hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實606X在特別線之中算係好有心機搞
開啟左側

[經歷分享/報告] 其實606X在特別線之中算係好有心機搞

brianso198 發表於 2018-1-11 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-1-11 11:27
606A 廿分鐘唔夠客咪開三十分鐘一班囉.

廿分唔夠三十分都唔可能夠。
仲有鰂魚涌班議員取態又會唔會畀佢減班?
castanopsis 發表於 2018-1-11 12:03 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-1-11 11:25
又果句,只睇X就無問題,一拎條A出嚟根本大家都無方法點執好。

606/A西行因路面問題做唔到西灣河個客倉 ...

無關係

606X全日
只需要將606正線非繁下繁,缩返落筲箕灣甚至耀東就得
606A要點執,使唔使執,係後話

無錯
606X拆完線
606/A條數一樣都係咁爛
但唔拆又爛,拆又爛,如果606X夠客,點解唔拆?

反而拆完線,606唔使空載出入小西灣
條數可能仲好咗
leo_ku 發表於 2018-1-11 12:06 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-1-11 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-11 12:03
無關係

606X全日

606A客量無升空間先大問題。
而家606下繁南行唔少班次西灣河後都開始吉車反映緊乜問題?
明明耀興東早繁係好多人用606A點解下繁無哂客?

brianso198 發表於 2018-1-11 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-1-11 12:06
咩取態咁巴閉, 606 呢個位絕少有人上車。
我行到去將軍澳線月台606 都唔知有車未啦。

不如你聽當年分拆果陣究竟QB有乜講先。
而家廿分都嘈更何況30?
castanopsis 發表於 2018-1-11 12:38 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-1-11 12:08
606A客量無升空間先大問題。
而家606下繁南行唔少班次西灣河後都開始吉車反映緊乜問題?
明明耀興東早繁 ...

再講一次
如果柴小本身無人上606,拆606X對606/A係零影響
606/A有問題唔應該影響606X拆線

至於606/A問題點解決
我覺得繁時其實好多嘢可以做
606沿線好多兩味位,係咁拆特別線或者補到條數
但非繁就真係無得救
brianso198 發表於 2018-1-11 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-11 12:38
再講一次
如果柴小本身無人上606,拆606X對606/A係零影響
606/A有問題唔應該影響606X拆線

其實你諗得掂九龍灣嘅問題根本就唔需要講拆線。

可以諗用招標線全日做埋九龍灣,根本就唔需要拆606。但耀東/西灣河點解決就再度,因為耀東/西灣河無車去觀塘係有問題。

606A根本無空間同無資格講全日,根本成件事唔係拆線解決而係用新招標線補位,因為呢個問題所以606X係要去彩雲。

QB去觀塘牛頭角點算?唔該地鐵。
S3BL100 發表於 2018-1-11 13:43 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-1-11 12:43
其實你諗得掂九龍灣嘅問題根本就唔需要講拆線。

可以諗用招標線全日做埋九龍灣,根本就唔需要拆606。但耀 ...

咁要睇下果條招標線有無人一入標就全日啦

我同意 606X 全日的話 606A 處境會好尷尬,
但如果 606 而家本身柴灣都少客,縮去耀東一單慳廿分,應該可以慳到兩部車,
隨時比今日蝕少左。加埋 606X 本身夠客而有錢賺的話,根本點睇都有著數

反而兩巴時段分配可能會係更大問題

不過假設條招標線全日的話,606A 我覺得可以來回西灣河落橋,
做西灣河耀東特快,或者再盡少少,西灣河筲箕灣循環,
出東廊後嘉亨灣 -> 愛秩序灣 -> 耀東 -> 興東 -> 太安樓咁去,搵個位做定時點,
食埋填海區搭地鐵唔就腳的乘客

西灣河筲箕灣特快,主打搭地鐵唔就腳的乘客,或者可以吸到唔少客回流,
九龍一邊就照顧返工客為前提,擺最近總站,例如企業廣場

另外,我覺得如果 671 可以拉埋落來重組,606X 唔使擺彩雲

彩雲自己都想有銅鑼灣過海車,反正條死唔去既 671 都仲算有足夠行車時間,
不如唔去鑽石山去彩雲,又入埋九龍灣工業區,做埋九龍灣來往北角炮台山

當然假設招標線港島段民康街上落東廊,而我自己認為鰂魚涌東隧過海線
除左 682 之外都唔應該咁行

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2018-1-11 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-1-11 13:43

果條招標線反而可以用而家條定線直接全日,又或者跟678入東隧個人認為可以接受。

其實減得兩部車係咪有so我好懷疑,尤其606A改完後少咗堆九龍返柴灣客而家呢堆客其實係舊果班。
反而港島返去有升度,尤其耀興東早繁有幾班車確實多咗人。
但其他時間真心唔覺得做到啲乜客,尤其一過咗最繁忙嘅時間606A雙向都唔掂。

如果你個version 做606A同早前1005版友嘅有啲似,不過我會覺得咁行中段要靠西灣河食客,如果擺定時點個人會選擇耀東/嘉亨灣。

但呢個定線最大問題係有啲時間難以評估有無客,有啲搏。

ricky 發表於 2018-1-11 14:26 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-1-11 13:43

671主力做新蒲崗同觀塘道沿途,點改都遇反對聲音,改去彩雲客量只會更差。
前荃葵青區居民