hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40A,234D開辦消息(4/12起)
開啟左側

[路線消息] 九巴40A,234D開辦消息(4/12起)

ATENU364TC196 發表於 2017-10-14 22:08 | 顯示全部樓層

Haydn 發表於 2017-10-14 21:34
下繁238X好多時去到美孚都企人甚至頂閘,美孚條隊又唔係短,就算唔係嚴重脫班,38A都救到238X留後既美孚 ...

238X都只不過係頂閘,42A,44(以44為甚)經常去到留後呢個地步,連一部短棍都冇!青衣真係好恰啲
238X 發表於 2017-10-14 22:08 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2017-10-14 22:08
238X都只不過係頂閘,42A,44(以44為甚)經常去到留後呢個地步,連一部短棍都冇!青衣真係好恰啲
...

無短棍?43C 叫咩?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ATENU364TC196 發表於 2017-10-14 22:10 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-10-14 22:08
無短棍?43C 叫咩?

咪講咗話留後情況以44為甚囉!42A都唔係好得好多
238X 發表於 2017-10-14 22:12 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2017-10-14 22:10
咪講咗話留後情況以44為甚囉!42A都唔係好得好多

旺角開嘅車做短棍最多係深水埗開,44 咁搞法未必幫到好多,隨時搞到旺角太子甩班攬炒
ATENU364TC196 發表於 2017-10-14 22:18 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-10-14 22:12
旺角開嘅車做短棍最多係深水埗開,44 咁搞法未必幫到好多,隨時搞到旺角太子甩班攬炒
...

不如直接抽一班半班60X,柯打44,238X啊!反正60X都唔知開到咁密做乜嘢(不喜勿插)講返44

44下繁經常受旺角一帶塞車影響,可以將其中一兩個班次改由塘尾道起載

238X 發表於 2017-10-14 22:23 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2017-10-14 22:18
不如直接抽一班半班60X,柯打44,238X啊!反正60X都唔知開到咁密做乜嘢(不喜勿插)講返44

44下繁經常受 ...

其實我係諗緊搬旺角警署,將嗰塊地整番個超級巴總,
全部唔需要落到佐敦嘅車 (如 33A、44) 趕得幾多得幾多,
費事佢哋再喺旺角道同亞皆老街上天無路入地無門;
然後慳番出嚟嘅車用嚟加西廊線 (如 63X) 嘅班

P.S. 應該搵條密車啲嘅線取代 63X 做美孚飛橋駁腳
(本來 60X 都好,但安友無車出西九都係問題;
42A 有 43C 補位,應屬首選)
s3n370 發表於 2017-10-14 23:25 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2017-10-13 10:25
荃景圍班區佬就算吧啦,咁多年黎有咩建樹?
一條 934A 都講左 n 年,但係本身 30、30X、39A,甚至 NR30  ...

現實D啦,荃景圍計埋山下荃中、荃景、翠豐、荃德等,都唔夠一個西約多人

架巴士經愉城入西約,就可以掃埋山下0既屋苑,就只係做唔到荃威花園
上荃威,就成個西約都做唔到,翠豐、荃德果面亦只做到單邊
九巴唔整D大涌道直入西約線咪算偷笑...
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
leo_ku 發表於 2017-10-14 23:27 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-10-14 23:36 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-14 23:27
38A 客量低呢個point 一早rpp 講左, 我只是覆述出來啫。咩叫唔尊重?
香港地得一條38A 在朝早7、8點排長 ...

但你似乎相當無條件支持九巴的方案

錯喺邊已經好清楚,就係只開一班的 38B 並沒有善用 38A 「釋放」出來的資源,幫唔到 49X (講多次,係方向問題,而家幫到 49X 嗰條線叫 240X)、亦幫唔到其他線,根本係借口陰乾。

無論併入 240X 定係 42C、要俾沙田 / 觀塘價出葵興,都好過連架車都無埋,【可再填寫助語詞,今次有複數賓語】,何況咁做只係單向,返海濱用分段收費已可解決

我立場好簡單,呢段客九巴唔做,
無人做亦似乎無其他人做到 (404M 無咁多車玩延長),
唔該九巴一係拉條新線入嚟全盤取代
(反正個議員都唔【可選填助語詞】care,當初我去嘈,
 佢當我低能仔咁嘅款,話咩「巴士公司會唔會聽你意見我都唔擔保」),
一係乜都唔好搞,否則對九巴自己亦無益處
AVD1 發表於 2017-10-15 13:25 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-10-14 23:25
現實D啦,荃景圍計埋山下荃中、荃景、翠豐、荃德等,都唔夠一個西約多人

架巴士經愉城入西約,就可以掃 ...

你講完之後我都幾有興趣想知究竟西約同埋荃景圍究竟有幾多人口,咁所以我就去左人口普查個到睇過下。
2016 年嘅資料:

荃威花園:9613
荃灣中心:10742
荃景花園:7734
愉景新城:8893
荃德花園:2661
翠豐臺: 3536

合計:43179 - 千里台、家興大廈、錦豐園冇資料提供。

麗城花園:18745
灣景花園:3947

合計:22692 - 韻濤居、翠濤閣、蔚景花園冇資料提供

我當翠豐臺同埋荃德花園都撥埋落去西約計,即荃景圍 36982 及西約 28889。
但係如果以整個柴灣角去計,即人口普查小規劃統計區 (323),人口達 80873 人。

雖然我都知人口唔代表咩野,只不過你話唔夠西約多人我先去考證一下而已。
LJ7006 = MF5119 = AVD1