hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴app已更新,留白代替--分鐘
開啟左側

[其他] 九巴app已更新,留白代替--分鐘

284 發表於 2017-8-22 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層

證明多咗中老年人士睇app搭車?
JZ3968 發表於 2017-9-9 22:34 | 顯示全部樓層

想問下點解一塞車, ETA入面D車序就會亂晒?
就以今晚(9月9日) 108的情況為例:
例子(一)
點解在北拱街受阻的那部車不是排第一位?

例子(二)
如果以"行車緩慢"那部黎睇, 在不同車站的排位也不同:

究竟佢係用咩準則黎排列?

樓主| rusf101001 發表於 2017-9-9 22:52 | 顯示全部樓層
JZ3968 發表於 2017-9-9 22:34
想問下點解一塞車, ETA入面D車序就會亂晒?
就以今晚(9月9日) 108的情況為例:
例子(一)

我未試過受阻個地點係準既

ETA係根據來緊三班車既真實次序來排
而且拖卡爬頭一樣反映到
所以呢……

936收皮935全日
clivetock 發表於 2017-9-9 23:09 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-9-9 22:52
我未試過受阻個地點係準既

ETA係根據來緊三班車既真實次序來排

其實個地點會唔會係個system跳去行車受阻嗰陣架車個位置,如果架車之後一直有移動但係system無跳返去倒數時間咁就一直show行車受阻@XXX,而XXX應該係唔會轉而係一直停係出行車受阻嗰個位置
以樓上第一張cap圖為例,排頭嗰架係紅隧開始show行車受阻,之後架車一直行都無跳返去倒數時間,咁就一直show行車受阻@海底隧道收費廣場,唔代表架車呢一刻(1932)喺紅隧

我間唔中要朝早搭286X由長沙灣去大圍,基本上都係坐同一班車,10次有4、5次都係show行車受阻@美林巴士總站,不過架車照樣準時到,睇番ETA架車一直返到大圍都仲係show行車受阻@美林巴士總站,反而遲到嗰幾次係正常倒數

HT408 發表於 2017-9-9 23:30 | 顯示全部樓層
其實「行車受阻@XXX」係代表部車喺XXX同下一站之間受阻,而非部車停咗係「XXX」呢個站

有時塞完車行返,個「行車受阻」嘅位置係會逐個站跳

但有時會出現「行車受阻@總站」,仲未研究到點解會出現呢個情況
win350 發表於 2017-9-9 23:36 | 顯示全部樓層
講起「--分鐘」問題,我之前見過86於澤安邨壞車,應該停左好耐,咁我睇埋之後既分站,佢無del班車,只會之後顯示「--分鐘」。
 樓主| rusf101001 發表於 2017-9-10 00:35 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2017-9-9 23:30
其實「行車受阻@XXX」係代表部車喺XXX同下一站之間受阻,而非部車停咗係「XXX」呢個站

有時塞完車行返,個 ...

總站就受阻有一個情況係岩既

就係站長冇改班次
唔知點解系統又識當部車開左但唔識郁

平時多數唔改班次冇左預定班次一路站站落

936收皮935全日
HT408 發表於 2017-9-10 01:28 | 顯示全部樓層
win350 發表於 2017-9-9 23:36
講起「--分鐘」問題,我之前見過86於澤安邨壞車,應該停左好耐,咁我睇埋之後既分站,佢無del班車,只會之 ...

「--分鐘」即係以前嘅「到達/離開」
GK3258 發表於 2017-9-10 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層
其實套野響處理收唔好GPS方面真係好差。收唔到又當部車繼續行,收錯位又繼續錯。之前無綫訪問九記話加左里數會準啲,希望佢真係加啦。。
 樓主| rusf101001 發表於 2017-9-10 14:35 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-9-10 14:28
其實套野響處理收唔好GPS方面真係好差。收唔到又當部車繼續行,收錯位又繼續錯。之前無綫訪問九記話加左里 ...

觀塘駿業里個站
非繁忙時間部車2分鐘就到左
繁忙時間喪加時間都未到

加里數好有必要
起碼部車唔識郁真係睇到
GPS有機會飄來飄去

936收皮935全日