hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 隧巴 694 改上山方案
開啟左側

隧巴 694 改上山方案

gn3509 發表於 2006-6-9 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-6-9 13:31 發表
694改上山我個人就唔多睇好
因為現時694本身都有自己固定客路
一改上山的話,呢班客可能會冇
但改上山又唔知可唔可以吸納到一班新客
所以到時可能得不償失

其實694而家似係做藍田客多過將軍澳客
好多時啟田一個站上既已經多過將軍澳咁多個站上既客既總和
今期流行:690是原罪
 樓主| Jak 發表於 2006-6-10 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-8 23:51 發表

694改上山冇可能同而家的行車時間應該差不多,
而睇番694最近期的改動,都以不增加資源為目標,
所以694改上山機會很微。

另外,694有大半乘客是將軍澳區上落,而茵怡花園站
是694在將軍澳區第二多人 ...

我個人試過,98c 同 98s 係隧道口分手 (往tko方向),我之後係po lam 落車,架 98c 只係差唔夠 4 分鐘 ... 更可況694兜到去翠林山腳,無錯,上山一定慢少少,但宜家 tko 隧道口有兩大迴旋處要經,而且茵怡果邊 d 燈位有時唔係好順,所以最多差5分鐘,分分鐘唔洗tim ,更可況將南 d 人想快,已經坐左地龍 lu ... 因為地龍 20 分鐘已經可以去到柴灣沿線,而694最少要 45 分鐘,價錢仲差唔多,唯一有 d 客係寶琳,甘只要係寶琳定線時改一改 (小西灣方向 : 如寶琳北路 -> 寶琳地鐵站 -> 寶豐路 / 茵怡花園 -> 寶康路先上山),都可以 serve 到大部份既居民 ...
 樓主| Jak 發表於 2006-6-10 13:04 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-9 07:32 發表

除非大塞車,否則由寶林出發行隧道一定比行寶林路快。

而時間上,694由將軍澳道/秀茂坪道口去到寶仁樓站約6分鐘,
如果行寶林路,大約只能到馬游塘。

假設你既假設係成立,甘由馬游塘落寶達都係1-2分,到將軍澳道都係4-5分鐘 je,繁時就冇得計 la .. 因為兩邊都有機會塞車
 樓主| Jak 發表於 2006-6-10 13:07 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-9 19:43 發表

咁又未必喎,話晒694係去到山腳先屈返轉頭入隧道
保守估計架694入到隧道口果陣,架車已經過晒康盛去緊馬遊塘
所以行車時間既增加唔會太多

但係個人都唔太建議694改上山,係搵都搵796B啦

如果用 50xx ,可以上緊去馬遊塘 ,如果用 10xx / 3a黨,可能係寶達停緊站 tim lu ... 最衰係山路只可以行 50,如果唔係上山可以快一 d
~誰@359~ 發表於 2006-6-10 13:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Jak 於 2006-6-10 13:04 發表

假設你既假設係成立,甘由馬游塘落寶達都係1-2分,到將軍澳道都係4-5分鐘 je,繁時就冇得計 la .. 因為兩邊都有機會塞車

寶達落去將軍澳道唔洗四五分鐘咁耐…
字大只顯得人自大
 樓主| Jak 發表於 2006-6-11 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-10 13:08 發表

寶達落去將軍澳道唔洗四五分鐘咁耐…

甘咪係 .. 所以 694 上山最多都係得失將南客 JE ...最大客源藍田同寶琳應該影響不大 ....
KY9143 發表於 2006-6-11 18:31 | 顯示全部樓層

694..其實唔改好過改...
就算要改,
都係改下點樣由將南落坑口...
Beautiful Fighters
gn3509 發表於 2006-6-11 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-6-11 18:31 發表
就算要改,

咁搞法咪即係變做N691東區日間版...
今期流行:690是原罪
~誰@359~ 發表於 2006-6-11 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-6-11 18:31 發表
就算要改,

根本694定線就係定得騎呢
將南出泥經過隧道公路口又唔入,走左去寶林
去到翠林山腳又唔上山,走去屈返轉頭入隧道,真係…
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-6-11 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Jak 於 2006-6-11 17:59 發表

甘咪係 .. 所以 694 上山最多都係得失將南客 JE ...最大客源藍田同寶琳應該影響不大 ....

寶琳和將南因694改路而增加的時間是一樣的,得失將南客的時候同樣會得失寶琳客