hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴2A脱班碌車問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴2A脱班碌車問題

ksmbh 發表於 2016-8-20 23:29 | 顯示全部樓層

ˊ而家連2X都好似越來越疏車
85西行客真係多左
北角炮台山尤其多左客落車
cruisesnet 發表於 2016-8-20 23:37 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2016-8-20 21:21
個灣仔北總站經常出事
而一出事好明顯老新會先救8P,之後到8,最後先到2A
結果就...

吾好賴灣北la, 開站頭兩三星期真係佢累事,
但係2a柴小無心做吾係第一天

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +13 收起 理由
ahken + 1 + 10 2a柴小無心做吾係第一天
neoplan720p + 1 2a柴小無心做吾係第一天
CRH5 + 1 + 3 2a柴小無心做吾係第一天

查看全部評分

s031096 發表於 2016-8-21 00:41 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-8-20 22:19
其實同你地班人講基本上晒口水..因為我覺得你地根本唔熟悉甚至冇搭過2A又或者俾人話我幫巴士公司

我都係 ...

喺港島北岸同地鐵鬥快已經係最白痴嘅事
kcy888 發表於 2016-8-21 02:02 | 顯示全部樓層

2A 係新人線,車速唔平均係正常既。舊人追到個新仔唔肯過佢頭幫佢做所以就有碌車情況發生。
TankKingEH9697 發表於 2016-8-21 02:11 | 顯示全部樓層
2X優先 2A由佢自生自滅
坦克王EH 9697
cky 發表於 2016-8-21 04:35 | 顯示全部樓層
作為2A常客,不論東行又好、西行又好,我都唔駛等好耐就有車
我等架 722,佢嚟時通常都嚟咗三四架 2A 囉
所謂碌車,不如話係站站上落之餘又食正每支燈位仲講得通過乜嘢新人線定碌車喇
mingfai31 發表於 2016-8-21 07:42 | 顯示全部樓層

s031096 發表於 2016-8-21 00:41
喺港島北岸同地鐵鬥快已經係最白痴嘅事

2X同廢鐵比我實搭2X囉
去銅鑼灣時間一樣
廢鐵又要冇位坐又要貴又要迫

又一個唔識港島北岸既人..真係講黎都晒氣

另外同意樓上我搭2A都唔駛等好耐有車
mingfai31 發表於 2016-8-21 07:46 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-8-20 23:37
吾好賴灣北la, 開站頭兩三星期真係佢累事,
但係2a柴小無心做吾係第一天

你都係落番廢鐵吧啦
灣北咩事求其搭條102/4/6都應該知

就算灣北順..咁軒尼詩道呢?

GU8600 發表於 2016-8-21 11:12 | 顯示全部樓層
2X 其實下繁班次係極度唔穩定
嚴重起上黎可以 5-6 架 8P, 2 架 8 先有一架 2X
即使有車, 成日過左銅鑼灣就頂閘, 結果興發街成日上唔到車
隨時搭地鐵已經到左, 都仲未上到 2X
koneotis 發表於 2016-8-21 13:23 | 顯示全部樓層

GU8600 發表於 2016-8-21 11:12
2X 其實下繁班次係極度唔穩定
嚴重起上黎可以 5-6 架 8P, 2 架 8 先有一架 2X
即使有車, 成日過左銅鑼灣就 ...

當灣仔北回不了車時老新個救車次序永遠是8P→8→2X→2A

所以縱然灣仔北個交通不可以怪罪新巴
但這個次序就確是抵打

其實個炮台山短棍應該整埋反方向才可以加快回車
根本繁時除了灣仔北出事,崇光同軒尼詩道一樣死
而且英皇道行車根本大部分時候都暢通

而康怡短棍根本不難做,而且路線短,其實益咗新巴