hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴293S開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴293S開辦消息

kc_loo 發表於 2017-12-5 23:34 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-12-5 22:52
又確實有好多人接受到 290,接受唔到 290A,
亦有好多人連 296D 都接受唔到,一定要搭地鐵。

唔係話有定無, 而係有幾多, 幾大比例
同埋出post 都要自己判斷合理性

3ASV174 發表於 2017-12-5 23:41 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2017-12-5 23:34
唔係話有定無, 而係有幾多, 幾大比例
同埋出post 都要自己判斷合理性

你講得好好,出 post 都要自己判斷合理性。
293S 旺角站去到銀澳路都係 30 分鐘,秀暉樓之後 15 分鐘左右已經到銀澳路,就算行隧道,快多 5 分鐘都唔知有無,
咁都接受唔到既,又有幾大比例?因為咁而要 293S 行埋隧道,又有幾合理?

如要討論,請先自貼差餉單一次
3AV53 發表於 2017-12-6 00:15 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2017-12-5 21:08
泥鯭的行車速度, 上落客所用時間同巴士無得比,
不過你講得岩, 不輪司機, 車上其他乘客來講, 其實都真係好 ...

作為司機,唔好話唔行山,直頭最好係同一個區塊添
你估司機想做一個寶林一個坑口一個尚德一個調景嶺再加一個康城,
定做四個寶林一個康盛?

bruceli4u 發表於 2017-12-6 00:19 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2017-12-4 17:28
有冇人知出旺角果2班車要用幾耐到總站?

首日我搭5:00am坑口開出那班293S. 大約5:35am到旺角東站....(不過可能首日加上假日, 全程得2個客, 沿途好多站都飛哂...)
3ASV174 發表於 2017-12-6 00:33 | 顯示全部樓層
bruceli4u 發表於 2017-12-6 00:19
首日我搭5:00am坑口開出那班293S. 大約5:35am到旺角東站....(不過可能首日加上假日, 全程得2個客, 沿途好 ...

其實都差唔多,平時 98C 有客唔塞康盛出旺角都係 25 分鐘左右,坑口上黎加多 18 分鐘,都係 45 分鐘內既事。
293S 清晨出車坑口得半圈但寶林兜o的拉返勻,行 35 分,講真有客一個站頂多都係三幾個,唔飛站都唔會慢得幾多。
如要討論,請先自貼差餉單一次
fleetline 發表於 2017-12-6 06:55 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-12-5 23:41
你講得好好,出 post 都要自己判斷合理性。
293S 旺角站去到銀澳路都係 30 分鐘,秀暉樓之後 15 分鐘左右 ...

N293慢293S都係10分鐘內的事, 聽你見解,其實你應該覺得293S冇需要存在

儲錢
fleetline 發表於 2017-12-6 06:57 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2017-12-5 23:32
的確見過有司機咁行

如果冇康城客, 其實好多司機鐘意咁行.

儲錢
fleetline 發表於 2017-12-6 06:58 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-12-5 22:52
又確實有好多人接受到 290,接受唔到 290A,
亦有好多人連 296D 都接受唔到,一定要搭地鐵。

接受唔到296D既多數係接受唔到佢既班次.
儲錢
JX9097 發表於 2017-12-6 08:51 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2017-12-5 21:08
泥鯭的行車速度, 上落客所用時間同巴士無得比,
不過你講得岩, 不輪司機, 車上其他乘客來講, 其實都真係好 ...

小弟以前成日都會坐旺角紅跑(around 0315-0340)
基本上十次有八次都會中山上(通常係翠林)
最慘試過寶達橋底...ORZ
kc_loo 發表於 2017-12-6 09:02 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-12-6 08:51
小弟以前成日都會坐旺角紅跑(around 0315-0340)
基本上十次有八次都會中山上(通常係翠林)
最慘試過寶達橋 ...

咁我可能真係比較好彩,
其實一有山上客, 司機真係好唔鍾意, 有時個客一落車, 個司機直頭開口嘈
我問佢可唔可以唔載, 佢話唔得