hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度東區巴士路線計劃

S3BL100 發表於 2018-1-4 00:40 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2018-1-4 00:32
當日106P往柴灣嘅走線跟足舊118其實對於北角人黎講都唔係快得多
跟102P落只係將兩條線睇齊

其實九龍方向,今次只係改下晝兩班車方便鰂魚涌放工客,上晝果咁多班無變

我會覺得全日化的話,港島方向鰂魚涌落,九龍方向跟朝早行法,
下繁再開鰂魚涌特,係最適合

然後 106 可以一腳縮去鰂魚涌,順便改善過鐘問題

116 都應該用類似方法拆,不過係一條去到天后/威菲路道,
一條維園道出/糖水道上,擺嘉亨灣

來回方向唔一定要對稱的,106P 鰂魚涌落,可以食埋九巴最鍾意既 $5.7 流水客,康山本身都無 82 682,
但九龍方向,去到鰂魚涌先走,就太慢

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Ming@5119 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2018-1-4 01:05 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-1-4 00:40
其實九龍方向,今次只係改下晝兩班車方便鰂魚涌放工客,上晝果咁多班無變

我會覺得全日化的話,港島方向 ...

正路如果106P要做全日既話應該係康怡上東廊,
不過果度既居民對巴士觀感奇差就無野好講...

honwai1983 發表於 2018-1-4 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層
最期待的英皇道過海線重整未有著落...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 柴小唔見棺材唔流眼淚, 冇計

查看全部評分

kay 發表於 2018-1-4 09:41 | 顯示全部樓層

其實106P改動非常合理

唔叫人搭116已經好好
世界很簡單 人類很複雜
asv2 發表於 2018-1-4 10:56 | 顯示全部樓層
如果下繁嘅 106P 改嚟係為咗全日 106 拆線就有得諗
否則改開 116P 嘉亨灣開,或者下繁 106A 好過

如果唔係,都幾肯定上繁會有人
係鰂魚涌傻痴痴地等 106P 去九龍

另外 A12 繼續粒聲唔出係乜玩法
Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-4 10:58 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-1-3 21:26
106P經黎做乜?
而家106P北角兩班倒埋85個望落好好實際搞到西灣河筲箕灣連正常車都無...
(我第一日已經鬧緊 ...

其實點解兩者一定要有衝突?
唔係下下要我有你冇或者你有我冇先得掛...
北角打後係有需求
但係唔係代表必定打炮北主意先得?

定係見到相關板友一出聲可以插定先?

評分

ahken + 1 + 10 但係唔係代表必定打炮北主意先得?.

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
brianso198 發表於 2018-1-4 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-4 10:58
其實點解兩者一定要有衝突?
唔係下下要我有你冇或者你有我冇先得掛...
北角打後係有需求

事實係,106P下繁落北角本身已經錯。
當年我見到咁嘅106P已經插到爆,本身西灣河筲箕灣有好多居民想要架快啲嘅車返去,但如果106P做埋北角有無呢個效果?
仲有如果搵多兩架車做嘅話又會唔會影響原有乘客?
106P果兩班車係有加資源做,再加又係咪一定好?本身106P果兩班車根本對106整體班次無大影響,
加上106原線一樣做返北角炮台山時,點解北角搭106P就得西筲要106P就衝出嚟話兩者有衝突?

仲有,我有無需要針對某個版友?定係閣下太敏感?定係因為我走去話佢所以走出嚟?唔只一個版友指出106P下繁行北角係有問題但點解閣下只針對我呢個帖呢?
事實都唔可以講?

brianso198 發表於 2018-1-4 11:14 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2018-1-4 10:56
如果下繁嘅 106P 改嚟係為咗全日 106 拆線就有得諗
否則改開 116P 嘉亨灣開,或者下繁 106A 好過

其實開多個編號好過,例如朝早去九龍叫106X,下繁叫返106P。
116P諗得過,不過我會選擇行永興街去港島東。
Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-4 11:53 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-1-4 11:03
事實係,106P下繁落北角本身已經錯。
當年我見到咁嘅106P已經插到爆,本身西灣河筲箕灣有好多居民想要架快 ...

106原線夠有做西筲
咁係唔係又唔使特別服務?

係就係西筲有特快車既效果會明顯
但唔代表我要快10分鐘就要其他客慢返
既然你都識講炮北要106P就得西筲要106P就唔得
咁炮北角度講返西筲要106P就得炮北要106P唔得
一樣講得通咖

而既然大家都有需要既
點解唔可以係106再抽車開106A下繁
反正最冇效率個條叫106

我想講啊某板友而家開親聲都係咁
你可以話我敏感既
但起碼唔只一個topic上有咁既事發生囉

評分

ahken + 1 + 10 唔代表我要快10分鐘就要其他客慢返.

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
brianso198 發表於 2018-1-4 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-4 11:53
106原線夠有做西筲
咁係唔係又唔使特別服務?

就係106原線由隧道碌去西筲唔快,而巴士公司的確收到好多居民有咁嘅意見,請問西筲要106P有何問題?
如果連回應訴求就話搶人資源咁2A減班開8H又係咪搶耀東資源?點解你又唔出聲?

如果話畀你聽106去到柴灣時可以追返同一時間開嘅106P你又有乜意見?

鰂魚涌落橋下繁唔塞車,但落北角炮台山條電氣道渣華道會塞。
106A開下繁,但係106抽車係咪又會影響北角炮台山去九龍啲客?106P下繁返九龍做埋根本應該,因為西灣河上橋可以連窗口位都坐唔滿。

仲有,我根據事實去講,無針對某位版友意圖,事實上有時我都會幫果位版友出聲。
北角交通差係鐵一般嘅事實,但果位版友畀人嘈原因唔係因為北角交通差而係其他行為。

跟住我出一個帖你就衝出嚟話我針對佢,咁你何嘗唔係針對我?
如果呢番說話你或者果位版友覺得hurt嘅我唔介意道歉,但邊個首先拎出嚟講?