hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田RPP跟進消息(5月)
開啟左側

[路線消息] 沙田RPP跟進消息(5月)

AVW28 發表於 2017-5-9 08:40 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2017-5-9 08:28
有意見認為有些馬鞍山的乘客最近先知980X/981P的存在。他們近期慢慢先開始搭, 但同時開始出了問題唔是揾 ...

雖然錦英人想坐而行去耀安搭981P,但又輪到981P既寧泰路打後既乘客有上唔到車既風險。其實我諗呢度有版友作為乘客,可以諗諗將錦英和環球大廈站既情況報告返比運輸署和巴士公司。
都係果句,巴士公司係時候諗加班甚至重組6XX和9XX既晨早服務。

你講由馬鞍山烏溪沙一帶去中環返工既特快方法,的確幫到唔少人。
我都講少少,下繁係柴灣返馬鞍山,除左搭個半鐘682外,仲有:
1. 搭小巴去柴灣站/杏花邨站+MTR
a. MTR全程返馬鞍山
b. MTR去九龍灣轉89D
c. MTR去鑽石山轉85M/286M
(耗時約70-75分鐘不等)

2. 694+681/680X/681P(耗時約60-75分鐘不等)
3. 788/789+980X/981P(下繁避東隧塞車)(耗時約65-75分鐘)

所以我下繁趕時間,會開始多d用方法3。
方法1係用黎去東鐵/觀塘線沿線。
方法2係未有3之前常用,但受東隧和東廊塞車影響,馬鞍山那幾條線既班次唔穩定,最極端試過2班606先黎一班681(等左40分鐘)。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
drbean7218 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

LL3850
kaiyip24 發表於 2017-5-9 09:16 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-5-8 18:22
每次一講到馬鞍山或者青沙路線都成日見到你講自己點樣搭車返工放工點樣最平點樣最快
我唔係好想知囉
講一 ...

咁討論區分享一下都無壞的,最多唔啱自己心水咪唔睇囉。

其實我最佩服佢係放工之後仲有精神左轉右轉(東涌線>287X>803),雖然係快,但俾著我寧願一覺訓到底,否則返屋企都無精神食飯同湊囡。

我將軍澳收工返馬鞍山,多數出觀塘搭89D,上車訓番半個鐘,試過798>85M,係快咗十分鐘,但半路紮醒再加85M罰陣企,返到屋企又攰又頭痛,如非必要都係咪搞。

不過呢D真係各人有各人心水~~
drbean7218 發表於 2017-5-9 10:00 | 顯示全部樓層
kaiyip24 發表於 2017-5-9 09:16

其實我最佩服佢係放工之後仲有精神左轉右轉( ...

謝謝你先。

好簡單, 主要我好享受每朝及放工同680x 鬥快的感覺。另外我當搭車好像計project management, 只是成本是我的2nd priority。

再者, 試得多唔同路線, 萬一遇上突發事故, 你會知如何即時應變。
eg 有一朝我在田心等982X, 部車一到站就壞了。好彩平時有搭開286P 出南昌站轉東涌線, 咁就可以睇住時間即時應變, 唔駛死等982X/985。

KN7229 發表於 2017-5-9 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層

kaiyip24 發表於 2017-5-9 09:16

其實我最佩服佢係放工之後仲有精神左轉右轉( ...

有頭髮邊個想做辣哩
試過中環返工,收工時間搭NR801/182X返沙田 無事無幹都可以接受。咁岩果日唔好彩塞小小 或者打風落雨 最小80-90分起跳先落到車,試過一次塞車坐左兩個鐘。坐係車裡面睇住佢塞 唔知幾時先落到車,廁所又去唔到,都幾厭惡下。咁轉法起碼可以話最可以有standard時間返屋企。

利申:返過半年中環工,last day當日最大願望係之後唔駛再係港島區返工
drbean7218 發表於 2017-5-9 14:54 | 顯示全部樓層
在唔同平台的分享搭車方法令個別人士反感, 我要講聲對唔住。

講返正題, 今日下午沙田區議會開交通及運輸委員會的會議。有議員會追問運輸署980X/981P 加班的問題, 睇下署方點答?

雖然唔知有無巴士公司代表出席, 但唔知點解我對今日個會就無期望及未必有一個大家想要的答覆。

ATEU15 發表於 2017-5-9 22:32 | 顯示全部樓層

甘山上将沙295是全日线条数又点计?
Mos_Lok 發表於 2017-5-10 02:00 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-5-8 12:54
唔係又益容生嘛?

其實都唔爭在,反正原本都計畫落錦泰打個轉
只係想佢渣渣臨開,尖咀一帶冇 805S 焗坐 N281 番馬鞍山好痛苦
南韓金仔 發表於 2017-5-10 04:23 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2017-5-10 07:47 | 顯示全部樓層
Mos_Lok 發表於 2017-5-10 02:00
只係想佢渣渣臨開,尖咀一帶冇 805S 焗坐 N281 番馬鞍山好痛 ...

我直情想N287和N283做全晚,開30分鐘一班都好。N281照留,但改做接駁為主(例如改經沙田市中心駁N73和N271)。
當然,都要有車做既。
LL3850
PZ8988 發表於 2017-5-10 08:14 | 顯示全部樓層

Mos_Lok 發表於 2017-5-10 02:00
只係想佢渣渣臨開,尖咀一帶冇 805S 焗坐 N281 番馬鞍山好痛 ...

又入富安?成大個馬鞍山又要比人騎劫