hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40A,234D開辦消息(4/12起)
開啟左側

[路線消息] 九巴40A,234D開辦消息(4/12起)

238X 發表於 2017-10-15 15:15 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2017-10-15 13:25
你講完之後我都幾有興趣想知究竟西約同埋荃景圍究竟有幾多人口,咁所以我就去左人口普查個到睇過下。
201 ...

但如果以巴士服務區而言,荃德翠豐好明顯係由灣景線去做 (荃威開啲線,出市區啲站唔近翠豐臺),甚至連愉城都 cover 到,咁樣條數就變成:
荃威車佔優 = 9613 + 10742 + 7734 = 28089
灣景車佔優 = 2661 + 3536 + 18745 + 3947 = 28889
愉城 8893

我未計柴灣角工業區,不過佢哋應該係同愉城同一類

照咁計法,再加埋灣景車唔使上落山,條數真係未必對荃威有利
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
天空之神 發表於 2017-10-16 00:36 來自手機 | 顯示全部樓層

其實 38A 38B 果度,要條 38A 直接改入沙田合併埋 240X 好過啦反正抽開 86 車就直頭做埋佢,最大問題係唔夠車要做 30 分一班

海濱 來往葵涌道可以用雙向分段 落地車站拍卡解決
加埋青沙後去海濱花園就救到 238X 長沙灣往返海濱問題,
原有 86 ,49x 轉車出葵涌又可以快左

不過呢個Topic 好似講緊 40A 234D ,另文討論啦
ricky 發表於 2017-10-17 10:00 | 顯示全部樓層
你講完之後我都幾有興趣想知究竟西約同埋荃景圍究竟有幾多人口,咁所以我就去左人口普查個到睇過下。
201 ...

講人口似乎係你啱,但問題係荃威吊腳,係條死路,位置比麗城灣景差。假如巴士由麗城灣景開出,可以做埋荃德錦豐園翠豐臺同柴灣角工廠,相反由荃威開出就做唔到呢啲客。
前荃葵青區居民
S3V1742C 發表於 2017-10-18 20:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2017-10-18 21:40 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2017-10-18 20:51
238X非繁吉車遊街 浪費資源
見到海濱238X脫班 真心笑出黎 你都有今日

人地出面啲路線要做幾個區先至夠客
238X呢啲村巴式路線邊度有可能做得掂

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
S3V1742C + 10 英雄所見略同

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
S3V1742C 發表於 2017-10-18 22:26 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3V1742C 發表於 2017-10-18 22:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2017-10-18 22:42 | 顯示全部樓層
201 ...

講人口的確係小弟錯

但愉城明顯係中立區,荃威同西約路線對愉城無分別

荃景荃中雖然係搭荃威車近D。
但西約線車站都唔係遠好多,大把人行落山搭西約甚至屯元天路線
調番轉,荃威路線唔係西約區合理步行範圍
翠豐荃德亦只做到單邊

呢區唔係無公交做到西約客,不過唔係九記,
而係綠小95A,間唔中有人迴旋處偷雞/安育路底落車行入西約
可惜都只係做到單邊...

更要命係,愉城<->荃灣站天橋,落腳點响正荃景隔離
再加上兩蚊機,直接行去搭鐵係有吸引力
响體育館上扶手電梯0既人,都有一班行去拍咭

相反,西約行去荃灣同西站都遠同少人好多,
巴士競爭力大好多
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
gu9434@24 發表於 2017-10-18 22:48 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2017-10-18 22:26
牙伯 幾十歲人 做人唔好甘多幻想搬旺角警署 以為自己老幾最需要縮果條線叫238X 縮去美孚加轉乘就夠唔好去 ...

先唔談海濱版友搞果個旺角警署重建
但你又好人好多咩??

238X縮到美孚都講得出...

五十步笑百步既最佳實證
gu9434@24 發表於 2017-10-18 22:56 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2017-10-18 22:32
所以咪應該要比238X全日兜埋楊屋道同大窩口而唔係再比佢地有其他區直線服務 呢區居民得一想二
比佢地有38 ...
比佢地有38B仲唔夠 又要想有40A

利申:我唔太覺得海濱區需要一條[限時限刻]既青沙線

一堆完全沒理據既指控....
什麼海濱區居民得一想二.. 又話要40A 睇左8頁都唔見..

你憎佢係一件事..但搵堆沒實證既理由 只顯得你低莊

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +13 收起 理由
JH_LE4612 + 1 + 3 英雄所見略同
238X + 1 + 10 多謝主持公道

查看全部評分