hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 隧巴 694 改上山方案
開啟左側

隧巴 694 改上山方案

fleetline 發表於 2006-6-21 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-21 11:33 發表

我都知有分別,但係98C要入寶林,296C就係直出
個時間都係有分別嫁啵

唔一定要同98A換車既,總之有金個柯打就可以拜拜

因為翠林頭車開0605係冇可能趕到觀塘既0615頭車

再一次去脫離現實…如果服務幾十 ...

用98A既車,95M又好,果班95M頭車都要由將軍澳私牌出去做,
用番95M自家車隊問題不大。

如果你覺得6萬人用8架車叫做過份,咁用30架車服務3萬人算是甚麼?

如果要公平,將批車以將軍澳區內人口分佈黎分配資源,咁就叫公平啦。
fleetline 發表於 2006-6-21 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-6-21 09:26 發表

只怕改善完遊街情況更為嚴重。

同埋,旺角唔係有quota所限咩?
quota從何而來?

對比93K,甚至95,98S每班車客量都唔會比他們差。

如果要抽資源,98C抽6架93K抽4架,有何困難呢?
~誰@359~ 發表於 2006-6-21 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-21 22:57 發表

對比93K,甚至95,98S每班車客量都唔會比他們差。

如果要抽資源,98C抽6架93K抽4架,有何困難呢?

有困難…因為你影響埋土瓜灣既客,比起98C / 98S呢Pair更唔關事
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2006-6-21 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-6-21 22:51 發表

用98A既車,95M又好,果班95M頭車都要由將軍澳私牌出去做,
用番95M自家車隊問題不大。

如果你覺得6萬人用8架車叫做過份,咁用30架車服務3萬人算是甚麼?

如果要公平,將批車以將軍澳區內人口分佈黎分配資源,咁就叫公平啦。

所以呢點我都唔係太明,點解要佢做足轉半都唔搵返自己車行返翠林既班次

你又再次屈少D車服務既人口數目,30架車入面
98A根本唔只三萬,就算唔計寶達,單睇將軍澳都有幾十萬人
93A除左你口中既三萬,仲有寶林果幾萬、寶達同曉光街果班都冇計
95M你就成條秀茂坪道同協和街,仲有寶達冇計
嘩,不如你講晒佢佢啦好嗎

好呀!我拍爛手掌呀
一條地鐵分落山下,98D同296D即刻摺得
山上冇地鐵呀?咁98D、297全部上晒山啦好唔好
不過一定冇可能,根本所謂資源不平均既問題
都係源於尚德,九記唔要o係尚德插旗、唔要果三條只做六萬人既線
坑口同寶林既客根本唔會咁介意
亦都唔會構成嚴重既資源不均
再者,將尚德堆線拉去坑口已經有好多人提出過,但係d人點睇呢?
不妨問下你自己,o係話人地太多資源既同時
自己肯唔肯同人地分身家,將296A同296C拉長去坑口啦
既然你自己都唔會肯(呢個係o係隔離板睇到既事實),你又如何說服山上客肯分車畀98S呀?
唔好以為尚德296系既存在係必然先得嫁
如果將南堆線唔招標,九記鬼肯同尚德插定旗兼開咁多線

字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-6-21 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-21 23:20 發表

所以呢點我都唔係太明,點解要佢做足轉半都唔搵返自己車行返翠林既班次

你又再次屈少D車服務既人口數目,30架車入面
98A根本唔只三萬,就算唔計寶達,單睇將軍澳都有幾十萬人
93A除左你口中既三萬,仲有寶 ...

唔係話屈,既然你覺得坑口和寶林都應該有自己的資源,
咁他們用自己的資源去提升自己的服務又有問題?

如果296A/C等線拉長到坑口,就要加番一定數目的車輛,
到時唔見得對98A/C有幾著數
fleetline 發表於 2006-6-21 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-21 23:12 發表

有困難…因為你影響埋土瓜灣既客,比起98C / 98S呢Pair更唔關事

問題只不過是條93K駛唔駛開咁密

實際上而家93K大部份時間班次都是10分鐘以上一班車,
cut走93K四架車,平均班次都只是約12-13分鐘一班,
是否真的十分過份呢?
~誰@359~ 發表於 2006-6-22 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-6-21 23:51 發表

唔係話屈,既然你覺得坑口和寶林都應該有自己的資源,
咁他們用自己的資源去提升自己的服務又有問題?

如果296A/C等線拉長到坑口,就要加番一定數目的車輛,
到時唔見得對98A/C有幾著數

問題係果d資源根本就唔係單單屬於山下區嘛

又未必喎,反正而家296A既班次都係過密
可以兩三架296A走左先至有一架98A返泥
最多就加埋尚德特車,至於296C啦喎…
98C縮到去寶林,豪架車畀296C都冇問題
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2006-6-22 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-21 23:59 發表

問題只不過是條93K駛唔駛開咁密

實際上而家93K大部份時間班次都是10分鐘以上一班車,
cut走93K四架車,平均班次都只是約12-13分鐘一班,
是否真的十分過份呢?

錯啦…93K全線十七架車
但係非繁時只係有十一二架車行緊
佢一轉150分鐘,少四架即係最多得返八架
班次會係近20分鐘一班
而且佢朝早繁忙時間係要私牌D車返寶林先做到7-8分鐘一班

同埋你話o係98C抽六架,即係98C得返十一架車
係唔可以接受,如果要抽車,麻煩問296C、692拎

字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-6-22 07:33 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-22 00:00 發表

問題係果d資源根本就唔係單單屬於山下區嘛

又未必喎,反正而家296A既班次都係過密
可以兩三架296A走左先至有一架98A返泥
最多就加埋尚德特車,至於296C啦喎…
98C縮到去寶林,豪架車畀296C都冇問題

咁請你唔好避開山上用左30架車出觀塘的事實吧!

依人口分佈,如果將坑口拆出來,佢地應該可以從
98A和98C身上各抽5架車走
fleetline 發表於 2006-6-22 08:05 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-22 00:01 發表

錯啦…93K全線十七架車
但係非繁時只係有十一二架車行緊
佢一轉150分鐘,少四架即係最多得返八架
班次會係近20分鐘一班
而且佢朝早繁忙時間係要私牌D車返寶林先做到7-8分鐘一班

同埋你話o係98C抽六架,即 ...

93K只有早上繁忙時段的車源較為緊張。
早上繁忙時間可用N121,N691等線攝車,
班次不會變得太差。

又冇人話過要93K非繁忙時間減班,既然
93K非繁忙時間只用約12架車,剩下的車
可以行98S。

98C縮短,客量小了一半,抽六架都叫不能接受,
難道客冇小過,抽1/3的車隊才可以接受