hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴293S開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴293S開辦消息

kc_loo 發表於 2017-12-7 15:25 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-12-7 14:28
小弟坐過咁多次紅跑次次有山上客都一定係行山入
只有一次行隧道入...
因為落客站係: 景林(屏障)-->新都城 ...

咁我真係好彩過你, 我大約一半左右
唔怪得知你條路咁行, 我比較少見, 因為我一定坑口, 有坑口正常應該上山先會比較順路
JX9097 發表於 2017-12-7 15:50 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2017-12-7 15:25
咁我真係好彩過你, 我大約一半左右
唔怪得知你條路咁行, 我比較少見, 因為我一定坑口, 有坑口正常應該上山 ...

因為小弟住景林邨尾
坐紅跑就係貪喺正屏障落
唔使好似N293咁喺欣明苑行番去
(由欣明苑落車後都要行成7/8分鐘返去)

但若果紅跑行山入的話
就只可以喺警署迴旋處落車
再加上要等齊人開車
其實唔快得過N293幾多
pccpkl 發表於 2017-12-7 16:39 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2017-12-7 02:40
日間版去美孚既293S咪即係98C

你睇真d個站位
如果拉去美孚或者尖沙咀
應該值唔止$10.5

不過旺角止步真心浪費
因為定線比98C更優質
fleetline 發表於 2017-12-7 18:08 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-12-6 23:35
都係收咁多錢,
全車去康盛花園,司機肯定開心過全車去日出康城,一來一回車程慳返接近半個鐘唔係講笑。

睇番google map, 由旺角出發直去康城時間比直去康盛還要短, 你點計出一來一回車程慳返接近半個鐘?
的士點行冇特定答案, 佢都係睇情況去定, 如果又有山上又有康城客, 基本上係逼住行山.

其實行山路入隧道出同行隧道入山路出都係一個圈, 我都唔明點解行山路會順路D?

儲錢
fleetline 發表於 2017-12-7 18:16 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-12-7 01:38
為咗坑口5分鐘見到九龍,
令到康盛本身10分鐘見到九龍要加時到雙倍,
真心正

睇#108回覆, 你就會明白點解我想咁做

而家293S比人感覺只是N293特車, 完全吸引唔到新客,
堆客基本上見車就上, N293又唔係唔夠載,
點解唔去諗下點去搵客?

儲錢
3AV53 發表於 2017-12-7 20:06 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2017-12-7 18:16
睇#108回覆, 你就會明白點解我想咁做

而家293S比人感覺只是N293特車, 完全吸引唔到新客,

N41X,271S,N287,293S本來既定位就係常規N線既特車

N41X唔會為吸新客而行北橋落兜番轉頭去青衣南
271S唔會為吸新客而行元善路兜番轉頭去大埔墟
N287唔會為吸新客而飛走亞公角,反而馬鞍山段比N281仲要兜少少
咁點解293S要為"新客"而逆走?
真係要搵新客既,响九龍段入手拉去尖咀又好,拉去荃灣又好,點都實際過郁新界段。
3AV53 發表於 2017-12-7 20:29 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2017-12-7 18:08
睇番google map, 由旺角出發直去康城時間比直去康盛還要短, 你點計出一來一回車程慳返接近半個鐘?
的士點 ...

GOOGLE MAP係用安全車速黎計行車時間,
不過泥鯭的超晒速,睇GOOGLE MAP個時間冇意思,睇距離反而更加實際。
fleetline 發表於 2017-12-7 21:05 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2017-12-7 20:06
N41X,271S,N287,293S本來既定位就係常規N線既特車

N41X唔會為吸新客而行北橋落兜番轉頭去青衣南

咁N41X會唔會做埋荔景
而家293S就好似N41X做埋荔景一樣, 變得冇晒吸引力.

儲錢
fleetline 發表於 2017-12-7 21:07 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2017-12-7 20:29
GOOGLE MAP係用安全車速黎計行車時間,
不過泥鯭的超晒速,睇GOOGLE MAP個時間冇意思,睇距離反而更加實 ...

泥鯭的去康盛超晒速, 去康城就只會安全駕駛?
距離可以參考, 不過一個山路一個公路速度冇可能一樣吧.

儲錢
3AV53 發表於 2017-12-8 01:43 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2017-12-7 21:05
咁N41X會唔會做埋荔景
而家293S就好似N41X做埋荔景一樣, 變得冇晒吸引力.

比喻錯誤,而家你就等於青衣北客話N41X兜晒成個青衣南,對青衣北冇吸引力,所以應該行北橋一樣。