hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 柴灣小西灣來緊應該都會輸得幾慘(極品抒情) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 柴灣小西灣來緊應該都會輸得幾慘(極品抒情)

EX-TL 發表於 2018-4-15 15:07 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-15 13:22
同意例如去九龍乃至上水、大埔,搭606X轉觀塘車應該幾快(當然如果682拆筲箕灣直達老隧口會更快)

但其實而 ...

你地講606X全日, 應該係計埋606A.

606X可以繁時入九龍灣, 非繁有606A做就夠, 九龍灣有冇位擺都係問題, 但係一話冇位你地就會話拉入啟德, 要巴士公司加車做, 我又覺得未必肯, 反正入唔入九龍灣, 606X都係收$11.

606A 606X港九兩岸各加一堆轉乘優惠甚至免費, 順便縮106經承啟道到啟德1號, 新九都慳到幾架車, 小西灣-太古沿線去黃大仙 新蒲崗 九龍城用轉乘, 實快過一程106.

沙中綫通車後, 下路-黃大仙 新蒲崗需求少左, 3B 5C 11B 21 61X 85X夠做, 就算重組減左車, 咁多條線唔會完全消失晒, 106作用唔大.

606全日分拆唔整轉乘, 未必收到最大效用, 606X一程$11, 要俾多$5-$7先到目的地, 做下樣整$4.2優惠, 單張同海報就有理由寫轉乘方法, 冇優惠冇得寫, 唔一定個個客第一時間諗起可以咁樣轉, 變相條線整好晒, 又要等幾年先漸漸多人搭, 嘥左.

咁樣重組對三巴同乘客都有好處.
10598C 發表於 2018-4-15 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-4-15 15:07
你地講606X全日, 應該係計埋606A.

606X可以繁時入九龍灣, 非繁有606A做就夠, 九龍灣有冇位擺都係問題,  ...

其實606X都可以非繁去淘大一帶做總站嘅,唔駛牛頭角站咁極端,同埋過海隧道循環去牛頭角站我怕脫班

當然我唔反對非繁九商淨係606A都夠做

但係如果牽涉106縮短,606X就有機會要延長去黃大仙,都唔係唔知黃大仙大帝架啦...樓下車海106取消而又冇車拉過去,要過都幾難...

但如果696X係九龍同九巴做優惠,最好港島區同9、14等嘅線做優惠,平衡兩方利益
HY1012 發表於 2018-4-15 16:34 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-4-15 14:51
可以考慮筲箕灣總站柴斜逆走妙計,
或者仲有例如杏花邨搭柴斜之類,
柴斜既主要客流集中在東段,

掃墓客倉?咁你都講得出
搬埋叫388全日啦不如
ricky 發表於 2018-4-15 17:28 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-4-15 12:30
606X小西灣-筲箕灣夠快, 應該跟296A一樣做牛頭角站循環線, 再加一大堆轉乘優惠, 俾人搭落九龍灣 彩虹 啟 ...

都可以,在牛頭角道或觀塘道沿途做轉乘都得。
前荃葵青區居民
cky 發表於 2018-4-15 18:08 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-4-15 14:51
可以考慮筲箕灣總站柴斜逆走妙計,
或者仲有例如杏花邨搭柴斜之類,
柴斜既主要客流集中在東段,

晌條橋度見到總站但係要兜到柴灣先落番斜
咁嘅走線見到都唔開胃
仲諗住行歌連臣角道落去
真係搵鬼搭
EX-TL 發表於 2018-4-15 19:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-15 16:25
其實606X都可以非繁去淘大一帶做總站嘅,唔駛牛頭角站咁極端,同埋過海隧道循環去牛頭角站我怕脫班

當然 ...

去淘大即係要入裕民坊 牛頭角道, 浪費時間, 有車唔係咁嘥.

如果606X繁時入九龍灣做雙向線, 情況同而家一樣, 非繁東隧塞車機會極低, 無乜特別大影響.

反而全日要為606A諗多啲就真, 究竟係上繁後變番606但縮到耀東邨, 定繼續行三彩過牛頭角? 最理想當然係入九龍灣, 但無論叫做606定係606A都有問題, 要俾佢一個獨立no., 例如606B.

沙中綫通車, 106總要減班, 留106A 106P俾黃大仙, 不經下路, 再用106縮短減去車數嚟加班, 而縮去啟德1號的106, 繁時自行拆A P兩線, 非繁合番埋一線, 咁樣OK嗎?
10598C 發表於 2018-4-15 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-4-15 19:19
去淘大即係要入裕民坊 牛頭角道, 浪費時間, 有車唔係咁嘥.

如果606X繁時入九龍灣做雙向線, 情況同而家一 ...

去淘大係為咗德福呢個全日位,所以如果606X係牛頭角站循環,606A就最好入埋去牛頭角道,始終彩雲有68小巴去九商

亦都可以考慮606A上繁南行、下繁北行同非繁入牛頭角道,上繁北行、下繁南行就繞經九商,又或者跟E11/A嗰種分工都得

但講到106,你意思係106繁時縮短去啟德,然後非繁總站不變?

我唔係太清楚你繁時縮短106去啟德嘅意思,係咪回應上面Ricky版友提出延長606X嘅建議,我個人認為啟德冇606X都無關痛癢

相反拉106我比較擔心嘅係城巴會反對,始終有條招標嘅608,九巴又有去銅鑼灣嘅108,最多話啟德一號冇108(視乎行過去德朗遠唔遠)

106對於啟德嚟講得天后同埋小西灣柴灣係獨市,前者需求唔大,後者車程太耐,有冇人搭都成疑

但我個人認為106同606一樣,拆港島重要過拆九龍,可能可以考慮106柴灣段減班,然後換106P全日20分鐘一班

就算唔理上面重疊嘅問題,106可以直接行啟新道去啟德,經承啟道入下路,最多補返116轉106優惠
Ming@5119 發表於 2018-4-15 21:43 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2018-4-15 04:45
102P、110、118或者118P本身係唔准咁行

事實係每逢紅隧線唔塞車/灣北大塞車嘅時候都會咁行
基本上每逢星期六日朝早都會咁行
EX-TL 發表於 2018-4-15 22:38 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-15 20:29
去淘大係為咗德福呢個全日位,所以如果606X係牛頭角站循環,606A就最好入埋去牛頭角道,始終彩雲有68小巴 ...

606A無論點樣都係行牛頭角道, 只係要諗佢而家上繁行三彩, 以外時間係入九龍灣, 導致三彩有去程無回程, 因為入九龍灣就行唔到三彩.

現有106我預計分拆為:

106A 106P黃大仙-太古/小西灣, 兩線全日服務, 非繁各20分鐘一班, 完全行上路, 港島走線不變.

126A 126P啟德1號-太古/小西灣, 兩線繁時服務, 非繁合併為126, 啟德1號只為擺車, 因該處與啟德站接近, 啟德之主要服務對象為體育城及海濱前地過海客, 特別是啟德體育城有大型活動舉辦, 對東區客有利, 不用搭港鐵左轉右轉.

608招標時設定為繁時數班, 如果開線時維持不變, 與126的服務沒太大關係.

106現由新九聯營, 若果兩巴能夠破天荒傾掂, 黃大仙(106系)及啟德(126系)線各由一間公司營運, 對巴士公司和乘客裨益非淺, 但顧及九巴和城巴各有一條啟德過海線, 要傾獨營有啲難度.

唔入啟德, 擺九龍城碼頭應該冇問題卦, 或者126系擺盛德街, 608擺九碼.
qunow 發表於 2018-4-15 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2018-4-15 11:50
南區線真的不知道如何行好 行香隧又要塞入紅隧車龍,行薄扶林道又到香港仔慢 學37a/B循環缐脫班一定脱死 ...

經大潭道淺水灣道會唔會太兜?同埋用大潭道比較難同時做柴小和筲箕灣道沿線