hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度東區巴士路線計劃

brianso198 發表於 2018-1-3 19:39 | 顯示全部樓層

ML29 發表於 2018-1-3 19:05
其實鰂魚涌才是722主要客倉,偏偏這班客不少是該區的上班客,區議員主要服務對象卻是當區居民,因此應該 ...

而家722早繁有堆班次耀興東上客人數係好高...
kay 發表於 2018-1-3 19:47 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-1-3 19:12
其實條繞道要2019年第一季先通到車
而家咁早放定上會其實都冇討論價值
只不過係試下水溫俾大家見到運吉做 ...

但RPP可以PLAN超過一年既野

最重要係,連現有路線都唔改行,想點?

18X/720X就好似唔慢得咁,但又唔會有九巴爭食

不過18X其實都幾慘情,加埋88X,西行一日先得個1470人
當乘2,一日都無3000人搭

不過假設18X/88X一日加埋3000人,全部比晒8蚊,一日2萬4
其實都叫做COVER到4-5部巴士一日成本
即係一日最少一部巴士白做

但地鐵未通前,18X好好揾就真
世界很簡單 人類很複雜
ADS@81K 發表於 2018-1-3 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-1-3 19:22
其實係咪運吉傾向將所有大改動都用"循序漸進"嘅形式去推行
930X係咁 796P係咁 936又係咁
不停地喺度試水 ...

講真
運吉會唔會真係喺重組入面有大量參與無人知
由運吉角度
總之大家少投訴就得
跟足程序做野
唔好搞到大鑊野出嚟就得
你見運吉唔係出現好大爭議都唔會出手
將南尚德鐘意儲巴士線
大大條796P踩落去296D都無出過一句聲

而家運吉希望既係
有鐵路通車 先減車再重組
其他一概唔理
只要巴士公司唔係太過份
觸及運吉底線
運吉一般唔會插手
而且近呢幾年都係開新線為主
巴士公司資源唔夠但又唔做聯營線重組
日日就一大堆營運效率極低既巴士喺街度行
變咗大重組機會唔多
我會覺得 係巴士公司自己保守 多過運吉插手重組
一嚟巴士公司進取增強服務市民一定會鐘意
市民少咗投訴運吉仲開心
而且巴士公司第一階段重組點都係針對兩繁
如果運吉有原因(例如quota)而要插手呢堆重組
呢堆重組應該係連出街既機會都無

Ming@5119 發表於 2018-1-3 20:17 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-1-3 19:47
但RPP可以PLAN超過一年既野

最重要係,連現有路線都唔改行,想點?

公道d講
可以直接改經繞道而唔影響乘客/分站嘅已經改晒

720/720A/720P/722/789 - 要做灣仔金鐘, 所以改唔到
780P - 要做銅鑼灣, 繞道通車唔關佢事
788 - 要改就先要cut 舊灣仔警署同分域街, 都仲要只係喺灣仔出口出

咁你話 淨返嘅係咪得18X同88X
與其要而家準備定大執位, 要同班區議員對住地圖討論
等通左車之後再做pilot test似乎係更加穩妥嘅做法
好似ADS@81K咁講, 運吉同巴士公司又唔會咁樣而俾人投訴
咁點解要而家冒呢個險

後補:仲有A12可以改
053h4 發表於 2018-1-3 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-1-3 20:25 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-3 20:22
A12應該飛西環,應該可以改到
其實A10西區落咁60%客(本人觀察),用兩部車做A10P 做堅城-機場重好 ...

改經繞道同飛西環冇關係
053h4 發表於 2018-1-3 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2018-1-3 20:36 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-3 20:28
18X都得,A12點會唔得?

Sor 你岩
mak5052 發表於 2018-1-3 20:39 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-1-3 20:17
公道d講
可以直接改經繞道而唔影響乘客/分站嘅已經改晒

其實現在 788 西行朝早已經不停舊灣仔警署, 也許可以將此措施擴展到分域街, 這樣 788 早繁即可上繞道 (會展出, 第一站皇后像廣場), 受影響客可以改坐 789, 同樣, 720 早繁西行在 720A 服務時段亦可仿傚 (即早繁時段西行去中環, 灣仔全面分家)

另外, 好像將來繞道通車後林士街天橋東行不能落干諾道中, 也許 18P, 18X, A12 東行將來也許要行繞道 (18P 在會展出灣仔碼頭, 回以前 18 走線; 18X 東行走晒全條, A12 可以來回行晒全條繞道)
ahken 發表於 2018-1-3 20:48 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-1-3 15:39
106P往九龍加經鰂魚涌至太古城,對柴灣至筲箕灣上車的人未必係好事

回程唔經炮台山北角
柴小公司又食懵咗?
截至2023年3月2日, 已有877累積積分