hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 53 減班及修改雙向分段付款方法
開啟左側

[服務調整] 九巴 53 減班及修改雙向分段付款方法

HR1377 發表於 2017-7-15 22:45 | 顯示全部樓層

27131118 發表於 2017-7-15 16:38
本來53係有潛質可以成為好似1A咁嘅流水線王
可惜九巴偏偏對佢持半放棄態度
如果可以加埋元朗往富泰同三聖嘅 ...

如果53增設元朗往富泰和三聖分段收費,到時MTR一定反對
shakugan2005 發表於 2017-7-15 22:48 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-7-15 16:56
付現金、整多部
落車拍卡機,甚至
有人提出結合手機

73A果度仲搞鬼係雙向得黎個分段係唔同, 往華明方向甚至以前去到彩園係樟樹灘分段$6.3, 但愉翠苑方向係廣福前拍多次卡, 樟樹灘落車已經要比全程收費, 拍多次卡計埋都要$6.8而唔係$6.3; 另外, 同73聯合班次得黎但又唔係下下73/73A照上都得, 廣福往華明73未分段所以73貴過73A, 72/74A/271轉乘優惠又剩係得73死都唔塞埋73A! 如果真係想要愉翠苑返大埔雙向分段, 不如73正正經經做15分鐘一班好過D唔湯唔水既所謂聯合班次, 將條73A縮去大埔中心來往愉翠苑, 再係中間加轉乘優惠! 至於話64K多人到雙向分段拍唔到卡, 一樣將64K拆開大埔墟來往上村及上村來往元朗西再係兩線加轉乘優惠未自然雙向分段左, 仲有條264R唔好收咁貴, 就算貴過64K都唔好貴過小巴, 依家仲要貴過天水圍去大埔工業村既265S, 計埋班班都唔知夠唔夠十個客!
shakugan2005 發表於 2017-7-15 23:02 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-7-15 22:45

當時輕鐵專區唔比元朗來往大欖添, 咁依家未又唔係比, 更何況依家MTR年代, 仲話要取消614/615, 邊會理架疏到冇人有既九巴53? 可能會反對既應該係紅小團體, 不過佢地D服務又有幾好呢? 可能一野開哂去來往深井及旺角/佐敦算數, 來往屯門及元朗邊及來往深井及旺角/佐敦好做! 要加既應該加來往洪水橋至元朗收$4.3塞住D人話要68X雙向分段把口, 來往洪水橋至荃灣($8.8~10.4)(要平過68A分段, 貴過53現有富泰分段), 咁就可以洪水橋搭53轉車都唔洗補多$0.7
lsc04d11 發表於 2017-7-15 23:23 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2017-7-15 23:02
當時輕鐵專區唔比元朗來往大欖添, 咁依家未又唔係比, 更何況依家MTR年代, 仲話要取消614/615, 邊會理架疏 ...

最慘係最嘈既洪水橋樓,係行N咁遠去搭53,或者甚至新搬入黎既都唔知有53既存在。
CliveTo@FB 發表於 2017-7-15 23:25 | 顯示全部樓層

53增設分段收費,MTR隨時趁機cut走K巴,多謝都多謝唔切啦,點會反對
1320 發表於 2017-7-16 13:00 | 顯示全部樓層
27131118 發表於 2017-7-15 16:38
本來53係有潛質可以成為好似1A咁嘅流水線王
可惜九巴偏偏對佢持半放棄態度
如果可以加埋元朗往富泰同三聖嘅 ...

九巴唔會有心做, 不如張條線交比其他 巴士/小巴/中巴 既公司做好過
The Designer
ricky619 發表於 2017-7-17 10:49 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2017-7-15 22:15
今日見豬紙同apps/九巴網頁,53除左25分時段外都寫30-35分鐘/班,54都起碼肯詳細列明班次...
...

最近調整班次既 30同46都有同樣情況,
回復番幾年前推行定點班次前既做法,
九巴以為將時間表模糊化就可以避免脫班投訴??

樓主| HT408 發表於 2017-7-17 11:04 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky619 發表於 2017-7-17 10:49
最近調整班次既 30同46都有同樣情況,
回復番幾年前推行定點班次前既做法,
九巴以為將時間表模糊化就可以 ...

86都係咁
hadboy5 發表於 2017-7-17 13:15 | 顯示全部樓層

唔係一向都有三聖至元朗分段嗎?
m_rd08 發表於 2017-7-17 13:23 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2017-7-17 13:15
唔係一向都有三聖至元朗分段嗎?

元朗去富泰/三聖位位$8.7