hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度東區巴士路線計劃

ahken 發表於 2018-1-3 20:53 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-1-3 16:52
講開東區份野,無大西北線,開左繞道,都無全日車大西北去港島東
好多人都期望太高了 ...

似968X咁兜中環我唔反對的...

而家18系搞成咁, 我都想968X係QB行到炮台山上繞道然後中環出.......
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2018-1-3 20:59 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2018-1-3 20:00
講真
運吉會唔會真係喺重組入面有大量參與無人知
由運吉角度

唏, 運吉係理嘅話............點解我2013年7月投訴到而家都仲係要我日日勞氣...

運吉實在偏幫柴小偏得好緊要...炮台山同北角西呢幾年真係嗌救命都仲要俾柴小歧視先吹鬼漲....
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
kay 發表於 2018-1-3 21:03 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-1-3 20:17
公道d講
可以直接改經繞道而唔影響乘客/分站嘅已經改晒

其實962C/969C/960B都唔會因為繞道有影響

不過九巴咁多新線開,唔理呢D都唔奇
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2018-1-3 21:26 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2018-1-3 20:48
回程唔經炮台山北角
柴小公司又食懵咗?

106P經黎做乜?
而家106P北角兩班倒埋85個望落好好實際搞到西灣河筲箕灣連正常車都無...
(我第一日已經鬧緊點解架106P下繁個行法咁怪)
仲要果85個根本係有哂替代而果個替代係合理...

而家106P返工時間可以未到西灣河頂閘,
我就唔明點解下繁唔做西灣河筲箕灣...

而家條線做鰂魚涌以東個人認為可以接受...

HF3204@243M 發表於 2018-1-3 21:54 | 顯示全部樓層
33X 係唔係叫做終極東西特快
ricky 發表於 2018-1-3 22:10 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-1-3 20:48
回程唔經炮台山北角
柴小公司又食懵咗?

我覺得好大機會搞唔掂。就算開額外班次好似計劃咁行

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 開額外班次先係理想做法...

查看全部評分

前荃葵青區居民
city_alexander 發表於 2018-1-3 22:48 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2018-1-3 22:50 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2018-1-3 20:39
其實現在 788 西行朝早已經不停舊灣仔警署, 也許可以將此措施擴展到分域街, 這樣 788 早繁即可上繞道 (會 ...

788 / 789 和 720 / 720A 早上西行應該全面分家,一條灣仔金鐘,一條中環上環。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
S3BL100 發表於 2018-1-3 23:10 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2018-1-3 16:51
如果720X做雙向到時就會搵返嘉亨灣做總站, 經興東太安樓

到時嘉亨灣兜三個字見返自己屋企
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-1-3 23:16 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2018-1-3 16:28
一直以嚟任何針對722行動引起最大回響係耀東
如果今次18X+720X成功
電車路同耀東人俾呢2條線成功收買到既 ...

到時鰂魚涌無東廊線去灣仔同上環⋯

根本今年 RPP 好多野都搞到唔上唔落,尤其是新城

fb.com/scientisthk2usa/