hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安泰邨交通配套
開啟左側

[路線計劃/RPP] 安泰邨交通配套

castanopsis 發表於 2017-4-25 13:42 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2017-4-25 13:20
咁都要理解214定線背後食正一啲港鐵站
就係唔想比哂鐵路食大份
長遠計轉車亦應該係鑽石山最方便

搵214/秀安沙做轉乘線主要問題係會造成浪費
安達安泰4.6萬人口其實仲多過尚德
當尚德有港鐵既情況下296A都可以做到7分鐘一班,下繁唔係坐滿就頂閘
其實大概可以估到安達安泰轉新界線個潛力可以有幾大

新界線轉乘如果真係做大,214+秀安沙應該只係勉強夠應付
當絕大部分轉乘客都可以彩虹轉既時候,架巴士仲要俾大隧隧道費入沙田/去長沙灣,就顯得相當無謂

至於轉鐵客
鑽石山有埋沙中線的確最方便
但巴士如果要做埋新界線轉乘,走線好大機會要跟91M/91喺彩虹通道兜個圈
到時鑽石山仲係唔係咁吸引就真係難講
不過巴士公司角度,真係理得你彩虹轉定鑽石山轉,只要唔好有小巴爭食就得
如果有客因為條線彩虹要兜路、鑽石山轉唔快,而轉投巴士懷抱,巴士公司更加開心添

Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-25 14:02 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-25 13:42
搵214/秀安沙做轉乘線主要問題係會造成浪費
安達安泰4.6萬人口其實仲多過尚德
當尚德有港鐵既情況下296A都 ...

但又唔好忘記秀安沙既存在已經可以引流係老隧做轉乘有更多選擇
繁忙時間仲有290X通到去新界西
安泰仲可以落下面搭290A
基本上連埋有214既情況下足以應付到需求
除非老九班次連少少都唔肯加就後話

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
castanopsis 發表於 2017-4-25 14:15 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-25 14:02
但又唔好忘記秀安沙既存在已經可以引流係老隧做轉乘有更多選擇
繁忙時間仲有290X通到去新界西
安泰仲可以 ...

我又真係唔覺得喺大老山轉車會好過喺彩虹好多
大老山隧道堆線覆蓋既地區,彩虹堆線基本上完全覆蓋晒
我唔覺得justify搵條秀安沙6-10分鐘一班過大隧
當然九巴咁選擇係佢既自由,但個人覺得唔係理想

而秀安沙搞到康翠/順利無車入沙田條數都未同運輸署計.........
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-25 15:06 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-4-25 14:15
我又真係唔覺得喺大老山轉車會好過喺彩虹好多
大老山隧道堆線覆蓋既地區,彩虹堆線基本上完全覆蓋晒
我唔 ...

但老隧有多唔少線選擇唔使下下等死觀塘堆線

既然幾條線夾手夾腳可以做晒既野
咁又冇必要特登開過條線做轉乘

leungky0528 發表於 2017-4-25 16:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-25 15:06
但老隧有多唔少線選擇唔使下下等死觀塘堆線

既然幾條線夾手夾腳可以做晒既野

一係就唔好只做轉乘
針對番目前安達臣短途交通嘅真空位
整條彩虹->觀塘道循環線
不過呢個應該會牽扯到係巴士定小巴做嘅問題
expertuser2004 發表於 2017-4-25 21:04 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-4-25 16:51
一係就唔好只做轉乘

去官塘要經彩虹覺得好無謂, 唔知其他客點看法兜圈去目的地
安達臣用將軍澳道落官塘, 應比新清快同近, 重點安達臣道仍未有凌晨車(寶達秀茂坪四順寶林北路都有)

其實由依家路線設計看到九記是想用 214 併轉車站送走晒班人 + 雙向駁鐵路, 又可屈BBI $, 否則 290X, 290B 不會得二架車咁少
安秀沙線咁密車極有可能是做中途接駁, 仲未知架車係沙田區最遠去到邊到(市中心同沙火都沒位擺新線)
以 214, 213D, 98C 個死款看出, 一定是過完隧道先有分段仲要是跟 290 系收費, 信不信?

214 = 彩虹+轉車客+九龍西客
213M = 地鐵站駁線專線
213D = 彩虹, 旺角環線
213X = 佐敦, 尖咀, 尖東

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
YY487 發表於 2017-4-25 21:14 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-25 22:11 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-4-25 16:51
一係就唔好只做轉乘

安達臣講到明冇觀塘線所以暫時唔使考慮
當然本身黃大仙新蒲崗其實唔係冇需求既
不過如果老九玩獨市既自然唔太會諗為左咁又開多條線
轉乘需求又有幾條線可以做到
谷晒班人搭214對老九以言更有著數

10598C 發表於 2017-4-25 22:12 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-4-25 21:04
去官塘要經彩虹覺得好無謂, 唔知其他客點看法兜圈去目的地
安達臣用將軍澳道落官塘, 應比新清快同近, 重 ...

佢嘅彩虹去觀塘應該係彩虹⇄安達⇄觀塘
leungky0528 發表於 2017-4-25 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-25 22:11
安達臣講到明冇觀塘線所以暫時唔使考慮
當然本身黃大仙新蒲崗其實唔係冇需求既
不過如果老九玩獨市既自然 ...

呢層我當然知道
不過署方係唔會阻止到有心人爭取多年
更唔好講沙中線開時總有展開話題嘅契機