hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度葵青區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度葵青區巴士路線計劃

tonytse126 發表於 2018-3-15 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2018-3-15 21:11
長安真係乜位都冇剩放唔落 948 咩?
葵涌咁細都放到咁多線啦

根本948只是藉口,因為搞44M一定低成本過開甚麼247M,收費亦一定貴D。
今次長安根本就係被擺上枱
ATENU364TC196 發表於 2018-3-15 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2018-3-15 21:11
長安真係乜位都冇剩放唔落 948 咩?
葵涌咁細都放到咁多線啦

應該要問嘅係長宏真係真係放唔落948?繁時10分鐘一班948X,仲有好密嘅43A,兩班43D咪一樣係用同一條坑,非繁43A又唔係話好密,948半個鐘先一班,點會無位?再唔係948/X咪搬去長亨X42C條坑做總站,反正X42C/242X都係得幾班,又或者保留948X由長宏開,948一至日班次全部改以長亨為總站,食飯車一係放42C條坑其中一邊,一係落長安,青機
ricky 發表於 2018-3-15 21:50 | 顯示全部樓層
tonytse126 發表於 2018-1-16 18:56
近日長安羅議員於區內出哂banner和poster,表示強烈反對44M搬去青衣站,但對948就隻字不提,難道唔做總站就 ...

因為長安本身近地鐵,948係唔係全日反而唔係重點。
前荃葵青區居民
tonytse126 發表於 2018-3-15 22:21 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-3-15 21:50
因為長安本身近地鐵,948係唔係全日反而唔係重點。

依家個重點不是全日與否,而是咁行一來在營運上是反智,二來對長安亦完全無吸引力,根本近乎同取消無分別。
加上現時走線已算令各區都滿意,何必要無風起浪搞到地區對立?
hk20020062 發表於 2018-3-15 22:44 | 顯示全部樓層
死保 44M 點都重要過咩 948
tonytse126 發表於 2018-3-15 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2018-3-15 22:44
死保 44M 點都重要過咩 948

我想居民最關心的是有無得搭,多過個總站擺邊。如果延長完都經長安總站,居民的使用權無影響,車程也無變,那為何還要反對?除非青衣站真的咁勁可以一站坐滿架車,但現實是可能嗎?
反而948搬完長安的車程長了,更多居民只能被迫選擇港鐵,這明顯是令居民的利益受到損害,那也不要緊?
講真政治人物都很會用群眾恐慌去爭取選票,他們不會和大眾分析各方案的利弊,只會單純的向人們灌輸恐懼意識,藉此收賣人心。如果不時刻保持理性思考,就很易掉入這些政治人物的圈套。
HF3204@243M 發表於 2018-3-16 00:19 | 顯示全部樓層

tonytse126 發表於 2018-3-15 21:30
根本948只是藉口,因為搞44M一定低成本過開甚麼247M,收費亦一定貴D。
今次長安根本就係被擺上枱 ...

其實葵興葵芳多條青機線都係好事

最少唔洗喺荔景轉
cat666 發表於 2018-3-16 09:27 | 顯示全部樓層
辨法多的事, 冇心去做好
1. 可以空車擺靑機, 早十分鐘上去長宏載客,有咩問題?
2. 甚至乎張948 一拆二,一條由靑機開, 一條由長宏開
用葵青路巴士站做轉乗, 葵涌道上西九龍快速公路,混合班次.
3. 不然轉248M循環也可.

leo_ku 發表於 2018-3-16 10:15 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-3-16 10:29 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-3-16 10:15
葵興芳去青衣搭鐵$4.5, 青衣出發拍兩蚊機更加係$2.5 攪掂,
邊個會同你慢碌南橋出葵興芳或者返青衣?

單計車費﹐MTR係無得輸。

但係以方便程度﹐我會比多少少錢囉。
一來去MTR車站真係要行(唔少地方要行成10+分鐘的)﹐唔想行就要錢﹐要錢就直接巴士/小巴好過。
二來去MTR去到荔景要行上行落轉車﹐巴士/小巴唔需要行上行落一程車OK。

MTR 這個定價﹐無死錯人的。
荃灣去葵芳 : $5.3
荃灣去青衣 : $4.5  坐得仲遠反而仲平