hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實606X在特別線之中算係好有心機搞
開啟左側

[經歷分享/報告] 其實606X在特別線之中算係好有心機搞

Ming@5119 發表於 2018-1-11 00:16 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2018-1-10 23:56
690和694一邊方向出入藍田山一邊方向經觀塘市翠屏既怪誕走線急需糾正。

唔知你想點糾正呢?

A) 雙向東隧後直入將軍澳,即係倒米
B) 啟田道上,再經將軍澳道掉頭入將隧
brianso198 發表於 2018-1-11 06:32 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-1-10 22:53
606X轉全日其實都唔使理606,606A(或者無得理),606X主打商貿區及啟德,606/606A就主力東九及港島東屋邨客 ...

明知唔夠人就唔理,制造多條692出嚟又好好?
ricky 發表於 2018-1-11 09:52 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-1-11 06:32

無得搞,寄望啟德入晒伙,606X先有得做
前荃葵青區居民
castanopsis 發表於 2018-1-11 10:17 | 顯示全部樓層

orzcalpower 發表於 2018-1-9 21:52
聽到咁仲覺得606好難重組
飛耀東又唔得 拆線又未必夠客(感覺上,尤其非繁)
真係唯有繼續做雞肋線?(拉 ...

606無論點拆,正線都係無客
始終對鰂魚涌太古而言,巴士對比港鐵,個優勢唔大

但606X不然
柴小筲箕灣 去 觀塘九龍灣,巴士好佔優勢
只要拉返出觀塘道甚至延長至九龍城碼頭,全日都會有客

castanopsis 發表於 2018-1-11 10:24 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-1-10 01:45
606X早繁往九龍方向/晚繁往港島方向入九龍灣商貿區就走唔甩架啦畢竟去德福同淘大班人一早就搭晒地鐵
反而 ...

我會覺得應該正線全日行觀塘道入九龍城碼頭
上繁北行、下繁南行再開特車出入九龍灣工貿區

而特車同正線點分工可以再相榷
如果觀塘道本身有正線做緊,特車可以考慮行偉業街
一來避塞車,二來做埋觀塘工業區遠離地鐵站既位
castanopsis 發表於 2018-1-11 10:29 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-1-11 06:32

其實佢咁講有一定道理
柴小根本就無人搭606
既然拆同唔拆,606都係咁少客,如果606X全日係夠客,點解唔拆?

606X代606做柴小筲箕灣
受惠於行車時間減少,606盤數分分鐘仲好過宜家
brianso198 發表於 2018-1-11 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-11 10:29
其實佢咁講有一定道理
柴小根本就無人搭606
既然拆同唔拆,606都係咁少客,如果606X全日係夠客,點解唔拆 ...

一句,606A個問題唔理,制造多條692更無謂。
我夠知拆完606X盤數會好睇,但606A唔會甚至只會更差。

606A本身用8部車維持廿分車,拆開做全日以而家交通狀況用車會少過而家?

有時要面對現實,巴士公司肯蝕一條咁嘅線就由佢蝕,但財務上606拆線係咪so我有懷疑。
ricky 發表於 2018-1-11 11:21 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-11 10:17
606無論點拆,正線都係無客
始終對鰂魚涌太古而言,巴士對比港鐵,個優勢唔大

606X唔應該被視為606的支線,唔好受606自身問題的限制
前荃葵青區居民
brianso198 發表於 2018-1-11 11:25 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-1-11 11:21
606X唔應該被視為606的支線,唔好受606自身問題的限制

又果句,只睇X就無問題,一拎條A出嚟根本大家都無方法點執好。

606/A西行因路面問題做唔到西灣河個客倉已經有問題。
leo_ku 發表於 2018-1-11 11:27 | 顯示全部樓層