hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 柴灣小西灣來緊應該都會輸得幾慘(極品抒情) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 柴灣小西灣來緊應該都會輸得幾慘(極品抒情)

paul2357paul 發表於 2018-4-14 20:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見有版友就炮台山同北角冇左118既問題呻到樹葉都落埋,
佢梗係以為118改左雙向飛東廊直接出入柴斜就一定等於柴灣小西灣客黎講so哂,
但事實上請大家諗清楚果批將人生主力放在柴灣/小西灣既VIP既感受吧。
我成日都要強調,巴士服務是要睇宏觀D睇埋轉乘網絡。

柴灣小西灣有乜特快線?
港島內有780/788/8P/8X/19/半條82X
紅隧果邊過海既只有全日既118和部分時間先至有既118P
東隧果邊過海?真係得條早上玩得幾個鐘既606X,北角東出入東廊既擺明唔係,西灣河出入東廊既694效果都係麻麻地
西隧果邊過海?博有兩味新界線都冇望

可能大家會認為淨係出入紅隧果邊過海方便乜都夠哂,紅隧口有東鐵出入新界東好方便,
嫌彌敦道搭118塞入紅隧慢既仲可以搭其他線在紅磡站巴總/尖東總站行去紅隧口先至搭。

係咪等於118靠死紅隧口客倉食老本就完全冇問題?

1. 老九出月票玩最好全程保九遊戲唔係好玩得落手,
118唔計佢得部分時間老九車其餘既過海線真係太難頂,
變左keep住合理D速度出入柴灣小西灣往往都係要向新城侷交學費
有人試過搭少少新城較平既巴士線跟住玩保九都仍然幾難頂:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1058962-2-1.html
跟住老九搞月票又係搞到極HEA形象俾人任踩又懶理改D線例如118雙向停多個灣北巴總外既巴士站又費時做。

2. 過多一兩年東隧過海來往灣北金鐘,
新紅磡站月台又從紅隧口調遠左唔少,
就當搭去紅隧口果程唔流失太多客,但搭完東鐵在紅隧口轉車既客擺明差唔多流失哂,
佢地就算唔係全程保鐵都會傾向於港島果邊先至轉程巴士,
所有紅隧線仲有冇咁多轉鐵客食都成問題。
就算得番單向仍然好客擺明果堆紅隧線都要大執。

3. 118本身都爆到柴斜班客有一定時間係冇118搭,
跟住九城對住118本身都係冇乜動力再拆好D,
淨係某日有幾個鐘8P方法上東廊既快版118玩到對件事有幾大幫助?
https://www.youtube.com/watch?v=3uzdX7EmjpE
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1052909-2-1.html
有人會認為好似780/788果種分工結果搞到780效果麻麻地,
但118港島段再分拆主力柴斜版本理應可以再納多半個筲箕灣,總知有唔少方法都可以令條線谷到夠客。
miklcct 發表於 2018-4-14 20:35 | 顯示全部樓層
一個地方只要有一條班次頻密直達嘅萬能路線已經夠啦,好似呢個例子118基本上就係柴灣萬能過海線(除咗九龍灣以東之外去邊度都係118嘅啦),唯一要執嘅係唔該118P回程唔好再入柴灣市中心,杏花邨後直去小西灣。係觀塘/將軍澳要靠606X轉全日。
進智公交
ahken 發表於 2018-4-14 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層

閣下起碼冇對人不對事我好感激,對柴小兩區我都有部分認知其實我都可以幫手諗少少,點都好過有啲人盲反到一見到係本人講嘅建議唔理好壞都先要“反對”一番
回應1. 係,九巴的確可以為灣北加118一個站俾柴灣任何車做轉乘,不過怕有其他巴士公司強烈反對啫...(我反而比較擔心灣北現在嘅環境而家難少少做呢個轉乘站先真,本人唯一諗到嘅一個位暫時就只有灣北總站...要睇下有冇其他板友有其他更好嘅選址)

2. 我會覺得到時如果柴灣區嘅客偏重喺灣北先轉車倒不如把心一橫加強現有780,788同789(optional), make sure人人上到車,其實巴士公司可能心諗9.3點都好過收6.2, 但唔駛過海喎如果係收6.2的話,加多幾車去780同788其實效果可能比故意搶118客更好(強調係可能)

3. 的確可以一班118P然後3班118咁行(詳細我就唔會去深究住,因為由我講係好有可能被人身攻擊)
andy1010 發表於 2018-4-14 20:46 | 顯示全部樓層

得罪謂句 780/788/789/8P/8X/19/118已經秒殺哂北角至筲箕灣既同類720/722/(2X)/無/102/110啦
無606X都仲有紅小

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 呢個係事實,但樓主都不無道理嘅....

查看全部評分

10598C 發表於 2018-4-14 21:27 | 顯示全部樓層

成個柴小根本只差606X要全日,最多比你計埋118加班同埋有一條新界東北/西北嘅隧巴

嫌606慢又要搭巴士,大不了8X/19出去北角轉619/671
(利申去親柴小一定落北角轉8X/19或者落寶林轉694)

118夠客嘅話直程學8/8P分工我唔反對,但假如去灣北,麻煩善用780/8/9

有時候做人真係唔好太貪心,柴小去油尖旺有特快118,去銅鑼灣有車海8P,淨係呢兩樣已經秒殺唔少地區

仲有去北角有8X/19/半條82X,去將軍澳有條唔慢嘅694,甚至去沙田如果真係要搭巴士(雖然慢少少)可以搭682(我唔反對應該加返682→798呢個優惠)

仲有,九巴月票冇人迫你用,唔啱用咪唔好買囉,同埋如果搭開118轉東西鐵嘅話,用九巴月票根本唔抵($9.8*2*30=588),何況彈性又低,亦都極容易蝕錢

講真,爭議性極大嘅將軍澳交通都唔及柴小好
如果你講冇地鐵嘅住宅區,我敢講如果柴小認第二,除左秀茂坪之外冇人敢認第一

053h4 發表於 2018-4-14 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
HY1012 發表於 2018-4-14 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層

118 雙向停灣北總站?講呢句野個人訓醒未呀

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
cky + 1 + 5 從未聽過有人講埋啲咁膠嘅建議,擺明係報復.

查看全部評分

Ming@5119 發表於 2018-4-14 22:51 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-14 21:27
成個柴小根本只差606X要全日,最多比你計埋118加班同埋有一條新界東北/西北嘅隧巴

嫌606慢又要搭巴士,大 ...

682->798有大隧免費轉乘優惠

同埋我真係唔明白點解呢排d post講到九巴出月票係萬能咁
個論調講到所有九巴路線同所有聯營過海線都要就住月票而改咁
明明就冇可能會發生

淨係講118加停灣北,簡直係痴人說夢
118拆線而柴斜版加停筲箕灣反而更大可能,亦都切實可行

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
HG3632 + 1 + 10 唔明點解呢排啲post講到九巴出月票係萬能咁.

查看全部評分

10598C 發表於 2018-4-14 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-4-14 22:51
682->798有大隧免費轉乘優惠

同埋我真係唔明白點解呢排d post講到九巴出月票係萬能咁

原來小西灣來往沙田 798↔682 已經有轉乘優惠

明明已經有更快更平嘅788/9,除左個幾步路,搞118都唔知為乜

我唔知柴斜會唔會介意落埋筲箕灣先上公路,但講開又講,點解102P唔肯全日呢...?
 樓主| paul2357paul 發表於 2018-4-14 23:27 | 顯示全部樓層

HY1012 發表於 2018-4-14 22:00
118 雙向停灣北總站?講呢句野個人訓醒未呀

為月票客開多個中段既救命站位囉。110和118本身有經杜老誌道鴻興道既常規走線,
而鴻興道本身亦有巴士站正是在灣北巴總對出,
加上站位夠吊腳,班客唔夠窮途末路既話基本上吸引力不大。