hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田RPP跟進消息(5月)
開啟左側

[路線消息] 沙田RPP跟進消息(5月)

HG3632 發表於 2017-5-4 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層

呢樣令我諗起上年暑假打風後中午返工潮 我喺第一個分站等83X等極都係上唔到 然後期間有三四架頂曬閘嘅藍田方向89D完全冇上落嘅情況下白兜黃泥頭 雖然呢啲情況搭車耐左係正常 但相信89D入面嘅人見到架車咁運吉 心裏面都可能會有啲唔耐煩
drbean7218 發表於 2017-5-4 23:26 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2017-5-2 10:22
原來冇人留意呢段:

要求增加982X班次並落實回程及恆常服務的臨時動議

唔好講全日, 最低限度開了放工回程先。

睇下隔離980X做得好成功, 不過現在多客到在皇后街連尾車都上唔到。睇下巴士公司在邊度抽車出來加班?
THomas20010808 發表於 2017-5-6 00:49 來自手機 | 顯示全部樓層
其實新記開682B我自己覺得同682加埋去東區可以10-12分鐘有一班車,之後798上到去轉車也不是太慢,配合想開的將埔缐,這樣大埔沙巿大圍馬鞍山來往東區也食曬
JH_LE4612 發表於 2017-5-6 04:05 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2017-5-6 00:49
其實新記開682B我自己覺得同682加埋去東區可以10-12分鐘有一班車,之後798上到去轉車也不是太慢,配合想開 ...

想問將埔有幾多客?另外OT 798非繁表現如何?
KN8476 發表於 2017-5-8 02:31 | 顯示全部樓層
cho142536 發表於 2017-4-30 10:12
其實287X一早自己加左班,九巴話加班嘅意思其實係唔係將而家嘅開車時間寫返出黎
...

近排再偷雞加班, 下段繁忙時間最密開緊8分鐘一班
80K特快‧不經大圍、美林、沙田市中心。
GK3258 發表於 2017-5-8 05:50 來自手機 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2017-5-6 00:49
其實新記開682B我自己覺得同682加埋去東區可以10-12分鐘有一班車,之後798上到去轉車也不是太慢,配合想開 ...

將埔本身今年有人爆過RPP九巴想搞後比運吉食左落肚,唔知搞幾耐先成功“轉移“比新巴開呢?
FBI2 發表於 2017-5-8 07:45 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-5-8 05:50
將埔本身今年有人爆過RPP九巴想搞後比運吉食左落肚,唔知搞幾耐先成功“轉移“比新巴開呢? ...

294不是全日線

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVW28 發表於 2017-5-8 07:55 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2017-5-4 23:26
唔好講全日, 最低限度開了放工回程先。

睇下隔離980X做得好成功, 不過現在多客到在皇后街連尾車都上唔到 ...

我都同意982X應該先開回程,不過有182X係度,兩間公司又肯唔肯呢?
我諗982X開回程既話,巴士公司要考慮:
1. 與182X既分工;
2. 時段問題,現時982X並非兩巴梅花間竹咁開(當然無論用邊種模式,都有好壞);
3. 如果用愉翠做總站,係經水泉澳定沙田圍路?
4. 新界總站揀水泉澳定愉翠苑?
5. [老問題]兩巴要係邊度抽車做?
6. 港島總站擺邊度?灣仔?定係跟980X一樣擺金鐘東?
LL3850
js904 發表於 2017-5-8 08:14 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2017-5-8 07:55
我都同意982X應該先開回程,不過有182X係度,兩間公司又肯唔肯呢?
我諗982X開回程既話,巴士公司要考慮 ...

982X最大障礙有幾個
1. 88R (982X返大圍/沙田停站多, 時間唔會同88R相差太遠, 但開左一定會影響88R客量)
2. 182/182X 灣仔道打後班客 (182沙田方向客倉)
其他冇野補充

AVW28 發表於 2017-5-8 09:00 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2017-5-8 08:14
982X最大障礙有幾個
1. 88R (982X返大圍/沙田停站多, 時間唔會同88R相差太遠, 但開左一定會影響88R客量)
...

你的第2點同我第1點既考慮相近,但比我諗得細緻d,諗埋182既情況。

不過你既第1點我有保留,呢個要視乎982X回程既定線如何。
88R下繁係行紅隧,尾站在灣仔近會展。88R既優勢係停站少。
而982X不深入第一城(嚴格黎講唔算經過,只係愉翠離第一城馬鐵站較近,離置富第一城商場起碼10分鐘步程),
如果回程行水泉澳返愉翠(甚至水泉澳止步)兼金鐘東起載,其實對88R影響甚微。
當然,假設982X回程行沙田圍路返愉翠,兼灣仔消防局做頭站,對88R、182、182X唔多唔少都有影響,尤其係後兩者,大圍至博康既路線一樣。

呢個我估點解兩巴唔肯開982X回程既可能原因之一。

LL3850