯示全部樓層

RE: 新巴2A脱班碌車問題

段文呢,就一個「你」字都無嘅,再加上又係一句問句,
即是話你唔係句中嘅主角,只係問嘅對象,而句野亦唔係肯定句,
所以有人話過你講過新城唔會脫班咩?
做乜衝出黎講「我冇講過新城唔會脫班」?
照你咁講,如果有人問「新巴係咪有脫班?」
回答者係咪應該答「我話新巴有脫班。」?
答非所問喎,點算?
分清「句中嘅主角」同「問嘅對象」兩個角色先啦,
賊喊捉賊。

紅色句野講緊我所以我回應就係對號入座?咩事?

句中既主角你都冇寫到係問邊個..當然可以代表係全部人
但QUOTE到就變左有對象黎問..你QUOTE左令我誤會囉
舉少少例子..你同人講緊野或者打電話俾人
"XXX/你 做緊乜野?"唔通你會咁問
通常都只係問"做緊乜野?"咁囉

無呀,你回完第一段又唔隔行,鬼知你原來玩緊前後顛倒?
紅字:呢個係論壇嘅 default 回覆功能,即是話緊你知我回覆緊你篇文
你睇下,有你個大名同發文時間喺段引文嘅頂部位置架
就唔似得啲人引用到連人地個名都消失埋咁嘅
「淨抽最頂一句」,如果你唔鍾意呢個功能嘅話,不妨同呢度 admin 講,因為我都幫唔到你
明明「對號入座」同「引哂你成句句子」係出現喺兩段唔同嘅段落入面,
而你就將兩樣野拉埋黎講,唔叫分拆叫咩?

我係擺埋同一段度回覆..但冇兩樣拉埋黎講
對號入座同以偏蓋全明顯係兩樣野
咁呢個係引用既問題
BTW..其實可以係編輯度DEL番引用既文..淨留番名囉..係麻煩D

咁就唔一定信件先要開頭講低目的嘅,論說文都要架,
當中包含寫作目的嘅首段亦係叫做引言。
反而日記呀, 抒情文呀, 記敍文之類就唔駛講低目的喇,
但我估你篇文唔會係歸類於上面嗰三種文體卦,
見你第一句咁似係立論...

該網就有講到開頭只要關主題事用咩開始都得既..唔係限死一定要咩格式或目的
仲有唔係個個作文結構分滿分既...

下,我完全睇唔出如何「講緊何謂之塞」喎
炮台山到北角要塞三個字就係好塞,
咁灣北應該要塞幾耐先會叫好塞?
既然你都識講 8479 唔會每日炒,咁 2A 嘅路況又點會每日一樣?

軒尼詩道嗰度,當我頭暈眼花記錯哂啲時序啦,
但你所描述嘅灣北擠塞情況同我同其他版友所描述嘅灣北擠塞情況仲有一段距離喎...
或者可能係因為我地無你嘅吸新城車神功,所以我同其他版友所認識嘅灣北先會好少塞到死左...
繼續簡單問一句,我幾時否認過灣北有塞車?

係呀,我喺呢個主題入面有講過野架
我講左野就會認嘅,唔似啲人一見唔對路就猛咁話自己無講過呢樣無講過嗰樣咁...

步速呢..我只係拎黎比較..而唔係叫你真係灣碼行去灣北咁傻
係你自己講下繁需要8-12分我先根據你所講計左呢條數出黎囉
你又唔記得啦..提提你#78..我#92都講埋基於你所講黎計啦..做咩自動SKIP
我自己都認同係下繁係需要塞10分鐘
另外冇講過認咩呢?做澄清就係錯?係事實咪得

一路都係講緊你所指嘅「好塞」同我同其他版友所指嘅「塞」兩者程度上嘅差異呀...
4.5km/h 係平均速度啫,你撇除哂部車所有停低同加減速嘅時候?
實際行起上黎每一個移動唔會得 4.5km/h 架,
你輕輕踩油門都過 4.5km/h 啦
同埋步速大約 5km/h ,即係 +/-0.5km/h 以內嘅誤差都係可接受啦?
(你知咩叫 absolute error 絕對誤差架可?)
仲未計行人路未必係暢通無阻,咁作為行人又點知架巴士行得慢過標準步速?
又點樣好明顯咁諗到係你所定義嘅嗰種情度嘅「塞車」?

其實我真係好睇唔明你呢堆野prove到D咩
係呀..4.5KM/H係平均速度呀..
咁事實係咪10分鐘行750米先?
一黎行人路暢唔暢通根本就唔影響..因為我只係拎樣相近生活既野做比較
二黎數據唔會呃人..除非你prove到我算式錯..但好明顯上面既野prove唔到
點解我用數據講係prove緊我"好塞"個"好"字..就咁講個"塞"字唔可以話錯..因為"好塞"都包含在內..但唔係最正確..而且亦淡化左北岸路面情況

詳唔詳細又關事咩?
我咪話左單係睇 102 一條線就可以斷定新城係全世界服務最好嘅巴士公司,沒有之一囉
做咩啫?

又係你話老九做唔到筲總加車行
又係你話老城102係抽筲總車行
咁我咪詳細講102既車務囉

ahken 發表於 2016-8-29 10:10 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-8-27 01:34
唔好意思..想問下閣下呢..咩叫做"柴小巴士公司"?
成日見人UP出黎但我真係唔明..

邊間巴士公司向柴灣同小西灣兩區嚴重傾斜果(兩)間咪係囉....
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
andy1010 發表於 2016-8-29 14:35 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-8-27 01:34
唔好意思..想問下閣下呢..咩叫做"柴小巴士公司"?
成日見人UP出黎但我真係唔明..

睇黎你既活動範圍淨係係港島唔會過海
mingfai31 發表於 2016-8-30 00:14 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-29 10:10
邊間巴士公司向柴灣同小西灣兩區嚴重傾斜果(兩)間咪係囉....

101當初有51部車行緊..得18部係九巴..其餘30部係新巴..咁係咪傾斜西區?

城巴102下繁有30部車行緊係咪傾斜去北角/炮台山呀?

新巴112下繁都行廿幾三十部車係咪傾斜去銅鑼灣呀?

紅隧最多巴士行又係咪傾斜紅磡呀?

A21,E21,E21A行五六十部車又係咪傾斜油尖旺區呀?

8P,788/9上繁各得個廿幾部車就叫傾斜既..請問樓上所列例子係乜野?

要怪只能怪你個區唔多人搭巴士
你亦都可以怪港鐵起係你度令到該區CUT巴士
明顯例子係將軍澳區,西區..下一個會係南區
一早講左邊度有客就邊度有車
車(資源)係巴士公司既
佢地唔係善堂..你可以叫政府補貼或收購先再講野

PS.我地西灣河係搭巴士比廢鐵多既
例子如720,2X,694,102,都可以叫客倉
所以西灣河大體上巴士服務都好足夠
有廢鐵但都冇俾巴士公司削線既理由好簡單
我地BUY巴士
ahken 發表於 2016-8-30 10:10 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-8-30 00:14
101當初有51部車行緊..得18部係九巴..其餘30部係新巴..咁係咪傾斜西區?

城巴102下繁有30部車行緊係咪傾斜 ...

Sorry, 呢個係有雞先定有蛋先既問題

乜閣下認為北角真係少人搭巴士? 根本某程度上就係路線問題令人卻步要落番去地底......

而且再重申, 102/106客倉根本係銅鑼灣, 而唔係東區

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
andy1010 發表於 2016-8-30 20:34 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-30 10:10

乜閣下認為北角真係少人搭巴士? 根本某程度上就係路線問題令人卻步 ...

見到佢講西灣河係102客倉真係大笑左
係既話102P全日更加無問題, 有成大個西灣河撐哂條線
brianso198 發表於 2016-8-30 20:36 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-30 10:10

乜閣下認為北角真係少人搭巴士? 根本某程度上就係路線問題令人卻步 ...

係咩?咁我上星期日係西灣河見到一部坐滿所有座位既102前往九龍又咩事? (聲明:九巴班次)

銅鑼灣係客倉我認同但唔係絕對...