hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新界人搭車難問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 新界人搭車難問題

053h4 發表於 2017-5-25 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2017-5-25 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-5-25 12:41
天水圍巴士乘載率一般都唔夠元朗線

話者咁講,要求係點先?

雖然大家都明白可能不大
其實長途巴士必然梗係做到人人有位坐就最理想啦
不過而家967 969系其實都算接近ideal case
唯一可以挑剔嘅係下繁969B似乎唔多夠客
不過佢以邨巴模式過渡嚴格嚟講現況合理
當然起碼至少唔會似968非繁都要企

天水圍同元朗綫個載客率分野其實或多或少在於道路設計問題
元朗綫其實只係將人流全部谷去大馬路嗰邊搭車
加上又唔似天水圍咁樣近乎純住宅區
載客率高其實都相當合理

相反天水圍似將軍澳
你太兜又趕客唔兜又唔夠客
只係天水圍路途相對上都比較長
一程過/舒適度嘅重要性相對提升
再加上西鐵轉乘又唔算好方便
叫做對沖部份劣勢,維持到個方便既巴士網絡

(當然啦,貪心的我表示元天有類似61X嘅綫更好
1320 發表於 2017-5-25 14:41 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-25 11:23
咁又要留意返一樣野係好多大公司租地方
都會睇地段
如果唔係又點會中西區貴到冇朋友都要租

其實火炭要做起COMMERICAL係要有大重建/發展先得
宜家絕大部分都係 70, 80年代既舊工廠,
可以話係0吸引力.....
The Designer
1320 發表於 2017-5-25 15:05 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-5-25 10:54
咩叫商業區?寫字樓返工只係後勤無客到
搬出香港都得啦(例如call centre)

好似你咁講既話, 香港應該完全死左

如果客多, 一線既商業當然要係CORE既地方,
但唔係所有OFFICE都要咁CORE,
2, 3 線既office job 係可以略係遠少少都得
唔少ENGINEER FIRM 都去左沙田,
只要係交通network做得好, 新界都可以做到COMMERCIAL ZONE
大西北既話, 元朗西鐵站一帶其實有得諗,
15分鐘西鐵已經出到九龍市區, 又有強大既巴士network
只係當時起西鐵時無好好plan好呢樣
The Designer
kitarolo 發表於 2017-5-25 15:30 | 顯示全部樓層

新界到東九/港島北
通勤係死結,雖然就話
好過90年代初(但唔應該
向後望、搵更差嘅嚟比較)

如果新界西北巴士
去東九或港島北,要企
都唔大問題,總好過迫鐵
而且唔係一程過,問題只在
塞車……至於鄰近地區就業,
睇下機場島/東涌,一樣係怨聲
載道,逸東都可以45分鐘先到達
機場島某些位,就算E31都差不多
離開青衣,38轉東涌線就去得更遠。

一篇專欄講到根本就唔會
令新界太過「方便」返工,
因為而家新界人口已多過九龍
及港島,再落去就保不住地價。

坦言集:地產主導城市發展

僱主常說交租省不了,
但設在新界的往往薪金
較低(即使是連鎖餐飲店,
市區時薪也較高,甚至出現
港島區交通津貼)政府就開始
逐步將辦事處撤出港島北,私企
尤其金融或專業等,幾貴都因面子
和形象問題會繼續租港島的寫字樓。
hadboy5 發表於 2017-5-25 18:10 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2017-5-25 09:48
其實968可否港島分拆,類似68x/268x? 一條上環中環金鐘(西),一條金鐘灣仔銅鑼灣(或者加中環碼頭像5x? ...

今年已經建議開968A,專做曬堆新樓
Kaix 發表於 2017-5-25 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2017-5-25 11:11
去到節目尾升,嗰位小姐都係去返搭欖隧車,同埋架巴士停愉景新城站

即係之前係造假喇,d傳媒cheap到呢
lsc04d11 發表於 2017-5-25 21:33 | 顯示全部樓層
OFFICE在柴灣工業區的ViuTV要做呢個專題,搵自己友已成功。
Hongkonger 發表於 2017-5-25 21:41 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2017-5-25 15:05
好似你咁講既話, 香港應該完全死左

如果客多, 一線既商業當然要係CORE既地方,

其實朗屏站隔籬的東頭工業區改變用途的話已經能夠做到這角色。

另外,洪水橋新發展區已經有商業和工貿用地的規劃,作為屯元天三個地區的就業中心。
交通網絡方面,政府其實應該規劃青山公路輕鐵以外的另一輕鐵通道,
配合當區 EFLS 網絡(最好用回輕鐵系統),增強輕鐵網絡在事故時的韌性和靈活性,減輕意外對交通網絡的影響。
Flickr Photos: Hongkonger's Collection
groom1002 發表於 2017-5-25 21:51 | 顯示全部樓層

離題,邊個咁好人把68A為青衣特快,夠膽把葵芳飛走?