hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B1收車搞到頂閘,我上唔到車趕高鐵
開啟左側

[經歷分享/報告] B1收車搞到頂閘,我上唔到車趕高鐵

FBI2 發表於 2017-10-22 21:55 | 顯示全部樓層

我除左笑你抵死,真係諗唔到有乜野可以同情你.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
PKD32 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

FBI2 發表於 2017-10-22 21:56 | 顯示全部樓層
我除左笑你抵死,真係諗唔到有乜野可以同情你. 第一,福田係有動臥去北京西,第二,買即班動臥係好難買飛,因為易FULL,第三,趕高鐵冇理由仲搭巴士去關口.
cky 發表於 2017-10-22 21:59 | 顯示全部樓層

元朗站上車經常都要企呀
形點 I 邊會上到車呀?

再者, 灣仔峽去福田呢個組合都幾特別
如果係預咗今日要坐高鐵
就不如忍痛棄權今朝的比賽啦
自己攞嚟辛苦
新巴15 --> 城巴969 --> 龍運A36 --> 九巴B1一程車坐咗四間唔同的巴士公司
咁坐法擺明係遊巴河多過趕時間

15 落到港華過天橋行番落灣仔道有車海 101/111 都唔識坐
只係諗住 109/113 (定特登?)
又唔肯行多幾步路
再者紅隧最多係塞慢車
半個鐘都俾你過到去

不過轉火車
到時又瀨落到月台啱啱走咗班落馬州車
要等成十幾分鐘
之後潛台詞就係呢個時間夠我搭 XXX 轉 XXX

莫非咪想話自己呢個方法係最醒最快又唔駛點行路?

之不過樓主咁唔鐘意行
轉乘都要搵同站位的車
落馬州行去福田咁長又會行得到既?

樓主| miklcct 發表於 2017-10-22 22:01 | 顯示全部樓層

回#4:搭109火車,金鐘全鐵,968 B1三個方法正常無塞車無收車時間相若,咁我fall back價錢做選擇

回#5:我搭15,要金鐘先轉到673,重要碌到天后先高速

回#6:西隧3號大欖唔會塞車,紅隧會塞所以避咗

回#7:我喺形點I點搭到75小巴?

回#8:今日係星期日,無繁忙時間
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2017-10-22 22:04 | 顯示全部樓層
回10:我計咗正常情況全部時間相若,咁先搭B1

回12:所有動臥都係深圳北開,共4班19:40至19:55開出,19:55班車無位,但其餘三班都好多剩。
進智公交
joeli16 發表於 2017-10-22 22:05 來自手機 | 顯示全部樓層

咁既情况緊係飛的去落馬州,又要趕高鐵又要轉車慳錢,搭B1咁多班上唔到都唔醒水死等,趕唔上自己攞黎
FBI2 發表於 2017-10-22 22:11 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-10-22 22:01
回#4:搭109火車,金鐘全鐵,968 B1三個方法正常無塞車無收車時間相若,咁我fall back價錢做選擇

回#5:我 ...

星期日港島過海返九龍已經係比較唔塞車,樓主唔坐紅隧車去紅火轉東鐵,而走去坐968,絕對是活該.

另外,坐唔到動臥都唔怕,因為深圳再夜D係有飛機直航北京,而且機票價錢隨時比坐動臥便宜.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
cky 發表於 2017-10-22 22:14 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-10-22 22:11
星期日港島過海返九龍已經係比較唔塞車,樓主唔坐紅隧車去紅火轉東鐵,而走去坐968,絕對是活該.

另外,坐唔 ...

http://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/lmc_21stations.html

叉開少少講
亞樓主如果坐 15B 晌維園泳池落, 天后轉地鐵去落馬州有半價添呀
不過呢啲咁保鐵的方法
佢應該唔肯考慮吧 ;P;P;P;P;P
szeto993 發表於 2017-10-22 22:15 | 顯示全部樓層
joeli16 發表於 2017-10-22 22:05
咁既情况緊係飛的去落馬州,又要趕高鐵又要轉車慳錢,搭B1咁多班上唔到都唔醒水死等,趕唔上自己攞黎 ...

以基層市民自居嘅樓主邊捨得坐的士
3ASV356 發表於 2017-10-22 22:16 | 顯示全部樓層

係又瀨唔係又瀨~
你唔瀨之前n個事件引致沙中綫延遲通車???~