hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 68A跟以前既263m分別大嗎?
開啟左側

[其他] 68A跟以前既263m分別大嗎?

AD118 發表於 2018-2-20 04:01 | 顯示全部樓層

當年欖隧剛通車,可以將63M縮短去朗屏服務返朗屏,唔駛特登開返68A,而68M就改為元朗西去葵盛圍
AD118 發表於 2018-2-20 04:35 | 顯示全部樓層
hippohippohippo 發表於 2018-2-13 17:29
而家睇返轉頭, 當年九巴如果肯守多幾年, 263M稍為改一下, 富泰開出, 停洪水橋, 朗屏(外圍), 形點, 然後直接 ...

同意守多幾年, 將佢改由洪水橋開唔經朗屏, 繼續直行青公, 補返元朗洪水橋冇車出葵涌, 可能已經救到263M
然後加密68A俾朗屏藍地
oman 發表於 2018-2-20 13:56 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2018-2-4 10:14
青公屏山至藍地段自大欖隧道通車一夜之間由天堂地獄
由以前密密車任選到得番兩條等到天荒地老都唔知幾時有 ...

我讀嶺南, 以前成日搭263M, 就係貪佢實有位坐. 又唔洗67M咁迫

開頭263M 直出青衣, 唔經荃灣, 其實好好搭. 好快出到市區, 而且就我去海濱幫人補習.
後來263M 要經埋荃灣先去青衣, 咁就超級少人搭.

樓主| shing2664 發表於 2018-2-20 14:03 | 顯示全部樓層

oman 發表於 2018-2-20 13:56
我讀嶺南, 以前成日搭263M, 就係貪佢實有位坐. 又唔洗67M咁迫

開頭263M 直出青衣, 唔經荃灣, 其實好好搭 ...

你認為263M係路線方面出現問題,但係而家既68A也一樣經荃灣的?
oman 發表於 2018-2-20 14:15 | 顯示全部樓層
shing2664 發表於 2018-2-20 14:03
你認為263M係路線方面出現問題,但係而家既68A也一樣經荃灣的?

以前263M係大欖直出青衣, 之後就同68M一樣落荃灣地鐵站, 之後跟41M/42M 咁經大河道, 楊屋道去青衣

而家68A 係落左荃灣, 去大窩口, 跟手就已經去青衣.

兩者最大分別係, 大河道楊屋道 呢段多車多燈
由愉景新城計:

長版263M 要經過燈位:
1. 西樓角路青山公路
2. 西樓角路美環街
3. 西樓角路大河道
4. 大河道青山公路
5. 大河道街市街
6. 大河道沙咀道
7. 大河道楊屋道
8. 楊屋道和笛街
9. 楊屋道眾安街
10. 楊屋道聯仁街
11. 楊屋道古杭道
12. 楊屋道德士古道
上青衣北橋 (重要經埋德士古道回旋處!)

現在版68A
1. 西樓角路青山公路
2. 青山公路大河道
3. 青山公路城門道
4. 國瑞路
上青衣北橋, 唔洗經德士古道回旋處

齋睇燈位都差成8個.
68A就算落左荃灣, 都唔會塞好耐先去到青衣
263M, 算把la. 當日直去青衣, 其實好方便, 後來同63M對調行車方法, 先至攪到越黎越頹.

樓主| shing2664 發表於 2018-2-20 14:29 | 顯示全部樓層
oman 發表於 2018-2-20 14:15
以前263M係大欖直出青衣, 之後就同68M一樣落荃灣地鐵站, 之後跟41M/42M 咁經大河道, 楊屋道去青衣

而家6 ...

點解當年九巴要更改263M既行車路線?師兄知唔知?謝謝
stevechau 發表於 2018-2-21 17:21 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2018-2-14 11:37
最近有朋友有意置業, 睇中藍地大街後既大型屋苑, 問我關於藍地交通,
我就同佢講如果真係考慮交通配套的 ...

其實可以搭得佢直接D....果度一句到尾, 靠乜都死!
果頭非常接近唔養車唔得既地方黎~
我有FD住前少少D舊宅, 連佢住左廿幾年都話未頂得順~
arfung 發表於 2018-2-21 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2018-2-21 17:21
其實可以搭得佢直接D....果度一句到尾, 靠乜都死!
果頭非常接近唔養車唔得既地方黎~
我有FD住前少少D舊 ...

以前計,要去到欖隧通車前就方便。
荃灣 64M, 68M
葵涌 69M
深水埔 68, 68A
佐敦 68X
班次密,選擇多。
藍地後直出屯公。

近20年就麻麻。
arfung 發表於 2018-2-21 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
shing2664 發表於 2018-2-20 14:29
點解當年九巴要更改263M既行車路線?師兄知唔知?謝謝

當年青公有齊63M, 68A, 263M三線。
最少人是263M但公司偏偏最想力谷。

比263M停埋荃灣,理想地「希望」佢執多D客。
同時陰乾63M(改路後得5部正字軌,日間22-23分一班),後來西鐵一開就取消了。但263M仍是不振,D客去曬68A。
arfung 發表於 2018-2-21 19:15 來自手機 | 顯示全部樓層

當年未大改前,班次OK。63M開7-15(冷熱混合,行十幾部車),68A開15一20(行9部 車),263M開12一20(行8部車)。