hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 42C可否學89D拆線?
開啟左側

[問題] 42C可否學89D拆線?

HN745 發表於 2017-12-17 22:12 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-17 21:58
之前搞錯咗40個行法
明你講既嘢,係,可以keep現有走線

經德士古道返荃灣冇乜野 係驚CUT線問題姐(荃灣路轉入青荃橋, google map 見差唔多就落橋先轉線會唔會太蚊水?
上繁唔知德士古道情況係點

我自己有時朝早搭234X, 見朝早下面迴旋處都塞得幾咁下
不過上繁40都有人搭到葵涌道就落車, 呢班客你諗住點搞?

castanopsis 發表於 2017-12-18 01:47 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2017-12-17 22:12
經德士古道返荃灣冇乜野 係驚CUT線問題姐(荃灣路轉入青荃橋, google map 見差唔多就落橋先轉線會唔會太蚊 ...

唔明你講cut線係邊個位.......

講真
德士古道上公路,係唔會快過行青公上路好多
不過巴士上山慢,行德士古道做多個綠楊之餘,觀感上好少少,成本低少少咁解

至於40班流水客,都係要加轉乘
問題純粹係回程收費有機會出事
如果有心搞既,可以重組30/X
30做荃景圍青公葵涌道深水埗流水,30X做楊屋道旺角特快
咁就有條平線轉34M返灣景

(當然牌面上仲有302,不過實際服務就真係麻麻)
S3BL100 發表於 2017-12-18 03:27 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-17 19:30
你呢段嘢入面有好多似是而非既理論,逐點講

1. 雙向客源問題

你好似計漏左野

你將 42C 一開二之後,用來填美孚的 41C 或 12X 要用新資源去做

相反我係將 42C 青衣段簡化後,再透過 38 40 拉直,減出來的車砌一條青衣南美孚東九線出來,
我係假設左楊屋道要玩的話,要用新資源,反正油荃就算今次真係流標都好,睇來都係勢在必行

跟住,42C 名義上有 34 部車行,但實際上有 4-5 架走左去 40P,
淨返 30 部車,係咪拆到兩條行車時間分別比而家 42C 只係短約 12 分鐘的路線出來,係好大的疑問。
甚至如果你 39C 打算拉上去荃威的話,行車時間唔見得同今日 42C 有分別

但拆完之後,就算同我一樣,38 40 放車出來都好,荃富街、上路無可避免大幅減班,
莫講話能唔能夠唔搞上葵西九線都俾到 40P 全日;
上路密車 42C+38 變一密一疏,問題不大;但兩條都疏,可能係好大問題

最後善用資源問題,無錯 42C 青衣段兜路係用多左時間,
但其實兜涌美同青衣邨一段比起長亨直落長安都係用多大約 10 分,
對比起青衣獨立成線,就算你逆向減到 20 分一班都好,都要擺 8-10 部車去做逆向行足全程,浪費未必比而家少

fb.com/scientisthk2usa/
FD5410 發表於 2017-12-18 07:43 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-12-17 13:56
取消 32 都係為左搵車俾 40P 全日

不過成堆上葵西九線重組,減車出來,比起取消象石唯一來往西九巴士線 ...

最簡單就 32 同 36A 合併,
石圍角至奧運站,中間跟 36A 行
推到呢條線做全日 15 一班,36B 就可以順手改快佢
掟佢上西廊又好,驚接唔哂長沙灣廣場班客就跟32行荔枝角道
石圍角->石籬石蔭就可能要睇下 94 可唔可以接呢批客
不過短期內九巴兩邊都唔打算再搞架啦
繼續蝕既減班,好賺既加班就算
下年佢都係加 42C 車同加多班 X42C 就算
kmb71k 發表於 2017-12-18 12:00 | 顯示全部樓層
FD5410 發表於 2017-12-18 07:43
最簡單就 32 同 36A 合併,
石圍角至奧運站,中間跟 36A 行
推到呢條線做全日 15 一班,36B 就可以順手改 ...

唔該, 石圍角一帶有人會搭32往返石籬一帶o架

以上回應,是否可行?是否合適?
HR1377 發表於 2017-12-18 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-12-18 12:00

最簡單咪將36B和32合併,改為石圍角至佐敦道碼頭,來回經長沙灣道、彌敦道
FD5410 發表於 2017-12-18 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-12-18 12:00

唔該,你睇唔到我話想94接呢批客咩?
GW4866 發表於 2017-12-18 13:36 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-17 03:40
東行葵芳走經美孚,唔只光輝圍受影響
葵盛,甚至葵興站都會慢咗
東行現有既服務區域裡面,所有人都係受 ...

都係果句,單純唔郁到42C之下先搵38食住先,亦係最簡單既做法
而繞經美孚東行總時間預計多約五分鐘
我建議分階段重組,無乜可能一次過執到哂咁多樣野,做咗最緊急先
先搞38/40,美孚暫時搵38,再之後拆42C(或西九方案)時再拆返美孚出黎

而group青南荔景一組,我認為唔太可行
第一,對青衣南唔吸引,兜上去荔景令車程同宜家42C差別唔大,但班次肯定比現時疏;
第二,荔景潛在客源不足,亦有42係到做半個東九

新38葵芳走線,葵涌廣場站已經夠多車多人,無乜可能塞多一條大線落去
我認為停葵芳商場比較可取,一落車上商場行返去新都會一帶只係5分鐘內既事,
比起反方向行去東行葵涌道來得舒適同方便
又食得哂各方面既客,同時較快去到打後既葵興同返葵盛

42C北橋直出其實無論如何都係要做
原因唔係要改善青衣服務,而係要釋放資源

現時42C用足足38架車
青衣直出節省到行車時間,加上減班,可以放到近20架車出來
呢20架車,夠你40P全日之外再爆一條新線出來

如果42C唔改做北橋直出
其他重組就要額外倒好大堆資源落去搞
唔符合成本效益

42C要分拆都唔傾向就咁長安後北橋直出,之後行荃灣路出去比起現時行青公唔係特別快,
尤其回程現時只係荃灣邊緣掠過,加上直出後肯定至少減1/3車同減班,對整體利益不大

另外,我會覺得,40改行上路只可以作為一個中途方案
40本身做唔曬成個荃灣,楊屋道荃景圍無覆蓋好致命
油荃本身係一個好好既契機解決問題
可惜好行唔行,走入非繁無客既偉業街,仲搞到無得同40分工

荃市東九線,我會傾向咁拆:

40    灣景<>荃景圍天橋<>愉景新城<>眾安街<>綠楊<>德士古道天橋
39C (荃威花園<>荃景圍天橋<>)如心廣場<>楊屋道<>荃富街<>青公
然後42C改做北橋直出

油荃東九走線固然要執,但我認為荃灣走線唔需要搞
以佢個走線,係食哂最多客同潛力位,只要拉埋上荃威已經食哂荃灣咁濟

荃威方面,40唔係拉咗去麗城根本搵佢上荃威仲好,油荃照擺返如心/荃西唔使煩
而麗城一帶搵234D做,雖然班次可能得20/30分鐘一班,比起40點都要行埋其他地方先上得公路吸引

40眾安街後直行青公唔比起要屈上緣楊去德士古道出荃灣路慢
你兩條線打交叉行法唔見得順路,而且食唔正環宇同海濱邊緣都做唔到
可能會話做返荃富街,42C分拆與否都係佢做返,搵40/油荃做基本肯定

上面講咗,可以同荔景山路美景一齊玩
望落好慢,但實際上青南20分鐘內應該上到公路
其實唔差得過宜家40P/40
仲可以順便解決埋青南去荔景山既流水問題,縮短42放車

當半夜既N241要經荔景山時都嘈慢/兜,咁你話o唔ok?

你話縮走42,肯定要減價,九龍內陸流水收少咗九巴肯唔肯係一個問題
仲未計荔景山/青衣南會唔會嘈較平方法去到東九同直車去太子道/九龍城
同埋唔好唔記得早幾年話縮去九龍被bam,最後反而延長去長康同時減一車

突然諗起,葵芳去九龍城呢?
即係話縮極都要去到葵涌一帶,用既資源同宜家無分別

我覺得至少要招標

雖然話宜家無地區專營
但喺人地做開既位開線,道理上唔太講得通
換個角度,如果新巴無啦啦開條線荃灣去土瓜灣
無錯係無同九巴路線重疊,但咁開線,真係唔係包生仔
當然要取巧都唔係無辦法,可以用296C分支做,仲可能可以收貴少少

上面講漏咗,所以當初拉埋條212講,未取消時係最好既時機,可以直接一換一
(798都係用796B取消換返黎而好似無招標過)
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-12-18 14:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-17 14:14
其實重點都係係咪 cover 到而家大部分乘客而已

上路 42C+40P 覆蓋晒的前提下,我覺得 40 可以繼續行葵涌 ...

只回最後兩段

葵康苑只係葵興站後面上少少咁多,行去葵興站上落車問題唔大
但葵興邨同葵俊苑要係葵涌道或葵康苑落車,明顯較迂迴或太遠

葵興返工客,要視乎係近邊面,近光輝圍一面固然青公落車都得
就算唔行禾塘咀街上山,都應該要入一入葵興站

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 禾塘咀街最理想

查看全部評分

打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-12-18 14:30 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-17 19:30
你如果42C班次走線保持不變
- 荃景圍楊屋道要線,就要40加一倍車拆線解決
- 40P要執東北葵線先有車做
- 無得用42C逆向車做40A,40飛唔走大連排

根本你唔搞42C,更加解決唔到問題

荃景圍楊屋道=油荃
招標線黎講車源都唔會係現有資源重組嘔車出黎,
就算第日要抽車已經係另一回事
抽都係拎你一兩部,無可能成堆車嘔比你

40P,無錯要係42C抽車,但唔係要全部靠哂42C算
身為用家都覺得應該要重組堆西九線嘔車出黎

40直行青公德士古道走