hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴95號點解要入秀明道?
開啟左側

九巴95號點解要入秀明道?

Snowbb 發表於 2017-3-28 19:12 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-3-27 21:05
213D個衰樣,我寧願佢擺油塘...

將油塘往來安秀道既班次拉密,分走未來安泰開既213M系早上轉車既壓力...

油塘往來安秀道有 214 係度 , 拉 213D 落油塘既效益成疑 .
expertuser2004 發表於 2017-3-28 21:24 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-3-28 07:46
唉你都唔睇清楚我篇文就覆我都唔想駁你 明明話293會加車(85分鐘→100分鐘)一至兩部 你有可以話冇 我成個po ...

建議樓主另文討論, 已見到樓主個 POST 有多重更新紀錄, 證明樓主都覺得自己個有問題

293 會加車(85分鐘→100分鐘)一至兩部已早就看左, 比盡你連改返不兜路都加二架車, 呢個世界有電子地圖呢樣野, 是可知道巴士行左幾多路
計到條線大約 19.3km = 19300m, 100分鐘一單, 來回等於 200分鐘, 多2部=13+2(15架), 平均時速只有 11.5km/h
點看都是全日13-15. 沒錯班次是加左, 不過沒晒 213D, 95, 13D, 297 換得二架車返黎, 真是當其他乘客沒到?
100 / 7 = 14.2min
100 / 8 = 12.5min

仲有就是 93K 改快, 換 98A + 13P + 13M 特快聯合直達並不是重頭戲, 重頭戲 98C,98S同埋全部山上所有過海線(包括690.692.694)
過海線因不夠車暫時不考慮提出, 而且未來有 TKO 隧道轉車站, 極有可能可 "移形換影法" 用埋隧道線資源, 山上線變成獨立二个世界
98C 同 98S + 93K, 95M, 13M 特快(原), 13P(13D,213D), 98A, 5R 已夠晒 POOL 玩到大型重組, 依家計緊點整埋 93A 上去看看是迷 95M 同 93A 重組真是咁難?

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2017-3-28 21:24 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-3-28 17:09
13p兩個老牌order未必人人知

btw 上一上愛達樓睇睇就知話213D唔掂 很肯定係區外人

214 幾好客, 但 214 食完之後, 213D 到站多數會食吉, 214 上到愛達樓有時要罰企

今日返工時間行過秀暉樓, 見有 213D 埋站, 214 條龍好長, 居然是 0 人上 213D, 成架吉車走
但秀旺紅小排左成百人(位位 $10), 可想言之秀中秀南同寶達客有幾討厭 213D

TommyS58 發表於 2017-3-28 16:21
回覆#54

D派車跟本亂嚟

已預計到有人話亂黎, 上面個表是計左全部車 1 部都甩不到的應變 PLAN, 本身 213D, 13M 特快都是叫柯打, 由主線自己做返也沒不妥, 要全日就不算 0 班車
巴士公司也不可能轉全日會一架車都唔出, 我只是拿條 93K 改快少少就做到 98A+93K 重組, 仲可用更貴車費食埋成條安秀道客
說真不夠 pool 玩就堅的, 山上條條線都是免強夠車, 又要考慮重組後會否影響其他線客量 / 增加其他線負載, 不似 42C 同 38 咁成條線多車到點玩都可以

我認為樓上所說去安泰去晒四順頭站坐 27 是不太可能, 近安秀道巴士站個邊起都有幾座樓不近
27 行新清都是要停站兼要兜順利, 雖然話繞道比新清慢, 就真是要看安泰客用繞道去邊, 安達寶達南村個邊一定用繞道直出快

而且未來 TKO 隧道可能有大型轉車站, 用佢上高速又得, 起好後秀茂坪道落將軍澳道的交通燈會全部拆
秀茂坪道上下行車輛也可直接轉入將軍澳道下行, 繁忙時間山上塞車情況會完全消失
有埋轉車站, 我諗連四順線 / 經 TKO 隧道的路線也有機會大變天,
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... ead&tid=1008383

不需增加資源情況下做到重組開到新市區線, 仲可開通新客源, 我自己覺得亂黎有限

expertuser2004 發表於 2017-3-28 22:15 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-3-28 07:46
唉你都唔睇清楚我篇文就覆我都唔想駁你 明明話293會加車(85分鐘→100分鐘)一至兩部 你有可以話冇 我成個po ...

我建議 93K 改上安達臣後是轉特快, 不會再是流水線, 所以改完繼續做沒唔妥

等沙中線通車已太遲, 樓全部入晒伙, 轉車站又有埋, 電梯塔全部通晒全部客仲可過格黎村選車 / 落山坐亡命棺材
山上仲是一樣完全沒鐵地帶所以不關沙中線事, 呢個是殘酷的事實

咁條295D去左邊?定係95維持原本走線?95 維持原走線, 所以不會有 295D, 因改左秀明道會全日沒車去彩虹, 得返最貴的 290A 除非減票價, 213D 取消左, 60 專線只到四順不到彩虹, 估計成功可能性是 1%
95 只做到一件事, 以特車形式試辦新線 295D, 當然車是由 95 抽出黎, 但上面有 213X, 13P, 93K 特快 cover 到 295D, 個人覺得條線客一定不方好得去邊, 分分鐘改完仲衰

不過我覺得13P咁改觀塘區未必肯 一來冇左新清去太子道西特快 二來收貴一蚊 安達未必願意
去太子道西坐紅小應是最快, 不過安泰要行落去搭有少少難度, 諗緊 13P 仲有沒其他改法

同埋13P補213D得嚟又去唔去深水埗?會去但不是行新清
同埋有冇解決康翠98A上唔到車嘅問題?解決左了,建議中 98A 延長會加 1 車行走, 由於有 13P, 13M 特快同時清 98A, 舊 93K 秀茂坪寶達安達臣客, 估計 98A 有不少運載力空出足以做到康翠客

10598C 發表於 2017-3-28 22:39 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-3-28 21:24
建議樓主另文討論, 已見到樓主個 POST 有多重更新紀錄, 證明樓主都覺得自己個有問題

293 會加車(85分鐘 ...

1. 我有新諗法 我覺得有改善地方咪改囉 有咩問題?係甘好我駛鬼擺上嚟咩 我唔直接比巴士公司?
2. 你冇野下話?你邊隻眼睇到我cut曬297 95 13D 213D 而家重組啊丫生 鬧人都要有logic啦下話 睇清楚啲個po 我話95合拼213D轉295D拉入安達 13D行新清 297轉上下繁 邊有淨系換到兩架車?
點都好 我啲建議改左 你拗嚟都冇用 你實實在在係F1板比啲理性嘅建議好過啦 由F1追住我鬧鬧到過黎 睇到都覺得厭啦

3. 唔好意思你啲文我真係冇辦法睇得明 拉嚟拉去 睇極都get唔到 冇所謂啦 學其他版友話 要習慣下

10598C 發表於 2017-3-28 22:55 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-3-28 22:15
我建議 93K 改上安達臣後是轉特快, 不會再是流水線, 所以改完繼續做沒唔妥

等沙中線通車已太遲, 樓全部 ...

1. 如果安達冇左最快嘅新清太西旺 我估佢地殺左你都似
2. 295D=213D改由翠林開
3. 213X 13P 93K cover唔曬295D去嘅地方 213X直程唔關事 13P去旺角慢過295D 93K去土瓜灣再去旺角一定慢
4. 13P去深水埗會唔會同214重疊?
5. 98A點延長 加一架車肯定夠?
expertuser2004 發表於 2017-3-29 22:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-3-28 22:55
1. 如果安達冇左最快嘅新清太西旺 我估佢地殺左你都似
2. 295D=213D改由翠林開
3. 213X 13P 93K cover唔 ...

4. 13P 不會同 214 重疊, 但會搶左 98C 一些客, 因 13P 主打半直通班次, 建議改全日後可更進取只停大站大幅度增速(即半直通班次的加強版), 跟 214 重疊部份只有安達臣去麗閣呢段, 其餘不重疊
九龍段來回會比 98C 快
2. OK
5. 98A 建議同 5R 合併延長郵輪碼頭, 來回路段都不變, 5R 二部車有1部過 98A, 剩 1 部做其他線

3. 213X 13P 93K cover唔曬295D去嘅地方 213X直程唔關事 13P去旺角慢過295D 93K去土瓜灣再去旺角一定慢
93K 不是用來旺角特快, 是去土瓜灣紅磡特快, 更何況依家都不快, 要行完太西先到旺角, 要特快請搭電梯落去坐棺材
比你提水, 諗諗下絕少少 93K 又可以改快後不減車中間抽特車行繁忙時間單向直出旺角, 把大車改做細車就可以, 多謝 $8.9

1. 樓主看少一樣野, 我考慮中 93K 改上安達臣除左補 213D 外, 仲有包括後備 PLAN 213D 不取消, 即是話安達仍有機會保留 213D, 而且安達可坐電梯落秀茂坪道大把經新清的特快紅小等緊你上直到太西旺, 除左繁忙時段會有人去太西段只得三個位一是法國醫院, 二是新世紀, 三係返學 (當然又是可紅小做到) 除後二者外去醫院人數有幾多好易看到, 當 93K 特快可做晒之後, 只得返新世紀班人要解決, 當有左 93K + 13P 安達分工佈局就會好清楚

93K 安達 > 安泰 > 新清直落 > 土瓜灣紅磡 > 油痳地 > 旺角 > 旺角大橋 > 太子 > 火車站(新世紀)
13P 安泰 > 安達 > 繞道 > 官塘 > 九龍灣 > 半直通直達 > 火車站(新世紀) > 旺角大橋 > 太子 > 深水保 > 麗閣
秀旺紅小(早上新清特快) 秀茂坪道電梯搭(安達) > 新清直落 > 直通太子道西全段 > 新世紀 > 太子站 > 火車站 > 先達廣場總站
秀旺紅小(普通) 秀茂坪道電梯搭(安達) > 秀茂坪 > 曉麗 > 聯合醫院 > 樂華 > 淘大 > 直通太子道西全段 > 新世紀 > 太子站 > 火車站 > 先達廣場總站

10598C 發表於 2017-3-29 22:28 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-3-29 22:00
4. 13P 不會同 214 重疊, 但會搶左 98C 一些客, 因 13P 主打半直通班次, 建議改全日後可更進取只停大站大 ...

4. 點解13P唔直接cut剩深水埗欽州街?甚至進取啲可以cut剩太子 13P唔經秀明道佢地會唔會放過你?另外13P太東至彌敦道要跟296C咁停多幾個站 (唔停彩頤 因為塞車)
5. 98A有冇需要入去啟德?加1架車夠唔夠?因為我見延長路程都唔短
3. 新93K上特係跟現時213D?
1. 新93K同13P會逆走喎 安泰未必肯由一站直出變成碌王 13P要行安達觀塘九龍灣 相對213D直落彩虹九龍城13P係慢啲 93K去旺角又係慢嘅 巴士公司又願唔願意送客比紅小 因為而家213D非繁都可以頂閘咁制
另外繞道=將軍澳道?
expertuser2004 發表於 2017-3-30 21:55 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-3-29 22:28
4. 點解13P唔直接cut剩深水埗欽州街?甚至進取啲可以cut剩太子 13P唔經秀明道佢地會唔會放過你?另外13P太 ...

4. 13P 最近深水埗欽州街是北河街站, 同怡情苑站, 二個站過去欽州街好近, 不過本人不知道樓主所指 "唔直接cut剩深水埗欽州街" 是什麼意思?
依家 13P 係秀明道只有早上二班車經, 不是全日有車, 只要保留個二班車經過秀明道已可以阻止反對聲音, 但本人預計秀茂坪及不少 98C 客會改用新線, 但太多站會阻礙成條線提速性能, 快得制又不夠客, 經秀明道大約需要 10-15分鐘左右, 所以先最難搞
最終建議是否全日改經仍要由巴士公司決定, 太東只得麗晶花園一站中途沒站直達旺角火車站之後跟 98C 停站方法到麗閣, 所以站數不會好多由麗晶花園站到麗閣總站只有 8 個站
5. 98A 其實加一車只足夠維持現有班次, 班次無法再提升, 現時 5R 總共有 6 個站, 1個是總站, 郵輪碼頭去牛頭角是直通沒站, 回程有海濱道勵業街/海濱道海濱花園/承昌道3個途站/APM 五期
依家 5R 是行 30 分鐘一班車, 一單要 32 分鐘(環線) = 即是 6 分鐘一個站, 同 98A 一個站上落只差不多, 二班車拉云其實 = 16min, 所以加1車足夠維持 98A 最疏 15min 一班
入啟德原因, 因為入面有位可做總站, 98A 不需再做循環線影響班次穩定, 而且啟德有直線段可一次過擺好多部大車入去, 不用擔心不夠位擺問題, 郵輪碼頭客仲可坐佢入 TKO 遊一轉唔駛開多條線入去駁鐵又得
3. 暫時未諗住, 可能未必夠車玩上繁特車

1. 新93K同13P會逆走喎 安泰未必肯由一站直出變成碌王 13P要行安達觀塘九龍灣 相對213D直落彩虹九龍城13P係慢啲 93K去旺角又係慢嘅 巴士公司又願唔願意送客比紅小 因為而家213D非繁都可以頂閘咁制
ANS: 是二條線去旺角都會逆走, 但 13P 會比新 93K 快到旺角, 因 13P 是行亞皆老街最快直線穿過旺角而且少站, 而新 93K 行完土瓜灣紅磡再去油痳地最尾先旺角, 依家 13P 由寶達開去旺角站是大約 30 分鐘左右, 足以同紅小匹敵, 但中段塞車會有較大影響, 最多人落車是北河街站, 半粒鐘內去到旺角對安達安泰客較易接受

另外繞道=將軍澳道?是一條高速直路, 但路名是有二个