hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B1收車搞到頂閘,我上唔到車趕高鐵
開啟左側

[經歷分享/報告] B1收車搞到頂閘,我上唔到車趕高鐵

HN745 發表於 2017-10-23 01:07 | 顯示全部樓層

自己攞黎衰 怪得邊個?

又要平 又要搭貴車
一有事即刻上黎嗌生嗌死
咩logic黎?

認真 樓主真係咩都唔好搭啦
搭咩都投訴 唔攰架咩?
leungky0528 發表於 2017-10-23 01:10 來自手機 | 顯示全部樓層
又係樓主,第幾次針九巴啊?今次識針一條路線講真係叻叻,但若然你真心唔知全程坐鐵係大部分香港人嘅選擇,咁你都只係個叻叻豬。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
HB00610 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

YoungMan 發表於 2017-10-23 01:18 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2017-10-22 21:06
香港人幾時變到咁野蠻?

去得地獄鬼國多就會
DM3822 發表於 2017-10-23 02:05 來自手機 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2017-10-23 00:25
人地最後係坐 969 轉 A36
新城龍九坐齊晒
單單咁嘅組合

根本想B1有位坐既,
應該係坐969入埋天水圍,響天水圍轉B1
但大家留意既係,
樓主搭車從來只會尾站上,
佢對巴士既要求係的士既走線,巴士既價錢!
同埋一樣野,如果我真係趕時間既,
時間就係金錢,我會不惜一切的士都坐埋去追時間,
不過樓主呢樣野唔會明白,
佢永遠都係最後一刻先起程既人!
Neutroginger 發表於 2017-10-23 02:16 | 顯示全部樓層
樓主不如叫D 係車上既中國人落車, 比個位你趕高鐵算啦.....

既然趕時間得咁緊要, 直情出左大欖就搭的士啦
唔怕冇車架, apps call 車都得架, 有85 折架

趕時間仲去搭巴士
lwb701 發表於 2017-10-23 02:33 來自手機 | 顯示全部樓層
趕時間仲坐巴士,真係要學羅蘭姐腔調講句「你死你賤」
 樓主| miklcct 發表於 2017-10-23 03:11 | 顯示全部樓層

EH2674 發表於 2017-10-22 23:30
109+MTR(金鐘)
$5.7+$41.6=47.3
109+MTR(紅磡)

你計漏咗A36轉B1嘅$6優惠
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2017-10-23 03:16 | 顯示全部樓層
lokwah2a 發表於 2017-10-22 23:30
飛北京的機票只是千多元而已
酒店一晚最平200有找
咁辛苦趕去深圳北做乜呢

我睇過起碼要千五文港紙,同埋尾班機好似夜晚九點幾起飛,至少1小時check in一樣難趕到。星期一朝機重貴,要千六以上。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2017-10-23 03:20 | 顯示全部樓層
順利村 發表於 2017-10-22 23:53
樓主真係同On豆先生無分別
仲野蠻過鄰國人
我當你交通暢通

15行灣南,唔係灣北。另外,我上次幾日前搭B1返元朗(15點左右)好空,點知尋日會爆成咁,口岸打晒蛇餅。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2017-10-23 03:29 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-10-22 23:54
同意。一早知去北京咁遠,
點解唔用一樣可以晨早訂定飛嘅方法。
重點係有乜叉池,唔似灣仔上深圳北果程,

今次北京個賽會喺報到前5日先出通告,重要食正星期一朝早呢啲business travel高峰期,香港北京機票來回已經升價到2500以上,我回程又唔飛得深圳,會趕唔切深圳灣閂閘返洪水橋屋企。結果買咗飛香港單程機票,$972。
進智公交