hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 68A跟以前既263m分別大嗎?
開啟左側

[其他] 68A跟以前既263m分別大嗎?

solomon 發表於 2018-2-5 22:32 | 顯示全部樓層

我當年住青衣,試過就係263M收咗車,藍地等極都無,對面已經嚟三部68A!我就係過對面上咗第三部,原本對面263M終於有車,係開頭我睇住佢入元朗方向!嗰時68A講緊20分鐘一班,而實際上,68A就算青機直抵元朗,時間上唔太失禮,尤其是唔經葵芳,加上屯轉,所以客量回升再加班推一推,感覺好等咗,雖則轉車仍是時間稍短,但唔介意嘅話,遇啱時間千色店上車,輕輕鬆鬆又有景睇,好過欖隧口食塵!
當年,263M完全係無多需求,走線同需求背向,加上班次少又無ETA,收咗車就真係死路一條,咁少人搭,收車影響確係細嘅!而相對上,68A一向比較穩定,雖然班次都係少,但出屯門係不二之選。
hadboy5 發表於 2018-2-5 22:42 | 顯示全部樓層
solomon 發表於 2018-2-5 22:32
我當年住青衣,試過就係263M收咗車,藍地等極都無,對面已經嚟三部68A!我就係過對面上咗第三部,原本對面2 ...

同意,我試過係福來邨叫兩飛返朗屏,除非263M來先否則一定死等68A,穩定班次係68A的優點,以前靠執雞維生,而家自己做起左批客,加埋荃富街
HG6729 發表於 2018-2-6 00:08 來自手機 | 顯示全部樓層

263M 當年九巴唔識玩縮時間 有ETA 都冇用 明明等到5分鐘有車一改變50 分鐘 係人都走
收車先係死因
如果好似74A 咁一個鐘一班 再加埋可能出入開到21:00 咁亦好等同蝕少左 問心我當佢一個鐘一班 好似74A 74D咁 加上全單層一年蝕少好多

而家都唔會再重開263M 如果青公將來需求大都開268M 出葵芳 荔景實際
最多到時洪水橋68A 268M 好似63X 268X 咁 亦都好呢截位用兩條M線cover 哂

樓主| shing2664 發表於 2018-2-6 15:54 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2018-2-6 00:08
263M 當年九巴唔識玩縮時間 有ETA 都冇用 明明等到5分鐘有車一改變50 分鐘 係人都走
收車先係死因
如果好 ...

奇怪既係九巴經營74A也沒取消,開1小時一班不如取消
proschebus 發表於 2018-2-6 16:25 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2018-2-6 00:08
收車先係死因
如果好 ...

263m當年定位是上大欖隧道轉車,接駁線都要開60分鐘一班咪仲離譜(雖然實際上收左車開一個鐘係等閒,同251m有得輝)
74a始終定位不是接駁線
後期此線功用真係得番青公沿線和富泰人去青衣會搭,荃灣楊屋道/福來邨執下雞啦,轉車就咪啦,搭68a出荃灣轉地鐵可靠得多

九鐵動力 拓新領域
HG6729 發表於 2018-2-6 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
shing2664 發表於 2018-2-6 15:54
奇怪既係九巴經營74A也沒取消,開1小時一班不如取消

所以我都唔明九巴諗乜74A 74D仲可以響度
CRH5 發表於 2018-2-6 17:42 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2018-2-6 16:48
所以我都唔明九巴諗乜74A 74D仲可以響度

依兩條綫咪又係因爲比人吵得太勁,而留低既社會服務綫......
arfung 發表於 2018-2-6 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層
solomon 發表於 2018-2-5 22:32
我當年住青衣,試過就係263M收咗車,藍地等極都無,對面已經嚟三部68A!我就係過對面上咗第三部,原本對面2 ...

我都試過撞正263M收車,平日中午在泥圍/鍾屋村等到對面第3部68A來才有車出青衣。係部HG牌AV,全程都碌,全車10人都無。最搞笑第3部68A(當時開19一20分)係快過我車到青衣站。無下次。
arfung 發表於 2018-2-6 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2018-2-6 16:25
263m當年定位是上大欖隧道轉車,接駁線都要開60分鐘一班咪仲離譜(雖然實際上收左車開一個鐘係等閒,同251m有 ...

251M循環線還時幾好班次,係改了雙向後開始頹,不過都遠比263M好,起碼班次密好多。

楊屋道/愉景新城返青衣次次都中251M,未試過等中263M呢。
hadboy5 發表於 2018-2-6 19:58 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-2-6 19:14
我都試過撞正263M收車,平日中午在泥圍/鍾屋村等到對面第3部68A來才有車出青衣。係部HG牌AV,全程都碌, ...

當年銀柱龍個個司機當跑車咁開,全程一個鐘搞掂,一見富豪就眉頭皺