hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴95號點解要入秀明道?
開啟左側

九巴95號點解要入秀明道?

YY487 發表於 2017-3-27 21:18 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
transbus 發表於 2017-3-27 22:11 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-3-27 21:05
213D個衰樣,我寧願佢擺油塘...

將油塘往來安秀道既班次拉密,分走未來安泰開既213M系早上轉車既壓力...

214東行已經有哩個效用
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
10598C 發表於 2017-3-27 23:45 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-3-27 21:05
213D個衰樣,我寧願佢擺油塘...

將油塘往來安秀道既班次拉密,分走未來安泰開既213M系早上轉車既壓力...

213D除左秀茂坪吉車遊街之外 上到安達係部部頂閘 試過唔少次連非繁都就企滿 安達總站一站落成百幾人 落足5分鐘唔止 寶達都有六個落 所以其實佢縮去寶達就夠 唔止寶達唔駛行出去寶琳路搭車 仲方便埋13D拉車 而且去油塘有214
expertuser2004 發表於 2017-3-27 23:56 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-3-27 12:53
你次次上綱上線前文唔對後語我都費事駁 不過我真心唔明你話唔加車同等車等到2046係邊到吹出嚟 其實果篇po ...

咁你可慢慢等沙中線開左先, 條鐵依家連路軌都未有, 短時間內都開不到車, 再出建議都未遲
安泰入伙估計會比沙中線通車快, 近巴士站個二座樓已上左油而且成座開左燈, 入伙日期應不遠

由於山上無鐵 + 有亡命新世界, 估計要好易剷線相信難過登天, 當中不缺少類似本人阻止巴士 "亂" 重組的人
紅小暫未能上去安達臣, 但有機運吉會放行, 因新清同秀茂坪道並不是小巴全日禁止行走路段, 理論上安秀寶是三通的
以我所知曾有人建議過 93K 加幅加班, 得小巴同你個幾个 2046 的 293, 就算改左兜路部份本人仍覺得不算快, 正做安達臣還可以
但一定沒可能做晒山上咁多條大村

其實樓主說出 293 = 93K + 297 完全延長兜路版, 不加車延長班次一个 2046, 等車唔知幾時有車二个2046, 最後坐到天光都未返到去三个2046
有行車時間, 同行車數目, 已算到班次是大約幾多, 呢點應難不到呢度的版友, 呢三點評價對你个 293 新建議已好公道

最後當 293 同 95 都註定失敗, 又合不到 213D, 樓主仲覺得有可能動到山上條搶錢王者 98C ?
剩返 297 同 98S 拿什麼本錢去玩, 293 新建議有必要再駁落去呢? 諗建議仲用 80 年代思想真是舊到沒朋友

重組建議我唔係沒, 主要合理化路線並不是隨便減車, 93K 就算改快慳車數量不多, 最多都是 2-3 架, 分分鐘連一架都甩不到
改快有誘因令 213D 更快取消, 而且可不設分段收費, 位位 GOOD PRICE $8.9 特快直出土瓜灣旺角
重手少少我會建議 213D 成條摺左佢換 13P 延長重生, 93K 直接改上安達臣經新清直出土瓜灣, 13P 補返 213D 個位, 調整收費
好處山上多左條快線出去市區, 更能用更少車做密班次, 有埋安達去官塘的車, 一舉三得
至於 93K + 98A 聯合班次問題, 把 13M 特快改全日運作就可以, 只需要最多 2-3 部車就足夠 (因仲有 13P, 98A 幫手清客)
不過官塘道沒車返寶林沒好方法解決, 諗到可用 95M 延長去富豪東方酒店做循環線由牛頭角道折返, 但不去寶林, 不過條線有些怪怪地, 不加車的話班次會變成全日30.
有牛頭角道獨市以及官塘道沒車去翠林, 值得一試, 或用 14,15,16,17,1A 單向轉 98A 解決

98C 同 98S 由於計劃較多, 所以不於此提出, 歸納有 98C 併 98S, 98S 轉 98X, 98C + 98S(298C) 聯合班次, 98C 分家配 98S 取消, 加設直通特快班次 .... etc
213D = 6部 (6-6 = 0)
13P = 2部 (2+6 = 8)
93K = (12) 0-3部 (9)
95M = (4)
13M 特快 = (原13M 線派2車)(0), 柯打1部 13P (1+1=2)
預計有車剩, 可用黎玩特別班次

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2017-3-28 07:46 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-3-27 23:56
咁你可慢慢等沙中線開左先, 條鐵依家連路軌都未有, 短時間內都開不到車, 再出建議都未遲
安泰入伙估計會 ...

唉你都唔睇清楚我篇文就覆我都唔想駁你 明明話293會加車(85分鐘→100分鐘)一至兩部 你有可以話冇 我成個post話明要等沙中線開 你又話人慢慢等 93K條走線本身就係流水線 改完繼續做流水有咩唔妥?都唔知你啲2046點嚟

不過講返你個建議

咁條295D去左邊?定係95維持原本走線?
不過我覺得13P咁改觀塘區未必肯 一來冇左新清去太子道西特快 二來收貴一蚊 安達未必願意
同埋13P補213D得嚟又去唔去深水埗?
同埋有冇解決康翠98A上唔到車嘅問題?

同埋唔好淨系係B2講野 去F1覆我啲問題先啦
TommyS58 發表於 2017-3-28 16:21 | 顯示全部樓層
回覆#54

D派車跟本亂嚟
13P係由13D正線同13x柯打過嚟
但係你而家當咗13p自身派車

~~
TankKingEH9697 發表於 2017-3-28 17:09 | 顯示全部樓層

TommyS58 發表於 2017-3-28 16:21
回覆#54

D派車跟本亂嚟

13p兩個老牌order未必人人知

btw 上一上愛達樓睇睇就知話213D唔掂 很肯定係區外人
佢去中秀就係為左呃多個一
坦克王EH 9697
CHRISLEUNG1983 發表於 2017-3-28 17:09 | 顯示全部樓層
記得當時係秀茂坪重建,秀茂坪道基本上係唔會有人上車,同埋方便來往秀順彩學生,搬入秀明道可以做埋班秀順彩流水客,因為60綠小係秀茂坪係好難上到車
TankKingEH9697 發表於 2017-3-28 17:20 | 顯示全部樓層
CHRISLEUNG1983 發表於 2017-3-28 17:09
記得當時係秀茂坪重建,秀茂坪道基本上係唔會有人上車,同埋方便來往秀順彩學生,搬入秀明道可以做埋班秀順 ...

除左1A 601重建後條條線都頹做 當年秀茂坪道頭站 山上42-45座先行一步下面廿x座段估唔多會行上去搭95 頂多回程搭下
13m改曉麗上 13D改上秀開
13K變11x 都係重建後遺症

45紅頂都係廿四座調頭落返秀明道

而家秀康樓站又係死位
所以95先要入一入秀明道吊命
坦克王EH 9697
Snowbb 發表於 2017-3-28 19:07 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-3-27 21:18
213D 收咁貴,如果唔係安泰尾站直接落新清
而係安泰開經安達落繞道
安泰肯定全部落晒去搭 27

所以依家既行法係最順路而直接 ,

順利對 27 的需求非常高 , 如果趕晒安泰客落 27 ,
一來 $7.8 變 $4.9 , 二來 27 只會更加負荷唔到 。