hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴app已更新,留白代替--分鐘
開啟左側

[其他] 九巴app已更新,留白代替--分鐘

Mueller 發表於 2017-8-17 17:33 | 顯示全部樓層

如果系統預計巴士剛剛到站/1分鐘前到站/超過1分鐘前到站,就只會顯示 -- 分鐘,唔再好似以前咁顯示快將到達
HT408 發表於 2017-8-17 20:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2017-8-17 17:33
如果系統預計巴士剛剛到站/1分鐘前到站/超過1分鐘前到站,就只會顯示 -- 分鐘,唔再好似以前咁顯示快將到 ...

頭先沙田塞車,睇足20分鐘「 -- 分鐘」 都唔肯轉 「行車受阻」
但站牌個mon就一路出「到達/離開」
Mueller 發表於 2017-8-17 21:12 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-8-17 20:03
頭先沙田塞車,睇足20分鐘「 -- 分鐘」 都唔肯轉 「行車受阻」
但站牌個mon就一路出「到達/離開」 ...

總算好過之前, 明明架巴士走咗但依然出快將到達

不過仍然解決唔到 “唔知架巴士幾耐之前到站” 呢個問題
如果系統話架巴士剛剛到站,爭幾步路ge都可以趕去巴士站睇吓上唔上到架巴士
如果系統話架巴士5分鐘前到站,就可能唔駛趕去巴士站
要解決呢個問題,始終都係要用返小時分鐘,即係最初ge顯示方式
又或者俾用家揀用倒數或小時分鐘顯示可能重好

依家出 "-- 分鐘" 有d怪,好似壞咗咁
其實以前出 "到達" 或者 "到達/離開" 可能好過出 "--分鐘"

cx734 發表於 2017-8-18 11:34 | 顯示全部樓層

如果系統預計巴士剛剛到站/1分鐘前到站/超過1分鐘前到站,就只會顯示 -- 分鐘,唔再好似以前咁顯示快將到 ...

比人投訴得多唔知部車走左未, 咪索性唔顯示
每日在長命斜等車的乘客
HT408 發表於 2017-8-18 12:03 來自手機 | 顯示全部樓層
cx734 發表於 2017-8-18 11:34
比人投訴得多唔知部車走左未, 咪索性唔顯示

點都好過出 -- 分鐘,以為死server
peterkwan 發表於 2017-8-18 15:01 | 顯示全部樓層

唔係喎, 今朝試過出到 1 分鐘内到站既.
反而 -- 分鐘重 mislead 過以前,部車已經走左成十零分鐘,走左堆站都重 show 住 -- 分鐘,要按到去有倒數分站先知部車去到哪裏。
譬如今朝往荔景方向既 61M , 我落樓時荃景圍天橋站已經 show -- 分鐘,再不斷向前分站按,一路個個站第一班車都係 show -- 分鐘,
到葵俊苑才 show 第一班車 2 分鐘到站, 即係部車已經走左至少 12 - 13 分鐘, 過多 7 分鐘之後先懂得 show 第一班車係 6 分鐘到站.

Mueller 發表於 2017-8-18 17:33 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2017-8-18 15:01
唔係喎, 今朝試過出到 1 分鐘内到站既.
反而 -- 分鐘重 mislead 過以前,部車已經走左成十零分鐘,走左堆 ...

尋晚再睇一睇, 都見到類似你所講ge情況, 見到有部分到站時間由1min(s)變做Arr, 一兩秒之後變咗 --min(s)
HT408 發表於 2017-8-19 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2017-8-18 17:33
尋晚再睇一睇, 都見到類似你所講ge情況, 見到有部分到站時間由1min(s)變做Arr, 一兩秒之後變咗 --min(s)
...

今日離譜到連站牌個Mon都改埋喺出 「快將到達」之後30秒自動跳去下一班個時間(無出「--分鐘」),但部車最少仲要半分鐘先到站
等疏車線班客隨時俾佢嚇走

個網又係唔知咩事,得IE同Apps先睇到最新嘅路線資料, 用Chrome上去睇14X,83X 仲係舊路線, 通告又睇唔到

負責呢啲嘢條友想幫公司倒米?
Mueller 發表於 2017-8-19 16:23 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-8-19 14:39
今日離譜到連站牌個Mon都改埋喺出 「快將到達」之後30秒自動跳去下一班個時間(無出「--分鐘」),但部車 ...

睇嚟九巴都覺得點樣顯示架巴士就快到/已離開係一個唔易處理ge問題, 成日改嚟改去, 不過問題ge根源似乎冇被正視過

如果只係差半分鐘一兩分鐘就到站ge話, "快將到達" 30秒之後消失都唔算咩大問題

但有時候出咗 "快將到達" 5分鐘甚至更長, 架車先真係到

唔知點解九巴將手機app同網頁路線搜尋交俾唔同開發商開發, 兩個唔同system就有各自ge bug, 即係雙倍ge bug

如果交由同一個開發商開發網頁同手機app, fix一樣嘢就可以fix哂網頁用手機app

路線資料亦都一樣, 如果網頁同手機app既database一樣, 只需要改database裡面ge資料就可以一次過改哂網頁同手機app路線資料

唔知九巴網頁同手機app既資料係唔係同一個database..
bustop 發表於 2017-8-19 16:31 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2017-8-19 16:23
睇嚟九巴都覺得點樣顯示架巴士就快到/已離開係一個唔易處理ge問題, 成日改嚟改去, 不過問題ge根源似乎冇 ...

database就應該係一樣,但似乎係尋晚1點(定唔知幾時開始)網站個server冇做定期reboot/同步化,
所以app更新到路線資料而網站更新唔到.