hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港巴士公司什麼時候開通微信支付/支付寶? ...
開啟左側

香港巴士公司什麼時候開通微信支付/支付寶?

PB602 發表於 2017-10-31 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

特區官員說得對,八達通是香港電子支付系統落後的根源。到了2017年的今天,坐巴士竟然不能用手機付車費,還要用二十年前的古老科技RFID咭?

如果香港要避免被邊緣化的話,各巴士公司必須盡快安裝微信支付或支付寶終端機,政府也要監督巴士公司採納這兩種支付系列。

評分

參與人數 4aPower +1 HugeC +31 收起 理由
beaconlim + 10 本土港獨反華賤畜盲反大陸係咁架啦!如果係.
qazwsaedx + 8 給你一個嬲
DIH + 3 萬聖節嚇鬼
tridents + 1 + 10 曲到呢

查看全部評分

Lelouch 發表於 2017-10-31 00:19 | 顯示全部樓層
點解唔係裝apple pay/android pay/contactless?
同世界接軌應該係同佢地喎
ate214 發表於 2017-10-31 00:28 | 顯示全部樓層
問題只會由上車捽手袋變成盲掃QR code
而且掃唔到又要重新拎銀包,上車時間又耐左

更何況點解要用個其他國家一句唔中意就cut停你呢中完全無保障既野
Gary_B 發表於 2017-10-31 00:38 | 顯示全部樓層

# 曲線真係要講明
dogdog002 發表於 2017-10-31 00:55 | 顯示全部樓層
九巴月票好似想用TnG搞
SPkent 發表於 2017-10-31 02:00 | 顯示全部樓層
曲: 手機付款? easy喇, 有部分電訊商嘅SIM卡內置咗八達通, 套落有NFC功能嘅手機度, 增值後咪可以用囉
lwb701 發表於 2017-10-31 02:27 來自手機 | 顯示全部樓層

八達通唔洗一秒唔洗望都得,QR code可唔可以?
Choi 發表於 2017-10-31 02:34 來自手機 | 顯示全部樓層
你呢個帖係咪收咗50 cents?
lsc04d11 發表於 2017-10-31 06:03 | 顯示全部樓層
TNG之前有篇專訪,講同某巴士公司合作緊啦(其實都知係九巴啦),但巴士做呢D俾錢真係……唔好搞咁多喇。除非有個更好的付款方法。(例如O係巴士站已嘟好QR Code,上車show個准許證,不過巴士站排哂隊又嘟唔到……)

其實我都諗緊,就算用TNG搞月票會點樣實行呢。好似港鐵巴士用全日票咁哂一哂?但又要計次數,但真係嘟QR Code得黎,唔會快囉。唔係部部手機個自動對焦都咁快手家嘛
ctb234 發表於 2017-10-31 09:00 | 顯示全部樓層

點解我要將自己戶口D錢存入一個唔識嘅人戶口?再由呢個唔識嘅人戶口入面攞原本屬於我嘅錢幫我俾錢?
諗起都覺得戇居!
而且仲有大量個人資料唔知去左邊.

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +15 收起 理由
ATSE40 + 1 + 10 英雄所見略同
YoungMan + 1 + 5 精闢見解
leochill + 1 英雄所見略同

查看全部評分