hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 42C可否學89D拆線?
開啟左側

[問題] 42C可否學89D拆線?

GW4866 發表於 2017-12-18 14:53 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-12-18 12:00
唔該, 石圍角一帶有人會搭32往返石籬一帶o架

重組得就係為咗比車40P全日,到時40P可替代呢段流水
(唔好又走出黎話石圍角無位乜乜乜,要做既總有辦法)
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-12-18 15:10 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-12-18 12:04
最簡單咪將36B和32合併,改為石圍角至佐敦道碼頭,來回經長沙灣道、彌敦道 ...

咁搞變相36B轉特快又難咗
到時石圍角去深水埗又要拉埋36A上去
同埋宜家32來往深水埗已經唔係快,用36B仲慢咗

直接拉36A去替代32好過,出九龍又直接
S3BL100 發表於 2017-12-18 23:54 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-12-18 15:10
同埋宜家32來往深水埗已經唔係快,用36B仲慢 ...

返返到早幾個月討論上葵西九線⋯

我望下 youtube 片,得出結論係長沙灣廣場起計,
36A 36B 返梨木樹時間其實打和,係出去果程
因為 36B 要兜石籬,所以會慢 5 分鐘

不過最大問題係深水步填海區持份者,如果無左 36A 佢地又會嘈,好可能又要拉拆線後 35A 補位;
然後石圍角又未必肯放走旺角車,梨木樹亦好可能要保留 $6.8 出旺角

所以我個議題上面係調整過諗法,留 32 加密到全日 15-20 分一班
做晒石圍角梨木樹上葵平價流水出旺角未必係壞事,
當然出去方向要兜梨木樹總站,九龍段要改行欽州街至長沙灣之間一段長沙灣道,36A 執笠

fb.com/scientisthk2usa/
Handsome 發表於 2017-12-19 00:46 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2017-12-15 14:05
40如果定位係普通路線,咁做咩要提速同拉入麗城?好似之前咁做九龍流水咪好地地,最多食埋6D佢,觀荃特快 ...

40號就算早期提咗速都係定位做「普通線」,唔係好似41A咁變「特快線」,要服務埋葵涌道、美孚沿線居民,依點九巴、運輸署都好清楚,所以寧願招標開多條油荃線,都唔將40/38/42c重組。
GW4866 發表於 2017-12-19 07:59 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-18 23:54
返返到早幾個月討論上葵西九線⋯

我望下 youtube 片,得出結論係長沙灣廣場起計,

你齋睇片就係架啦?d片有無cut咗停站同停燈先?
雖然話差距唔係真係大,但對石圍角觀感始終無咁好

宜家36B去程上大隴街唔會比起回程直行用多成個字咁多

富昌邨/南昌問題,本身36A係到上落既乘客少之又少
一定要搵替代我始終認為搵31B係最適合,其他路線有更需要既位置做
只係稍為拖慢大角咀道車程,東行可以富昌後改經通州街前往追回車程

繼續留32係上葵依然成4條線出西九,難免招人話柄話左擁右抱咁多西九線
31B 35A呢兩條基本上無乜可能搬走(亦係我地最需要)
加上到時又要拆35A出黎做一快一慢,前後加埋無5條都有成4條半係到
事實上,下面葵涌道出九龍線所剩無幾,係咪應該要留返條比下路呢
而且梨木樹除咗兜荔景山既46X外無車去美孚,未計31M/235M/58M BBI要處理
S3BL100 發表於 2017-12-19 11:24 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-12-19 07:59
你齋睇片就係架啦?d片有無cut咗停站同停燈先?
雖然話差距唔係真係大,但對石圍角觀感始終無咁好

我梗係講緊無 cut 站 cut 燈既足本片啦

即係咁,如果你真係要咁改 31B 而又過到的話,都唔係唔得。
不過過唔到的話,只能就範,否則別無他法,
除非你唔介意上葵無晒 $6.8 出旺角的選擇

當然我同意石圍角兜石籬上路觀感係唔好

而且就算俾你改得成,到時就輪到上葵加埋象石梨木樹一共四條線出旺角,而唔係兩快一慢三條,
對比起上葵四條半西九線但只得三條出旺角,邊樣比較重疊,真係見仁見智

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Choi 發表於 2017-12-19 12:40 | 顯示全部樓層

Handsome 發表於 2017-12-19 00:46
40號就算早期提咗速都係定位做「普通線」,唔係好似41A咁變「特快線」,要服務埋葵涌道、美孚沿線居民, ...

呈翔道唔算高速公路,而且當年如果提加價的話,只會更多反對聲音。
另一方面,44也算是“特快”線,因為同樣行荃灣路的30x/234x/238x也美孚落橋。
(不過當中牽涉到南北橋掉轉走線等歷史因素,難道44要行葵涌道先叫普通路線?)
新造的人、如鷹展翅上騰。
HR1377 發表於 2017-12-19 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-12-14 20:40
咁就唔怕啲咩開分支去觀塘道打殘40啦

結果就算比對家投到,都只可能係荃灣市中心一帶去程往九灣觀塘返工 ...

如果新創建投到油荃,有機會開大量分支搶38,40,42C,290系客,對九巴嚟講係一個威脅

反而九巴投到油荃可以趁機重組荃葵至觀塘路線
HR1377 發表於 2017-12-19 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-12-18 15:10
同埋宜家32來往深水埗已經唔係快,用36B仲慢 ...

石圍角去深水埗可以搭重組後的36B, 毋須拉36A上去。

咁睇下石圍角DC願不願意遲d冇車去荔枝角道一帶換取有車去油麻地、佐敦
Ricky403 發表於 2017-12-19 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-12-19 13:21
如果新創建投到油荃,有機會開大量分支搶38,40,42C,290系客,對九巴嚟講係一個威脅

反而九巴投到油荃 ...

一日運豬覺得觀塘道係洪水猛獸,一日都唔會批新線改行觀塘道
行到都充其量30/60分鐘一班班次,對於表定開4-8,實際都有10分鐘以內一班嘅42C實在不痛不癢
38 40 290系就難講啲,但姑且等到油荃有招標結果再算啦