hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 隧巴 694 改上山方案
開啟左側

隧巴 694 改上山方案

fleetline 發表於 2006-6-19 22:01 | 顯示全部樓層

原帖由 Jak 於 2006-6-19 21:06 發表

另一個原因係即使 98c 行隧道都比 mtr 慢 ... 98s 就算行將隧都成 30 分鐘 ... 而 98d 唔塞紅磡可以 15 分鐘出佐敦 ... mtr 又轉車、又耐 ... 所以唔單只上山唔上山,仲有競爭力問題

講到競爭力,地鐵都冇可能30分鐘由寶林去旺角,加上地鐵要轉車,
競爭力絕對不是問題。
再睇下796c,調景嶺坐地鐵唔駛轉車,但都有大把人走去坐796c,
可以睇得出將軍澳去旺角區的特快巴士服務是有一個幾大的需求。

當然,講到尾都冇理由要自己方便就要犧牲其他人,但98C分拆是
可以是用現有資源之下做出更佳班次既最好方法,如果分拆成功,
仲可以解決到寶達上唔到車的問題,最終得到的是三贏局面。
~誰@359~ 發表於 2006-6-19 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-19 21:34 發表

咁就簡單啦,98A分拆翠林就有總站車坐啦

98C山下唔多客? 我怕98C唔落山會做唔住。

另外,98C分拆是用現有資源之下做出更佳班次
既最好方法,因為兩條線行車時間都小左,班次
自然唔會一開二吧!

你都認為站吸引重要呢,如果98C分拆,翠林居民
就有總站車坐,開車時間更易掌握,除時連等車時間
都小左。

但係坑口就唔會再有車上到寶達,呢個就係點解98A分拆都仲要落坑口
令到行車時間唔可以縮短兼要搵多D車返泥既原因

唔見得而家98S做20-25分鐘一班做得住

原帖由 fleetline 於 2006-6-3 12:46 發表
如果由寶林開的E22B比E22A要更多時間,E22B用車數量冇可能比E22A小,
咁怎有可能用13架車去維持30分鐘一班呢?
如果由坑口開的98S比98C要一樣時間,98S用車數量冇可能比98C小,
咁怎有可能用17架車去維持8分鐘一班呢?

98S由坑口入清水灣半島既時間足以令到佢同98C相比既時間優勢消失得無影無蹤
加埋98C既縮短,98S用既時間肯定會比98C多,但係現時98C全線只有17架車
17架車係完全唔足夠兩條路線用,就算98S全日20分鐘一班用7架車都要另外搵車
而98C要縮都只係去到寶林,因為:
1.翠林冇坑
2.98C上翠林令現時o係寶林北路坐車既乘客不便
唔入坑口只可以令佢來回行車時間減少大約15分鐘
98C縮短後來回行車時間係125分鐘,98S就係140分鐘
如果98S要用7架車,咁98C就只可以分到十架車,最密班次係12.5分鐘一班
比現時98C疏左50%,而就算98S開到30分鐘一班,都要用5架車
98C都只係做得到10分鐘一班,但係我好懷疑98S班次咁少,如何吸引乘客專登等佢r
所以預計乘客會係傾向坐返98C,而98S只會見到先上
即係話98S根本冇能力吸引乘客,拆泥都冇用

再者,如果98C分拆會令雙方減少一半班次,即係話98S最密大約都只係有14分鐘
對比起現有98C最密8分鐘加埋98S 20分鐘既班次,坑口所得到既班次會大減
係足夠令98S對98C既時間優勢消失,咁就代表住就算98S分拆
坑口既客都唔會快左,只係將少左既行車時間用左落等車度,都唔會受惠於佢用少左時間出去
但係98C減班後,山上班次大減,但就冇任何方法去補償返用多左既等車時間
而98S全日唯一受惠既就係寶林既客,但係98C同98S並存,唔會吸引到消防局既人走遠D坐98S
證明左會因98S受惠並且選擇佢既只係極少數,呢D客並唔足夠98S全日

結論:1.98S分拆無助吸引坑口乘客,反而趕走埋貪巴士密既人
2.98S吸引到既客實在有限
所以98S根本就係冇需要全日,全日只會浪費資源兼得罪98C既米飯班主
講完,有野要駁就快手啦

字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2006-6-19 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-19 22:01 發表

講到競爭力,地鐵都冇可能30分鐘由寶林去旺角,加上地鐵要轉車,
競爭力絕對不是問題。
再睇下796c,調景嶺坐地鐵唔駛轉車,但都有大把人走去坐796c,
可以睇得出將軍澳去旺角區的特快巴士服務是有一個幾大的需求。

當然,講到尾都冇理由要自己方便就要犧牲其他人,但98C分拆是
可以是用現有資源之下做出更佳班次既最好方法,如果分拆成功,
仲可以解決到寶達上唔到車的問題,最終得到的是三贏局面。

佢都冇講30分鐘去到邊,山上坐98C坐半個鐘畀盡都係到亞皆老街
98S唔上山但係要去遠D,時間唔會差得遠

講到尾都冇理由要自己方便就要犧牲其他人?好
咁點解要為左山下既方便而要犧牲山上人?今次呢單根本唔洗再估估下
98S客量大家有眼睇,你又點解釋自從98S開左
98S一次班都冇加過,但係98C就係不停加班
仲衰到要搵98A柯打,搞到98A自己都唔夠載?
講到尾都冇理由要自己方便就要犧牲其他人喎!
如果98S可以自給自足我真係鬼理佢,但事實話畀我地聽
98S係令到全將軍澳交通亂晒,但係得到既效益奇低
咁已經可以用返你果句「講到尾都冇理由要自己方便就要犧牲其他人」去問返你

而且我好想知道,如果98S全日唔到
但係選擇用296C延長去坑口取代,你會有咩反應
要注意既係296C延長就要加價

字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-6-19 22:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-19 22:02 發表

98S由坑口入清水灣半島既時間足以令到佢同98C相比既時間優勢消失得無影無蹤
加埋98C既縮短,98S用既時間肯定會比98C多,但係現時98C全線只有17架車
17架車係完全唔足夠兩條路線用,就算98S全日20分鐘一班用7架車都要另外搵車
而98C要縮都只係去到寶林,因為:
1.翠林冇坑
2.98C上翠林令現時o係寶林北路坐車既乘客不便
唔入坑口只可以令佢來回行車時間減少大約15分鐘
98C縮短後來回行車時間係125分鐘,98S就係140分鐘
如果98S要用7架車,咁98C就只可以分到十架車,最密班次係12.5分鐘一班
比現時98C疏左50%,而就算98S開到30分鐘一班,都要用5架車
98C都只係做得到10分鐘一班,但係我好懷疑98S班次咁少,如何吸引乘客專登等佢r
所以預計乘客會係傾向坐返98C,而98S只會見到先上
即係話98S根本冇能力吸引乘客,拆泥都冇用

再者,如果98C分拆會令雙方減少一半班次,即係話98S最密大約都只係有14分鐘
對比起現有98C最密8分鐘加埋98S 20分鐘既班次,坑口所得到既班次會大減
係足夠令98S對98C既時間優勢消失,咁就代表住就算98S分拆
坑口既客都唔會快左,只係將少左既行車時間用左落等車度,都唔會受惠於佢用少左時間出去
但係98C減班後,山上班次大減,但就冇任何方法去補償返用多左既等車時間
而98S全日唯一受惠既就係寶林既客,但係98C同98S並存,唔會吸引到消防局既人走遠D坐98S
證明左會因98S受惠並且選擇佢既只係極少數,呢D客並唔足夠98S全日

結論:1.98S分拆無助吸引坑口乘客,反而趕走埋貪巴士密既人
2.98S吸引到既客實在有限
所以98S根本就係冇需要全日,全日只會浪費資源兼得罪98C既米飯班主
講完,有野要駁就快手啦

而家98S既時間係要由坑口北兜去清水灣半島再兜番去坑口,
係清水灣半島做總站就已經可以減番10分鐘啦!

7分鐘由坑口去翠林冇可能做到吧! 而98C縮短到翠林至少可以減
15分鐘行車時間。

即是98C和98S每一轉要110及120分鐘的情況下,甚至只有17架車
的情況下,都可以做到13.5分鐘一班,加上每日大部份時間都有
692支援,實際非繁忙時段大概做到12分鐘一班。

繁忙時間更有其他路線支援,加上踢私牌,實際上98C可以做到
約10分鐘一班。

98C本身都唔夠地鐵密,要密早已唔坐98C。

~誰@359~ 發表於 2006-6-19 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-19 22:50 發表

而家98S既時間係要由坑口北兜去清水灣半島再兜番去坑口,
係清水灣半島做總站就已經可以減番10分鐘啦!

7分鐘由坑口去翠林冇可能做到吧! 而98C縮短到翠林至少可以減
15分鐘行車時間。

即是98C和98S每一轉要110及120分鐘的情況下,甚至只有17架車
的情況下,都可以做到13.5分鐘一班,加上每日大部份時間都有
692支援,實際非繁忙時段大概做到12分鐘一班。
繁忙時間更有其他路線支援,加上踢私牌,實際上98C可以做到
約10分鐘一班。

98C本身都唔夠地鐵密,要密早已唔坐98C。

清水灣半島得個停站彎嫁咋…仲要泊左796S
如果要改,當初98S都會選擇去98S而唔會咁運吉坑口出泥兜個圈

都話左翠林冇坑嚕,仲有消防局班客都要畀返車人地坐
所以98C只可以縮到寶林,寶林去坑口用7分鐘唔過份喎

咁我會建議你去692搶5架車去玩98S,開30分鐘一班囉
再收順少少啦,98C縮到寶林可以用少架車去做返同樣班次
咁可以搶少一架添

咁就可以肯定拆完之後客會更加少囉,因為班次會再疏
d人根本冇意慾上車,咁98S幾快都冇用

字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-6-19 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-19 23:04 發表

清水灣半島得個停站彎嫁咋…仲要泊左796S
如果要改,當初98S都會選擇去98S而唔會咁運吉坑口出泥兜個圈

都話左翠林冇坑嚕,仲有消防局班客都要畀返車人地坐
所以98C只可以縮到寶林,寶林去坑口用7分鐘唔過 ...

清水灣半島個停站彎拉長都冇乜問題吧!

翠林有一條孖坑一條單坑,放三條線又有乜問題?

消防局班客行過寶豐路實際唔遠,行過去問題不大

甚至要搶都98A先啦,與其比人搶慣,98A搶2架,98C搶5架,692搶3架,
夠開12分鐘一班。

疏多幾分鐘,但快十幾分鐘,怎會更小人搭?
如果我要密既班次,早就走去坐地鐵

fleetline 發表於 2006-6-19 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-19 22:08 發表

佢都冇講30分鐘去到邊,山上坐98C坐半個鐘畀盡都係到亞皆老街
98S唔上山但係要去遠D,時間唔會差得遠

講到尾都冇理由要自己方便就要犧牲其他人?好
咁點解要為左山下既方便而要犧牲山上人?今次呢單根本唔 ...

用番296C的時間去講,30分鐘都冇乜可能去唔到旺角,
98S行觀繞,理應比296C更快吧!

98A唔夠載? 你覺得98A唔應該柯打其他線既時候係咪應該連95、95M等柯打都取消?

98S就係可以自給自足,只係九巴冇比機會佢上位。

睇番38,42等例子,296C行多幾公里都唔駛加價
fleetline 發表於 2006-6-19 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-6-19 11:50 發表

正如Jak兄所言,
98D單靠山下人已可以support到,
並無上山既需要,
加上98D咁受歡迎,
就係因為佢快過地鐵,
如果上山只會得不償失。

但694就唔同,
單靠山下人客又唔靠,
鐵路又平過佢又快過佢,
...

問題係上完山之後隨時連山下客都走埋,山上又冇乜客量保證可言,
恐怕694上山都係得不償失。
dennislokawai 發表於 2006-6-20 10:06 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-19 11:39 PM 發表

問題係上完山之後隨時連山下客都走埋,山上又冇乜客量保證可言,
恐怕694上山都係得不償失。

我都講過山下人如果覺得慢晨咁早走左去搭地鐵咩?
仲邊度得閒等你條又貴又慢又疏既694呀??
山上無嘜客量保證?咪玩啦!
翠林康盛寶達加埋咁多人,
又無地鐵同佢爭,
少人極都有個譜下化?!
youtube.com/c/dennislokawai
~誰@359~ 發表於 2006-6-20 12:34 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-6-19 23:17 發表

清水灣半島個停站彎拉長都冇乜問題吧!

翠林有一條孖坑一條單坑,放三條線又有乜問題?

消防局班客行過寶豐路實際唔遠,行過去問題不大

甚至要搶都98A先啦,與其比人搶慣,98A搶2架,98C搶5架,692搶3架,
夠開12分鐘一班。

疏多幾分鐘,但快十幾分鐘,怎會更小人搭?
如果我要密既班次,早就走去坐地鐵

如果冇記錯,果個停站位已經冇拉長既空間
而就算拉長得到,泊既車亦不能多,加上o係美孚要同98C共用條坑
清水灣半島係唔可以應付到咁多車,除左真係5架車30分鐘,或者7架車20分鐘

95周不時都用晒成條孖坑車嫁喎

原本d人可以一出寶林北路就坐到車
但係你就叫人行遠d去坐一條班次疏d,但係又唔快得好多既線
原帖由 fleetline 於 2006-6-19 22:01 發表
講到尾都冇理由要自己方便就要犧牲其他人

搶慣你就可以繼續?咁得啦,98S根本可以唔洗存在或者加班,因為:
1.山下客已經坐慣慢既98C / 已經慣左每日八班98S
2.山上客已經搭慣8分鐘一班98C
3.寶達客已經慣左上車要企
4.要快要密車既山下客已經慣左坐地鐵

如果真係快到十幾分鐘咁多
點解只有極少數山下客會專登等98S返將軍澳?
如果真係快到咁多,佢地唔上98C等98S先上都唔會慢過98S
但事實?冇乜人會係得登等98S,證明左山下客根本就係見車先上
亦證明左就算有98S,都唔會得登改坐98S
而坐開98C既人亦都唔介意98C慢,That's all

字大只顯得人自大