hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安泰邨交通配套
開啟左側

[路線計劃/RPP] 安泰邨交通配套

tunghang 發表於 2017-4-25 22:44 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-4-25 13:42
搵214/秀安沙做轉乘線主要問題係會造成浪費
安達安泰4.6萬人口其實仲多過尚德
當尚德有港鐵既情況下296A都 ...

296A唔會係一條純做轉乘既路線掛,好多人連296C都照上喎
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-25 23:09 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-4-25 22:27
呢層我當然知道
不過署方係唔會阻止到有心人爭取多年
更唔好講沙中線開時總有展開話題嘅契機 ...

就算爭取到開落觀塘線但又唔代表要去到彩虹咁遠

當然日後有東西線鑽石山站既重要性會提升左
但同時間署方亦好concern新清水灣道問題
先至將駁鐵線放落藍田

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leungky0528 發表於 2017-4-25 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-25 23:09
就算爭取到開落觀塘線但又唔代表要去到彩虹咁遠

當然日後有東西線鑽石山站既重要性會提升左

個人只係覺得區會最終迫到署方改變規劃,並唔係奇怪嘅事

今期RPP都已經出左205M試駁慈雲山去鑽石山
所以安達臣同將軍澳山其實都要早啲傾同諗,將來要唔要響沙中線佔一席位
點都好過要多一倍車,只係用嚟做一公里以內嘅地方去同一目的地
GW4866 發表於 2017-4-25 23:48 | 顯示全部樓層

abcsamson 發表於 2017-4-24 19:59
睇黎呢條「假特快」更加假!!
好心老九咪用X字尾,用C/S/P字尾仲好拉
...

行安秀道同行下面秀茂坪道唔會差得遠

早幾日係安達,見住部214係下面寶達上緊黎,同時睇ETA 290仲有一分鐘到
之後上咗214,去到坪石(彩虹鐵路站)見到部290,即係行兩邊都係用咁多時間
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-4-25 23:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-4-24 19:52
拆線好過啦
開213S做安泰,213M按現有水平做安達

計我話,213M照拉安泰
早晚繁就拉13S上去安達,還掂寶達無乜人show佢

到時安達要快就搭返213M,要有位座就13S(兜寶達)

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 可行

查看全部評分

打開門,行出去,去遠啲!
castanopsis 發表於 2017-4-26 01:27 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-4-25 22:44
296A唔會係一條純做轉乘既路線掛,好多人連296C都照上喎

感覺上大約有一半係轉乘客(有錯請指正)
而我亦唔覺得一條 康翠>安達安泰>彩虹>(新蒲崗)>鑽石山 既95A 會係純轉乘線
至少條線有潛力成為安泰,甚至順天,駁鐵既主力路線
再者新蒲崗本身有班返工客
transbus 發表於 2017-4-26 08:00 | 顯示全部樓層

依家6-7點,
213D 213M 214都有加班,
7-8點加密213x。

但據安達人fb相片,
214仍然瘋狂長龍..

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 同意

查看全部評分

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-26 08:56 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-4-25 23:45

如果對外交通係做得好既話
咁日後要接駁沙中線係唔係咁重要呢
我諗又未必
特別是本身山上直出有佢既優勢下
無必要拱手俾港鐵做埋

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
mak5052 發表於 2017-4-26 09:03 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-4-25 23:45

將當年的九巴 90 復活 (但兩邊分別搬去啟德工貿大樓及寶琳, 行安秀道, 做安達臣及寶琳路接駁沙中線巴士) 即可
JX9097 發表於 2017-4-26 12:58 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2017-4-26 09:03
將當年的九巴 90 復活 (但兩邊分別搬去啟德工貿大樓及寶琳, 行安秀道, 做安達臣及寶琳路接駁沙中線巴士)  ...

印象中當年安達臣文件有提及有小巴線往返寶林相信九巴未必咁易叉隻腳落去
(當然,九巴都未必有興趣做新蒲崗/彩虹<>安達臣<>寶林路線)