hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議38、38A、40、40P、42C、X42C、X42P重組
開啟左側

建議38、38A、40、40P、42C、X42C、X42P重組

238X 發表於 2018-5-8 22:19 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-5-8 21:08
我返工會有時用到 404M, 而且我知呢條線有永健路(優豬良品/墳場)短線, 但我沒留意佢營辦商背景
班次我覺 ...

404M 而家同 88D 同一個老闆但唔同公司

八蚊可能誇張咗啲,但七蚊唔奇
紅小五蚊擺明係公海執雞價,綠小唔會咁好死

唔明點解你要 310M 出熊貓,
而且大窩口都係 38A 大站,因為可以俾海濱人出去轉車,
呢樣其實用小巴係代替唔到,因為小巴連做轉乘優惠嘅機會都無
(38A 其實最好就係維持 20 分鐘然後同 42C / 48X / 290 等線做轉乘,可恨九巴死都要 cut)

如果你係都要用小巴 cover
不如 401 兜埋海濱出面段永順街(小巴應該行到永德街)

不過講到呢度,我覺得你諗法同我有衝突,我都係講少啲嘢算
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
384047x 發表於 2018-5-9 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-5-8 20:51
一定會有幫助, 42C 撳到人地大出血, 真不覺得唔可能無補償比人, 而且萬一不好彩 40P 全日不到, 九東石梨貝 ...

一條38要幾多資源先處理到得自己食上路客倉呢?
作為一個荃葵青人,住左十幾年,層主去問下其他(尤其係荃葵青)版友會唔會只叫38食上路

你有時間去華員村、石英徑望下,而家38開最密5-8,42c開最密4-8,40p早繁都有7-15,知唔知雖然好多線,班次好密,但經常性有車飛站,係因為兩條線王載唔哂!

而家荃葵青去東九有龐大需求,雖然路線少啲(諗下人地除將軍澳外有幾多新界線,就算用一個區(大西北,兩區一齊計就北大埔區),都多班次過我地,但需求大於供應,造成shortage

一个38連葵盛葵涌都搞唔掂,仲要自己食埋上路?冇錯,將荃葵分4part比4線平均食,42c只做青衣,留番38做上路好似好啱,但唔可以齋睇表面ga

你又知唔知非繁38/42c都周不時頂閘?如果唔系佢地前後腳拖卡到,幾本上一部頂閘一部吉車既情況唔會出現,非繁已經係咁,繁時可以幾顛自己想像

救佢地一係等油荃線加quota,一係唔知邊度減車加班,一係唯有重組

至於40飛美孚,av296既206線idea唔錯,兜兜美浮就可解決,42c就個拎鐘行完,去油塘同40去麗港城差唔多距離,邊有你講咁耐?

p.s.辛苦唒幫我揭咁多link,但系你地山上山下點鬥,我都係保持中立....
expertuser2004 發表於 2018-5-13 15:16 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-5-9 00:47
一條38要幾多資源先處理到得自己食上路客倉呢?
作為一個荃葵青人,住左十幾年,層主去問下其他(尤其係荃 ...

只得一條 38 就須要最少四十部車行, 而且不可任意收車, 上路客倉還包括部份 40P 客源
荃灣區內, 如何調整派車, 有好大想像空間

自己領教過下繁返去石圍角的 40P 威力, 沒可能一條疏車線能搞定上路客源
除開四分即一組最少就有30, 組半就是45, 二組就是60
38 = 26台
42C = 37台
40 = 16台
290系 = 31台
即將全日的 290X 會再加最少十部
26+37+16+31+10 = 120 total

官深特快[美孚至官塘]要幾耐時間, 其實用 GOOGLEMAP 畫一畫, 心中有個底數, 但條線是否經全段老龍另作別論
以官荃紅小10分鐘行完高速為例, 巴士慢多5min不過份, 我覺得要咁大架車跑老龍仲要全部站都停15分鐘行完有難度, 到官塘站30min分分鐘不止
老龍高速二站 + 黃大仙轉車站,鑽石山,彩虹 + 官塘道直行五站 = (5+5=10 stops) , 即是話三十分鐘, 每個站連行車時間就只有 3min (180sec)
105 分鐘最耐一轉行車時間, 是包括兜完整個九龍西+到總站的時間(去油塘/上山另計)

40飛美孚個人沒意見

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2018-5-13 15:17 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2018-5-8 22:19
404M 而家同 88D 同一個老闆但唔同公司

八蚊可能誇張咗啲,但七蚊唔奇

要重組路線, 又要巴士提供返自己的服務, 運吉用行政手段才可解決綠小 BBI 巴士
而且要解決大量小巴改裝低地台困難的問題, 只能由巴士公司接手 401 服務才可解決.

404M 較適合區內大型接駁
310M 路程較短, 延長影響輕微, 而且加價幅度不大

384047x 發表於 2018-5-13 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-5-13 15:16
只得一條 38 就須要最少四十部車行, 而且不可任意收車, 上路客倉還包括部份 40P 客源
荃灣區內, 如何調整 ...

第一,你計漏左234c+d:4台,total=124,but290X maybe用加班車行,數目唔穩定,所以我通常不計290系,即sub total=93台

第二,學你咁計,42c+38資源即系45-60台,足夠拆2條快線,上路一條葵盛葵芳一條,有冇能力非繁支撐到呢?

要留意係,40p全日可以唔洗加車落觀黃-荃葵青3線,佢繁時已有足夠用車,非繁只須將40/38/42c部分蛇轉正已搞掂

官美線唔應該咁計,試諗下美孚上公路後跟足40,九西路程同40路程一樣甚至更快已經唔洗105min一程

自己之前都出果重組,而家構想會系4拆5
A青南/北+荃富街後跟42c
客源:跟E
B青南/北+荃富街後40走線,去程入興芳路(夠車可飛美孚變206)
客源:美孚荔枝角工廠區+葵芳+九東,雙向客源
C深井+荃灣西約+a31走線/930x走線
客源:荃市+九東+柴灣角,海濱堆工廠,雙向客源
D上葵+荃灣西站(明顯=40p)
客源:同下
E葵涌+上路(明顯=38)
客源:葵涌工廠區+九東,雙向客源

c走線可學290系全日兩線聯合班次,一條不停老龍配合290停左
expertuser2004 發表於 2018-5-13 17:48 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-5-13 16:14
第一,你計漏左234c+d:4台,total=124,but290X maybe用加班車行,數目唔穩定,所以我通常不計290系,即su ...

第一, 照聽左 total = 124, 上路我是用 38+42C 數據做準, 因為 290 系同 40 都是獨立於前二線, 至於 40P, 234C+D 只可算額外 bonus
即最多只有 63+4 = 67台, 假設用 18/19 可維持 42C 青衣段單位數字班次, 剩47-48架
第二非繁要預最少二邊夾客先夠數, 不過葵盛葵芳個條 38 我想拉埋過去大窩口村+上路[用最密班次, 雙向客源], 另外起多條新全日車+特班清客

官深特快中途站比官美線, 時間過長, 暫時未有改變, 重申 105min 是總站到總站使用一程的最長時間
30min 是中途站連特快的時間

7-8 部 = 比 40P
28部 = 比 38
12部 = 另一條新海濱東九線

4拆5 個 PLAN 不錯.

384047x 發表於 2018-5-13 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-5-13 17:48
第一, 照聽左 total = 124, 上路我是用 38+42C 數據做準, 因為 290 系同 40 都是獨立於前二線, 至於 40P, ...

多謝欣賞

講番啲問題先,一、我盡量想40改快唔只飛美孚,而係荃灣獨立成線,計埋落過重組不害,47-48架唔錯,但我會將40改快再減少部分車去上路線/開上路特班清客,朝朝都有人留後=送客落鐵

二、即系我諗既e方案?
長遠我想38唔經興芳路,而家得單邊入kf又好怪

官深快線我唔認同要去到咁遠,214分分鐘仲快,所以去到西九新區(海盈海麗)已ok,全程60-90min包休息夠跑

仲有一樣野就系最好40/plan b可飛290已停老龍既站,加快車程

油荃線比九巴可做c1+c2,比其他公司找新40同佢鬥過,搞掂

38a?搞黎做咩?搞咁多野又冇轉車站樓主個方案實ban!
384047x 發表於 2018-5-13 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-4-15 18:36
42C 最難搞就是上路段去青衣個位輪椅客, 同返學時間去青衣的學生客
個個都望住它有咁多車, 個個都想搞佢  ...

爬文先知原來師兄都有類似建議,可惜X42c繁時就ok,非繁唔得

#66,延長去大窩口?唔洗,有青公果個站,反而最大問題,亦系好多版友解決唔到系葵涌邨,237a模式又嘈,延長38又話要上山落山

不如38葵涌邨-葵盛-興芳路返回原線?
expertuser2004 發表於 2018-5-13 21:36 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-5-13 18:49
爬文先知原來師兄都有類似建議,可惜X42c繁時就ok,非繁唔得

#66,延長去大窩口?唔洗,有青公果個站,反 ...

38 只由葵盛東延長葵涌村總站, 大窩口附近沒太多巴士總站可選擇, 38 派車數量不細, 如拆二線又會減少左上路的派車, 其實有難度
延長後一定要加車先維持到班次, 似終新都會算是個大客倉, 不建議飛起佢

expertuser2004 發表於 2018-5-13 21:38 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-5-13 18:37
多謝欣賞

講番啲問題先,一、我盡量想40改快唔只飛美孚,而係荃灣獨立成線,計埋落過重組不害,47-48架 ...

38A 就算取消也不會對荃官線組合有太大影響, 只有3架車可用
反而要解決的問題是怎上路去青衣, 反建議 44P 復辦全日+縮短路線, 順便踢去上路, 不過一定預左 X42C 班次不會靚(因分薄左車源)
沒新資源情況下只是最極端的手法, 全日30 特車一條線/同人地聯合班次

官深線希望可同 214 共同解決, 不建議跟40一起重組免增加難度, 東九可能有其他方法拿到車

我也有個類似 4拆5 建議, 但同樓主有少少分別(借#65 表一用)
A青衣直出(42c轉X42C)
客源:東九,青衣,區內客
B上葵+荃灣站(40p)
客源:石圍角+梨木+葵興+葵芳+九東,雙向客源
C深井+荃灣西約+荃市+30X走線(新40的特快版本)
客源:荃市+東九+柴灣角工廠區,不經荃景圍,雙向客源
D海濱+荃富街+大窩口(舊40+42C的合體版, 叫住 238 先)
客源:海濱+德士古道工廠區+荃灣熊貓+大窩口後直出,也可配合荃油線通車, 改經上路去甘泉街後>沿荔橋直飛油塘,雙向客源
E葵涌村+葵涌+上路(38)
客源:葵涌工廠區+東九+單向興芳路+上路,雙向客源

290/290A雙走線不變, 另外 290X 全日飛起老龍所有車站(只停黃大仙轉車站), 之後跟290特快到安泰返回原線
C 走線跟 290X 相同, 轉車站後直到九龍灣
基本除荃景圍外, 大部份荃灣區也有九龍東直出線

深井 = 新40特快
西約, 荃市 = 新40特快, 290系三轉線
大窩口 = 238, 290系三轉線
青衣 = X42C
海濱 = 238
上路/上葵 = 38 / 新40P
葵涌村, 葵盛 = 38
葵興葵芳 = 新40P, 290系三轉線
290系三轉線 = 290/290A/290X